fbpx
By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
020 7781291 info@kindtclinics.com

Stap 1. Intake: wat is uw angst?

Belangrijk onderdeel

De intake is een belangrijk onderdeel van het behandelproces. We behandelen u natuurlijk alleen wanneer we verwachten dat de behandeling succesvol gaat zijn. Als we denken dat we niet de hele angst kunnen wegnemen, of als u een angst heeft die wij niet goed kunnen behandelen, dan zijn we hier open over.

Eerste beoordeling

Op onze website vindt u al aardig wat informatie over welke vormen van angst we wel en niet kunnen behandelen, en kunt u beginnen met een online zelftest. Door persoonlijk contact te zoeken met één van onze medewerkers, kunnen we uw specifieke situatie op hoofdlijnen beoordelen. We gebruiken ook een (digitale) vragenlijst om een beeld te krijgen van uw situatie, en te bepalen of er medische of andere redenen zijn waardoor de behandeling mogelijk niet geschikt voor u is. Als dat het geval is, laten we het u natuurlijk meteen weten.

Persoonlijk gesprek

Hierna gaan we over op een persoonlijke intakegesprek met u en de therapeut. Dit doen we in ons behandelcentrum in Amsterdam, en in sommige gevallen ook via Skype. Dit gesprek duurt ongeveer een uur, en het doel is om kennis te maken en zo specifiek mogelijk te bepalen wat uw angst is. Bent u bijvoorbeeld bang voor spinnen, dan gaan we na om welke spinsoort(en) dit gaat, en voor welk gedrag of uiterlijke kenmerken van de spin u precies bang bent. Zo kunnen we bepalen of en hoe we uw behandeling het best kunnen vormgeven, zodat u er zo snel mogelijk van af bent.

Check bij uw huisarts

Het laatste onderdeel van de intakeprocedure is een check bij uw huisarts. De reden hiervoor is dat u tijdens de behandeling volgens de Memrec-methode eenmalig één pil Propranolol krijgt. Dit is een veelgebruikt medicijn dat vooral gebruikt wordt tegen hoge bloeddruk of examenstress.

Hoewel het slechts één pil betreft, willen we voordat we de behandeling beginnen toch zeker weten dat er geen reden is om aan te nemen dat u hier niet tegen kunt (bijvoorbeeld omdat u andere medicijnen gebruikt die niet goed met Propanolol samengaan). Daarom vragen wij u een formulier te laten invullen door uw huisarts. Dit formulier wordt beoordeeld door huisarts Emmeke Eijkelkamp, die verbonden is aan Kindt Clinics. In een enkel geval is er aanvullend overleg nodig met u of uw huisarts.

Behandeling inplannen

Onze wachtlijsten zijn kort, ook voor de intakegesprekken. U weet dus snel waar u aan toe bent. Besluit u om over te gaan op de behandeling en hebben wij vertrouwen in de behandeling, dan plannen we die samen in. Om het voor u makkelijk te maken, kan dit ook ’s avonds of in het weekend, net wanneer het u uitkomt.

 

Stap 2. Behandeling: weg met uw angst

Behandeling spinfobie door Merel Kindt

Geen speciale voorbereidingen

Op de dag van uw behandeling hoeft u niets speciaals te doen. U komt naar onze kliniek in Amsterdam, waar onze medewerkster Maartje Kroese u verwelkomt. Dan ontmoet u de therapeut met wie u tijdens het intakegesprek al had kennisgemaakt (dit is in veel gevallen Merel Kindt zelf) en kan de behandeling beginnen.

Blootstelling aan de angst

Onder begeleiding van de therapeut wordt u kort blootgesteld aan datgene waar u bang voor bent. Dit duurt soms maar een paar minuten, afhankelijk van uw specifieke situatie. De therapeut geeft u op een bepaald moment een pil (een bètablokker), waarna u de behandelkamer verlaat. U komt hierna niet meer terug in deze kamer.

Rust

Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans van slagen van de behandeling aanzienlijk groter is wanneer u goed uitrust na de behandeling. Daarom blijft u nog een paar uur bij ons. U mag doen wat u wil en we zorgen goed voor u.

Daarna gaat u weer naar huis, u kunt gewoon rijden of met het openbaar vervoer. Een goede nachtrust is wel belangrijk deze eerste nacht, dus zorg ervoor dat u geen vol programma hebt.

 

Stap 3. Evaluatie: hoe gaat het nu?

Evaluatiegesprek

Het effect van een Memrec-behandeling is pas merkbaar na een nacht slaap, omdat uw hersenen de verandering dan pas verwerken. Om te bepalen hoe succesvol de behandeling was, nodigen we u daarom nog één keer uit in ons behandelcentrum. Dit kan de volgende dag zijn, of een paar weken later, wat u wil. In een gesprek van ongeveer een uur bespreken we uw ervaring, en wordt u opnieuw blootgesteld aan hetgeen waar u bang voor bent, zodat u het effect van de behandeling kunt ervaren.

Angstvrij leven

Meer dan 80% van de cliënten van Merel Kindt ervaart na één behandeling volgens de Memrec-methode geen angstgevoelens meer. U weet rationeel dat hetgeen waar u bang voor was mogelijk gevaarlijk kan zijn (mits dat het geval is, zoals bij slangen of hoogtes), of u herinnert zich uw trauma nog, maar de buitensporige emotionele reactie is verdwenen.

Na een succesvolle behandeling hoort u bij de groep oud-cliënten die gekozen hebben om te leven zonder de onnodige angst. De belemmeringen en de heftige fysieke reacties die het gevolg waren van uw angst, zijn verleden tijd. Het heeft u een halve dag gekost, maar als het goed is, ervaart u dagelijks de vrijheid.

Gelet op de verandering in de hersenen die de Memrec-methode bereikt, kunt u ervan uitgaan dat dezelfde angst niet terugkeert, en dat het effect niet vermindert.