NL EN

Hoogtevrees in de bergen

Heb je last van hoogtevrees bij het skiën of wandelen in de bergen? In het najaar van 2022 organiseert Kindt Clinics een hoogtevreesweekend in de Alpen, voor een kleine groep mensen die in één weekend hun hoogtevrees in de bergen willen overwinnen.

Angst bij afgronden en ravijnen

Hoogtevrees is één van de meest voorkomende fobieën. Het kan gaan om angst bij het zien van een diepte, angst dat de constructie instort, angst om te vallen of angst om zelf te springen.

Gelukkig is hoogtevrees meestal goed te behandelen. Daarvoor is het wel nodig om tijdens de behandeling een situatie op te zoeken die de centrale angst oproept. Bij sommigen lukt dit niet op een balkon of galerijflat. Zij voelen het pas als ze de bergen in gaan. 

Voor deze groep organiseert Kindt Clinics jaarlijks een hoogtevreesweekend in de Franse Alpen. 

Het eerstvolgende weekend staat gepland van 7 tot 9 oktober 2022.

Symptomen van hoogtevrees in de bergen

Paniekgevoel

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

Kindt Clinics organiseert een hoogtevreesweekend in de Alpen

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Zij ontwikkelde de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst. Deze behandeling passen wij sinds 2018 toe bij Kindt Clinics in Amsterdam. Vanaf 2022 gaan we één keer per jaar gaan we met een kleine groep naar de bergen voor de behandeling van hoogtevrees. Hierbij gebruiken we een combinatie van Memrec, cognitieve gedragstherapie (exposure-therapie) en als het nodig is ook EMDR.

In één keer effectief

Door de combinatie van methodes verwachten we dat bij alle deelnemers de hoogtevrees vermindert.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle Memrec-behandeling komt de hoogtevrees niet meer terug.

Aanbevolen

Aanbevolen door 99% van onze klanten.

hoogtevrees in de bergen behandeling

Het hoogtevreesweekend wordt gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar

Kindt Clinics werkt binnen de ‘ongecontracteerde ggz’. Als de hoogtevrees je belemmert in het dagelijks leven, krijg je de behandeling altijd geheel of grotendeels vergoed. De reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. 

Het hoogtevreesweekend kost ongeveer €2.000. Dit bedrag bestaat uit behandelkosten en kosten voor reis en verblijf:

  • Behandelkosten € 1.500

    De kosten voor de zorg die je krijgt. Deze kosten worden geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar.

  • Indicatie reis- en verblijfkosten € 500

    Dit is een schatting van de aanvullende kosten die niet voor vergoeding in aanmerking komen. Specifieke wensen t.a.v. reis en verblijf zijn bespreekbaar.

De tarieven gelden ongeacht het resultaat van de behandeling. Voor vergoeding bij de verzekering heb je een verwijsbrief nodig. Wil je meer weten over de kosten of de vergoeding, neem dan gerust contact met ons op.

Groepsgrootte

Aan het weekend kunnen minimaal 6 en maximaal 8 mensen meedoen. Vanaf 2 maanden voor vertrek is je aanmelding definitief.

Ervaringen van anderen

In dit fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things zie je beelden van de hoogtevreesbehandeling van Eva. In dit geval deden we de behandeling in een ladderwagen van de brandweer. 

Hoogtevrees. Behandeling bij Kindt Clinics.

John

“Ik heb al hoogtevrees sinds ik me kan herinneren. Ik had al van alles geprobeerd: de angst negeren (werkte niet), hypnose (werkte ook niet) en exposure-therapie. Die exposure werkte soms wel, maar ik had vaak een terugval als ik bijvoorbeeld een periode wat meer moe was. Dan moest ik weer van voren af aan beginnen. Het enige dat werkte was het vermijden van hoogtes, maar dat vond ik te belemmerend. Lees verder
Toen ben ik online gaan zoeken, en kwam ik het onderzoek van Professor Merel Kindt tegen. Lees verder Ik deed het intake interview via Skype, en op de dag van mijn behandeling reed ik met Maartje en Merel naar de locatie van mijn behandeling. Hier werd ik kort, maar wel heel intens, blootgesteld aan mijn angst. Onder aanmoediging van Merel en Maartje stond ik aan de rand van een hoog dak. Bij elke stap die ik nam had ik het gevoel dat ik door een onzichtbare barrière heen moest die me ervan weerhield om naar de rand te lopen. Hierna kreeg ik de pil en rustte ik uit. De rest van de dag heb ik wat bezienswaardigheden bekeken in de stad, en ben ik gaan slapen. De volgende dag voelde ik vooraf nog geen groot verschil, behalve dat ik niet meer zenuwachtig was over de hoogte waar ik heen zou gaan, maar nieuwsgierig of de behandeling gewerkt zou hebben. Zelfs op het dak twijfelde ik nog of ik het durfde. Maar voor ik het wist stond ik al op de rand. Er was geen angst, mijn knieën voelden stevig, en er was geen barrière die me tegenhield. Ik voelde de gezonde spanning die iedereen voelt op hoogte, maar geen angst! De behandeling heeft beter gewerkt dan ik had gehoopt. Nu ben ik aan het oefenen om naar plekken te gaan die ik eerder vermeed. Niet om mijn angst te overwinnen, want er is geen angst. Maar om de gewoontes die ik in de afgelopen jaren heb ontwikkeld af te leren. Als ik een hoog gebouw zie denk ik nog steeds: “Daar kan ik nooit op”, maar nu realiseer ik me dat ik het wel kan, en dat bewijs ik aan mezelf door gewoon omhoog te gaan. Het voelt goed om weer naar een dakterras te kunnen, of naar de bovenste verdieping in een warenhuis, en om hotelkamers te boeken in hoge torens. Ik zou Kindt Clinics, and hun Memrec-methode, aan iedereen aanraden die een angst heeft die geschikt is voor de behandeling. Het was één, intensieve maar korte blootstelling, en mijn hoogtevrees is genezen.”

Eugenie

“Mijn ervaring is super! Het contact per mail en het intakegesprek via Skype met Maartje. Goede informatie op website en natuurlijk het feit dat ik na 48 jaar van mijn erge hoogtevrees af ben.

Lees verder

Ik ben zeer tevreden over de begeleiding, het contact en natuurlijk de behandeling. Ben er zeer positief over en vertel het tegen iedereen. Ga het zelfs ook doorgeven aan de huisarts. Een zeer effectieve manier om voorgoed en in korte tijd van mijn zeer erge hoogtevrees af te komen. Jammer dat deze methode niet tientallen jaren eerder er was.”

Het intakegesprek is vrijblijvend

Zo kun je een bewuste keuze maken voor de behandeling.

Ik zie er tegenop…

Meestgestelde vragen over het hoogtevreesweekend

Hieronder staan de meestgestelde vragen over hoogtevrees en de behandeling ervan. Maar bel, mail of Whatsapp ons ook gerust. We helpen je graag verder.

We beginnen met een intakegesprek. Dat is via video en duurt ongeveer 1,5 uur. Het doel van dit gesprek is bepalen of we verwachten dat het hoogtevreesweekend een geschikte behandeling is voor jouw vorm van hoogtevrees. Als dit zo is en je besluit zelf ook om ervoor te gaan, dan reserveren we een plek voor je. We hebben een voorstel voor reis en accommodatie, maar je kunt dit ook zelf regelen.

Voor het behandelen van hoogtevrees zijn 3 behandelmethoden met wetenschappelijke onderbouwing: exposuretherapie (cognitieve gedragstherapie), EMDR (in geval van trauma) en Memrec. Tijdens het weekend gebruiken we de Memrec-methode als basis, en vullen dit aan met exposure-therapie, en indien nodig EMDR. 

Het Memrec-gedeelte is individueel. Tijdens het intakegesprek bepalen we welke situatie in de bergen de beste manier is om de angst op te roepen. Die plek zoek je op met je behandelaar, en daar doen jullie de Memrec-behandeling.

De tweede dag geven we hier een vervolg aan met nog een Memrec-behandeling óf exposure, afhankelijk van het resultaat van de eerste dag.

Omdat er 2 behandelaars fulltime beschikbaar zijn, is er volop ruimte voor individuele begeleiding; elke behandeling is maatwerk.

Een behandeling is voor ons geslaagd als de hoogtevrees je niet meer belemmert in je dagelijks leven. Je hoeft hoogtes niet leuk te vinden, maar bijvoorbeeld wel zonder paniek op een uitkijkpunt kunnen staan.

Als het goed is merk je na de Memrec-behandelsessie meteen dat de heftige fysieke reactie op hoogtes verdwenen is. Vaak merk je nog wel spanning. Daarvoor is de exposure belangrijk. Zo creëer je vertrouwen dat de hevige angst weg blijft.