NL EN

Veelgestelde vragen

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen.

Aanmelding en de keuze voor Kindt Clinics

Je kunt je aanmelden door de zelftest te doen, dan weet je meteen of de Memrec-methode geschikt is voor je.

Aanmelden kan ook door ons te mailen, bellen of een berichtje te sturen via Whatsapp. We plannen dan een vrijblijvende intake. Ondertussen sturen we je vast ons standaard verwijsformulier, dat je nodig hebt als je besluit om de behandeling te gaan doen. 

Nee, voorlopig wordt de behandeling alleen bij Kindt Clinics aangeboden. Dit heeft ermee te maken dat de methode relatief nieuw is. De methode komt voort uit het wetenschappelijk onderzoek van Prof. dr. Merel Kindt en collega’s van de Universiteit van Amsterdam. Merel Kindt is nauw betrokken bij Kindt Clinics en heeft de behandelaars persoonlijk opgeleid. Hun ervaringen uit de praktijk worden gebruikt om het onderzoek verder te brengen, en vice versa. 

Nee, Memrec is geen zelfhulpmethode. Hoewel in de media wel eens gesproken wordt over de ‘vergeetpil’, is dit te kort door de bocht. De confrontatie met de angst is belangrijk en komt nauw; het gaat er niet om dat je heel angstig bent, maar dat je wat anders doet dan normaal. Onze psychologen zijn opgeleid om te bepalen hoe de confrontatie eruit moet zien, hoe ver je moet gaan, hoe lang het mag duren, en wanneer het genoeg is.

Kosten en verzekering

In vrijwel alle gevallen valt de behandeling van een fobie, paniek of PTSS onder de verzekerde zorg. Kindt Clinics heeft geen contracten met zorgverzekeraars. Welk gedeelte van je behandeling wordt vergoed, hangt daarom af van je verzekeringspolis. Bekijk onze pagina over kosten en verzekering voor meer informatie.

Handige informatie

Neem contact op met je verzekeraar om zeker te weten wat je vergoed krijgt. De volgende informatie kun je hierbij nodig hebben:

  • Wij behandelen binnen de Basis-ggz (behandelcodes 180001, 180002 en 180003).
  • Wij hebben geen contracten met zorgverzekeraars.
  • De hoofdbehandelaars zijn GZ-psycholoog.
  • De behandelaars en onze arts zijn BIG-geregistreerd.
  • Onze AGB-code is 94064298.
  • De Memrec-behandeling voldoet aan de stand van de wetenschap en de praktijk.
  • Ons kwaliteitsstatuut staat geregistreerd op zorginzicht.nl.

Soms wel, soms niet

De behandeling valt in het basispakket van de verzekering. We hebben geen contracten met zorgverzekeraars. Het hangt dus af van de voorwaarden van je basisverzekering (niet de aanvullende verzekering dus) of je alles vergoed krijgt (geldt bij ‘vrije-keuze’ / restitutie-polissen) of dat je een deel moet meebetalen (geldt bij de budget- / naturapolissen). Het percentage dat vergoed wordt varieert tussen de 60 % en 100 %, afhankelijk van je polis dus.

Totale kosten

De totale kosten zijn afhankelijk van de ernst van je klachten. Veel van onze cliënten vallen binnen de Basis-GGZ in categorie Middel. De kosten zijn dan €853,38, waarvan je dus het grootste gedeelte vergoed krijgt. Na de intake weten we in welke categorie we je behandeling moeten indelen en dus wat de totale kosten zijn. 

Wil je de behandeling zelf betalen, dan betaal je een uurtarief à €110,27. 

Zie onze pagina over kosten en verzekering voor meer informatie.

Wij sturen de factuur naar jou (per mail), en jij dient hem in bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar betaalt jou het bedrag waar je recht op hebt, en jij betaalt ons de hele factuur.

In de meeste gevallen niet; het tarief dat je betaalt in de Basis-GGZ is een totaalprijs; het maakt dan niet uit hoe vaak je komt, bijvoorbeeld. Ook als je na de behandeling nog een keer extra wil oefenen, rekenen we daar niks voor.

In sommige gevallen maken we extra kosten voor een behandeling, bijvoorbeeld als we speciale dingen voor moeten aanschaffen of huren. In dat geval berekenen we deze tegen kostprijs door. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten van een auto bij rijangst, of een toegangskaart als we ergens op locatie behandelen. Voordat we deze kosten maken overleggen we dit natuurlijk met je.

Geschiktheid van de Memrec-methode

De Memrec-methode is geschikt voor fobieën en sommige vormen van paniekklachten en posttraumatische stress-stoornis (PTSS)

Een voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat we je kort en krachtig kunnen confronteren met je angst. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk bij de angst voor de dood of voor slapeloosheid; dit zijn dan ook angsten die we niet kunnen behandelen met de Memrec-methode.

Nee, helaas is de Memrec-methode op dit moment alleen geschikt voor volwassenen. Dit heeft te maken met de pil die we gebruiken (Propranolol), die niet zomaar aan kinderen mag worden voorgeschreven. Hun stofwisselingssysteem werkt nog anders dan dat van volwassenen. 

Dit hangt ervan af. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van Memrec op dwangklachten, maar wanneer angst een belangrijk onderdeel vormt van de klachten, en we deze angst gericht kunnen oproepen, lijkt Memrec effectief te kunnen zijn.

Op dit moment nemen we enkele cliënten met smetvrees aan. Afhankelijk van de resultaten van de behandelingen overwegen we om dit standaard te gaan aanbieden.

Nee, helaas is de Memrec-methode meestal niet geschikt voor Complexe PTSS.

In de zelftest vragen we naar een aantal gebieden: de geschiktheid van de klacht (zie voor wie), en de medische geschiktheid. Vanwege de pil die we gebruiken zijn sommige ziektebeelden en medicijnen namelijk helaas een reden om de Memrec-methode niet te kunnen  toepassen. Ook als je nog geen 18 bent is Memrec nog niet geschikt.

Ja, dat kan. Als je verschillende angsten hebt die niet met elkaar te maken hebben, bijvoorbeeld angst voor spinnen en voor onweer, dan kunnen we die afzonderlijk van elkaar behandelen.

Zijn het fobieën die uiteindelijk om één en dezelfde angst draaien, bijvoorbeeld angst voor (vastzitten in) een lift en een wc, dan is het aannemelijk dat de angst in één keer voor al deze situaties wordt verminderd. 

Tijdens de testsessie proberen we verschillende situaties uit, om te zien in hoeverre het effect van de behandeling generaliseert, oftewel: zich uitbreidt naar andere situaties.

Vergelijking met andere behandelingen

Op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn er drie behandelmethoden geschikt voor angst, paniek en PTSS: cognitieve gedragstherapie (en voor fobieën in het bijzonder exposure in vivo), EMDR en Memrec.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

CGT gaat om het veranderen van gedachten, en als gevolg daarvan ook gevoelens en gedrag. Gesprekken vormen een belangrijk onderdeel van deze methode. Bij een exposure-behandeling, een vorm van cognitieve gedragstherapie, wordt iemand geleidelijk blootgesteld aan zijn angst. Door dit net zo lang te doen totdat de angst voldoende is gezakt, treedt gewenning op, waardoor de angst afneemt.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is bewezen effectief voor het verwerken van traumatische ervaringen. EMDR combineert elementen van andere therapieën, waarbij tegelijkertijd een afleidende stimulus plaatsvindt, veelal het volgen van een lampje met de ogen. De behandeling neutraliseert het emotionele geheugen van de traumatische ervaring. Er wordt dus teruggedacht aan een angstige ervaring en wordt door de afleiding wordt de ‘lading’ (de angst) van de herinnering verminderd.

Memrec

Bij de Memrec-methode activeren we de angst door je daadwerkelijk te confronteren met hetgeen waar je angstig voor bent. Door je op het moment dat je angstig bent zo te begeleiden dat je een stapje verder gaat dan normaal, wordt de angst wijzigbaar Voor het geheugenspoor opnieuw wordt opgeslagen in het brein, geven we de bèta-blokker (propanolol). Dit zorgt ervoor dat de herinnering wordt opgeslagen, maar zonder de angst die hiermee gepaard gaat. De ‘angst-lading’ van de herinnering is in principe weg na een effectieve Memrec-behandeling.

Naast deze drie zijn er ook andere behandelmethoden, zoals hypnotherapie, waarvoor weliswaar geen wetenschappelijke onderbouwing is, maar waarmee mensen wel gebaat kunnen zijn. 

De meeste mensen kiezen voor Memrec vanwege de korte duur in combinatie met de hoge slagingskans. Het feit dat je maar één keer de confrontatie aan hoeft te gaan, maakt het overzichtelijk. En hoewel het nooit een garantie is, is de kans van slagen (83%) reëel. Dat het effect van de behandeling blijvend is, werkt ook motiverend; de kans op terugval is nihil.

De Memrec-methode is snel, maar niet gemakkelijk. Ook al duurt de confrontatie met de angst maar kort, de angst moet in hoge mate opkomen. Het willens en wetens aangaan van deze confrontatie is onnatuurlijk en daarom erg moeilijk. 

Het innemen van een pil als onderdeel van de behandeling kan ook als nadeel worden ervaren, ondanks het feit dat het een eenmalige pil is, en dat deze bètablokkers al tientallen jaren veilig worden gebruikt (meestal op dagelijkse basis).

Een beperking van de Memrec-methode is dat hij niet voor iedereen geschikt is. De methode is bijvoorbeeld niet geschikt wanneer er medische contra-indicaties zijn voor het gebruik van propranolol, of als het praktisch niet lukt om de angst op te roepen tijdens de behandeling. 

Praktische zaken rondom de behandeling

Voor de behandeling kom je in principe twee keer naar onze kliniek in Amsterdam (of een andere locatie als dat nodig is voor de behandeling). 

Het intakegesprek is vrijblijvend en doen we vaak via beeldbellen.

Het hangt een beetje van het type angst af, maar de confrontatie met de angst duurt minder dan een half uur. Vervolgens houd je nog twee uur rust in een aparte kamer (neem een boek en/ of muziek mee), en daarna kun je naar huis.

De dag dat je terug komt voor de testsessie ben je ongeveer een uur bij ons, we nemen graag uitgebreid de tijd met je om het behandeleffect te ervaren. 

Natuurlijk kan iemand jou naar de kliniek brengen, maar het is belangrijk dat je de behandeling echt zelf doet, zonder een bekende erbij. De reden hiervoor is dat de aanwezigheid van de ander de angst kan dempen, omdat je je misschien veiliger voelt, en dat komt de behandeling niet ten goede. 

De kliniek is in een buurt met veel winkels, lunchtentjes en de Albert Cuypmarkt dus waarschijnlijk genoeg te doen voor degene die je brengt. Na afloop van de rustperiode kun je natuurlijk weer samen terug naar huis.

We raden vaak het Savoy hotel aan. Dat is vlakbij de kliniek en bevalt goed. De prijzen variëren sterk. Er zijn verschillende hotels en B&B’s in de buurt, en de OV-verbindingen in Amsterdam zijn goed.

Parkeren bij ons in de straat is meestal goed mogelijk, maar het parkeertarief is hoog (ca. 6 euro per uur).

De P+R garage bij de RAI is handig om te parkeren, na 10 uur ’s morgens geldt het goedkope tarief van 1 euro per dag (en voor 10 uur 8 euro). Voorwaarde daarbij is wel dat er vervolgens van en naar de garage met het openbaar vervoer gereisd moet worden. Dat zou één halte met de metro zijn naar De Pijp en dan nog ca. 5 minuten lopen.

Ja, je mag zelfstandig terugreizen, je mag ook gewoon zelf autorijden e.d. Door de pil (betablokker) die je hebt gekregen kunnen je hartslag en bloeddruk wat gedaald zijn, maar je wordt er niet suf van. De pil wordt zelfs vaak voorgeschreven bij rij-examenstress.

Op de dag van de behandeling kun je soms best naar je werk. Dat hangt af van je werk en het tijdstip van de dag waarop je behandeld wordt.

Na de behandeling is het verstandig om een beetje rustig aan te doen en je zinnen te verzetten. Het is belangrijk dat de angst die dag niet meer opgewekt wordt. Daarom is het verstandig om niet over de behandeling te praten met anderen, en de confrontatie met de angst uit de weg te gaan. 

Onze ervaring is dat cliënten vaak moe zijn na de behandeling, dus het is goed om daar rekening mee te houden.

Op de dag van de test kun je voor- en/of achteraf vaak gewoon naar je werk. Mocht naar aanleiding van de test besloten worden dat dit moment gebruikt wordt voor een tweede behandeling, dan geldt weer hetzelfde als op de dag van behandeling, maar dit is in de meeste gevallen niet nodig.

Om te zorgen dat de pil zo snel mogelijk inwerkt mag je twee uur voor de behandeling niet eten of drinken met uitzondering van water. Na inname van de pil mag je wel water of thee drinken en na de rustperiode van twee uur mag je alles weer eten en drinken.

Omdat de testsessie, indien nodig, gebruikt kan worden om de behandeling nog eens te proberen en de pil dus misschien nogmaals gegeven wordt, is het verstandig om ook voor de test 2 uur niet te eten of drinken (behalve water). 

Na de behandeling

Bij 80% van de behandelingen bij Kindt Clinics is de angst na één sessie sterk verminderd of helemaal verdwenen. De behandeling is geslaagd als iemand in het dagelijks leven op geen enkele manier meer belemmerd wordt door de angst.

Bepalen van het effect

De enige manier om het effect van de behandeling te bepalen, is om het te ervaren. Daarom doen we één of een paar dagen na de behandeling een testsessie, om te kijken hoe je reageert als je opnieuw geconfronteerd wordt met hetgeen dat je vreesde.

Anticipatie-angst

Het kan zijn dat je tijdens de testsessie, en soms ook nog daarna, zogeheten ‘anticipatie-angst’ ervaart. Doordat je zo gewend bent dat de angst komt, bereidt je lichaam zich hier vast op voor, met wat lichte ‘gewone’ angstsymptomen tot gevolg. Door de confrontatie met de (voormalige) angst aan te gaan en te ervaren dat die spanning niet doorslaat naar paniek, neemt de anticipatie-angst vanzelf af. Daarom is de testsessie ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Nee, dat zou niet verklaarbaar zijn. Bij een geslaagde Memrec-behandeling wordt het geheugenspoor dat verantwoordelijk was voor de buitensporige angst namelijk blijvend verzwakt.

Oefenen

In de periode na de behandeling is het wel goed om af en toe te oefenen met de (voormalige) angst, om te wennen aan het feit dat de angst weg is nadat die zo lang vanzelfsprekend is geweest – vertrouwen opbouwen dus. Wat dit oefenen inhoudt verschilt natuurlijk per behandelde angst; bijvoorbeeld de foto’s van de testsessie terugkijken, of situaties die je voorheen meed nu juist opzoeken. Zodra je een aantal keer hebt gemerkt dat de angst wegblijft, en het vertrouwen is gegroeid, is oefenen niet meer nodig.

In de periode na de behandeling is het goed om af en toe te oefenen met de (voormalige) angst, om te wennen aan het feit dat de angst weg is nadat die zo lang vanzelfsprekend is geweest – vertrouwen opbouwen dus.

Wat dit oefenen inhoudt verschilt natuurlijk per behandelde angst; bijvoorbeeld de foto’s van de testsessie terugkijken, of situaties die je voorheen meed nu juist opzoeken. Zodra je een aantal keer hebt gemerkt dat de angst wegblijft, en het vertrouwen is gegroeid, is oefenen niet meer nodig.

Neem contact met ons op

We zijn bereikbaar via mail, telefonisch en Whatsapp. Voor meer informatie, bekijk onze contactpagina.

Staat je vraag hier niet bij?

Laat het ons weten, en we nemen contact met je op.