fbpx
By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
+31 6 15182543 info@kindtclinics.com

Angst voor spinnen

Angst voor spinnen komt veel voor. Is de angst voor spinnen buitensporig, dan noemen we het een spinfobie, oftewel arachnofobie (van het Griekse woord 'arachne', dat 'spin' betekent).

Spinfobie is bij Kindt Clinics de meestbehandelde angst. Het slagingspercentage is 90%. 

Op deze pagina lees je meer over de kenmerken van de angst voor spinnen en de behandeling ervan. Ook delen mensen die behandeld zijn voor hun spinnenfobie hun ervaring.

 

 

Symptomen van spinnenfobie

Hoewel vrijwel iedereen schrikt als plotseling ergens een spin verschijnt, gaat het bij mensen met een spinfobie verder dan alleen schrikken. De hartslag stijgt, de ademhaling versnelt, vaak gaat iemand zweten of trillen. Het lichaam reageert alsof er groot gevaar dreigt.

Hoewel iemand rationeel wel weet dat een spin niet levensbedreigend is, doet dat er niet meer toe op het moment dat de angst toeslaat. De dreiging overheerst. Om dat gevoel weg te nemen, moet vaak óf de spin weg, óf de persoon zelf.

Een fobie voor spinnen betekent vaak dat je zó bang bent voor spinnen dat je er bijna elke dag last van hebt, vooral in het spinnenseizoen. Ook kan het zijn dat je elke ruimte checkt en elke plaats mijdt waar je mogelijk een spin zou kunnen zien.

Omdat spinnen in het dagelijks leven nooit met zekerheid te vermijden zijn, is een spinfobie vaak erg belemmerend.

Wil je meer weten of je aanmelden?

Heb je last van je angst voor spinnen, plan dan een vrijblijvend intakegesprek om meer te weten te komen over de behandeling.

Interesse spinfobie
Graag contact opnemen via:

Waarom hebben zoveel mensen een fobie voor spinnen?

Naar schatting heeft zo'n 3 tot 6 procent van de Nederlanders een spinnenfobie. Deze fobie ontwikkelt zich meestal in de kindertijd. Sommige mensen groeien als ze volwassen zijn vanzelf over hun angst heen, en bij anderen blijft de fobie in stand.

In de wetenschap is relatief weinig bekend over hoe en waarom fobieën ontstaan. Soms is er een duidelijke aanleiding, zoals een nare ervaring met een spin, of een vader of moeder met een spinnenfobie, maar dat hoeft niet. Bij sommige mensen lijkt de angst voor spinnen zelfs aangeboren.

Een populaire theorie om het grote aantal mensen met een spinfobie te verklaren is dat dit evolutionair bepaald is: onze voorouders met angst voor spinnen zouden een grotere overlevingskans hebben dan voorouders zonder die angst.

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe je angst voor spinnen is ontstaan.

Experiment: spinfobie aangeboren?

Onderzoekers van het MPI CBS deden een experiment. Ze lieten baby's van 6 maanden plaatjes zien van allerlei dieren. Wat bleek: de pupillen van de baby's werden beduidend groter bij afbeeldingen van spinnen (en slangen) dan bij afbeeldingen van alle andere dieren en dingen.

Plaatjes van spinnen lijken dus een automatische stressreactie op te roepen. En dat kan op de leeftijd van 6 maanden nog niet aangeleerd zijn. Dit experiment sluit dus aan bij de theorie dat we de angstreactie op spinnen biologisch is; een overblijfsel uit de evolutie.

Hoe je aan een angst voor spinnen komt is niet altijd duidelijk...

maar belangrijker is: hoe kom je ervan af?

Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer,  en nog eens 10% de tweede keer

Behandeling van angst voor spinnen

Bij Kindt Clinics behandelen we de angst voor spinnen met behulp van de Memrec-methode. De ontdekking van de methode zorgde destijds voor veel aandacht in de wetenschappelijke wereld, en gelukkig behalen we in de praktijk al jaren dezelfde resultaten. Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer,  en nog eens 10% de tweede keer. En ook belangrijk: het effect is blijvend.

Hoewel de behandeling kort is (we confronteren je één keer met een spin), is het geen gemakkelijke behandeling. De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en het moet vervolgens lukken om die angst aan te gaan, en dus niet toe te geven aan de neiging om te vluchten. Daar helpen wij natuurlijk bij.

Omdat de motivatie om van de angst af te komen belangrijk is om de behandeling te laten slagen, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Zo kan een bewuste keuze worden gemaakt voor de behandeling.

Belemmert de angst voor spinnen je? Doe dan eerst onze zelftest om te zien of de Memrec-methode geschikt voor je is.

1. Intake

Na de zelftest volgt het intakegesprek. Dit doen we via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek. De intake is vrijblijvend, en bedoeld om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, en of je de behandeling wil.

2. Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit één behandelsessie. Hierin confronteren we je met een spin. Hoe die confrontatie er precies uitziet verschilt per behandeling en per persoon. Na de controntatie neem je de pil (een betablokker) en blijf je nog 2 uur bij ons.

3. Test

Eén of een paar dagen later kom je terug voor de test. We gaan de confrontatie opnieuw aan, en je merkt meteen of de behandeling effect heeft gehad. We nemen alle tijd om te oefenen, zodat je vertrouwen krijgt dat de angst niet meer terugkomt.

Kijk mee met de behandeling van een andere fobie

Als je last hebt van spinfobie, bekijk je soms liever geen beelden van spinnen. Daarom staat op deze pagina een fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things.

Vorig jaar waren zij bij Kindt Clinics om Merel Kindt te interviewen en een aantal behandelingen te filmen.

In deze aflevering zie je fragmenten van de hoogtevreesbehandeling van Eva en de kippenfobiebehandeling van Mirjam.

Ervaringen van anderen 

Behandeling angst of fobie voor spinnen Kindt EenVandaag snelle methode MemrecGwen - Angst voor spinnen

"Zolang ik mij kan herinneren heb ik een fobie voor spinnen gehad en naarmate ik ouder werd, leek mijn reactie ook te verergeren - van gillen en vluchten tot huilen en hyperventileren bij een confrontatie. Hoewel het moeilijk voor te stellen was dat deze behandeling, die vrij kort is, mij van mijn angst af zou helpen, trok juist die korte duur mij ook aan.

behandeling spinnenfobie

Denise - Angst voor spinnen

"Ik kwam op een punt waarop ik me besefte dat ik me niet langer door mijn angst voor spinnen wilde laten leiden. Die angst was als ik het 'rationeel' bekeek sowieso echt belachelijk en te ver uit de hand gelopen. Via Google kwam ik Kindt Clinics tegen en las ik dat je met 1 behandeling van je angst af kon komen. Dat sprak mij wel aan: bring it on, dacht ik!...

Vogelspinnen of huisspinnen

Elke spinnenfobie is anders. De één krijgt al angst van een hooiwagen, en de ander heeft het alleen bij vogelspinnen. Bij sommigen draait de angst vooral om het snelle bewegen, en bij anderen gaat het om het uiterlijk, en roepen ook dode spinnen angst op. Snelle dunne spinnen of trage dikke spinnen; arachnofobie bestaat in allerlei vormen.

Bij de Memrec-behandeling vragen we tijdens het intakegesprek flink door op de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling.

Gebruiken we een vogelspin tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor huisspinnnen, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle soorten spinnen. Dit testen we natuurlijk met je.

Bel, mail of whatsapp ons om te overleggen of de Memrec-methode geschikt is voor jouw angst voor spinnen.

Neem contact op of doe de zelftest om te bepalen of Memrec geschikt voor je is

Is Memrec geschikt voor mijn angst voor spinnen?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Wil je vast weten of Memrec medisch geschikt is voor je? Doe dan de zelftest. In de zelftest kun je ook je gegevens achterlaten zodat wij contact met jou opnemen.