Kindt Clinics bij EenVandaag

28 februari 2019

Over de uitzending

In de uitzending kijken we mee met de behandeling van Gwen, een 32-jarige vrouw uit Amsterdam met een spinfobie. Onder het oog van de camera gaat zij een kamer in waarin een terrarium met een vogelspin staat. Aan haar reactie is te zien hoe eng ze het vindt om dichtbij te komen. Behandelaar Merel Kindt begeleidt haar, en het lukt de Amsterdamse uiteindelijk om het terrarium vast te pakken. Kort daarna is de blootstelling, zoals dit gedeelte van de behandeling heet, al afgelopen. Merel en Gwen gaan naar boven en Gwen neemt de pil in (propranolol).

Een dag later komen Gwen, Merel en de cameraploeg terug in dezelfde kamer met dezelfde spin. Het is nog wel spannend, maar de angst is weg. Binnen een paar minuten voelt Gwen aan het lijfje van de vogelspin. De angst is weg. Om dit te bevestigen haalt Merel er een andere spin bij, die al snel op het hoofd van Gwen zit. “Bizar”, zegt een verbaasde Gwen.

Merel Kindt legt uit: “zodra het angstgeheugen in de hersenen wordt geactiveerd, in dit geval door Gwen bloot te stellen aan een grote spin, wordt het tijdelijk instabiel, zodat het geheugenspoor ververst kan worden, en opnieuw opgeslagen kan worden. Na het verversen van het geheugen helpt de neurotransmitter noradrenaline normaal gesproken om het geheugen opnieuw op te slaan. De bètablokker die we Gwen gaven voorkomt dit echter, en zorgt er dus voor dat de angst niet meer op dezelfde manier wordt opgeslagen. Als dit lukt, is de onnodige angst de volgende dag, na een nacht slaap waarin de hersenen alles verwerken, verdwenen.”

Naar het gebruik van de Memrec-methode voor fobieën en PTSS is voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan om het toe te passen in de praktijk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geef een reactie

Required fields are marked

Coronamaatregelen bij Kindt Clinics

Kindt Clinics is coronaproof Kindt Clinics heeft een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, conform de richtlijnen van het RIVM. Belangrijkste punten Behandelingen gaan door Intakegesprekken zoveel mogelijk via Skype Kom niet als je koorts of verkoudheidsklachten hebt

Lees verder >>