fbpx
By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
020 7781291 info@kindtclinics.com

 

Er is bijna geen onderwerp te verzinnen of er bestaat wel een fobie voor, maar sommige fobieën komen veel vaker voor dan anderen. Dit zijn de 8 meest voorkomende angsten in Nederland.

 

De angst en fobie top-10 voor Nederland

1. Spinnen (Arachnofobie)

In Nederland is de angst voor spinnen de meest voorkomende. Mensen met spinnenangst zijn continu op hun hoede, checken bijvoorbeeld 's avonds grondig de slaapkamer, en mijden angstvallig plaatsen waar veel spinnen zouden kunnen zijn. In geen enkel ander land ter wereld komt deze angst zo veel voor, hoewel juist in Nederland nauwelijks gevaarlijke spinnen voorkomen. Insecten staan sowieso hoog op de angstenlijst in Nederland: wespen en bijen natuurlijk, maar uiteindelijk komt eigenlijk alles wat kruipt of vliegt voor op de lijst. Andere diersoorten die hoog scoren: honden, slangen, muizen en ratten, kikkers, vogels en boerderijdieren (met name paarden). Gelukkig behoren deze fobieën ook tot de gemakkelijkst te genezen angsten.

 

2. Vliegangst (Aviofobie)

Hoewel veel mensen een vliegtuig nemen alsof het de bus is, spreekt de combinatie van de enorme hoogte, de betrekkelijk kleine ruimte (waar je tijdens de vlucht ook niet uit kunt ontsnappen), en de herinneringen aan de vele nieuws- en filmbeelden over vliegrampen en aanslagen, bij bijna een kwart van de Nederlanders diepe instincten aan. Eén op de zeven Nederlands neemt nooit een vliegtuig vanwege hun vliegangst. Hoewel vliegangst niet een fobie is waar je dagelijks last van hebt, zijn mensen met vliegangst wel beperkt op het gebied van reizen. Denk aan huwelijken of andere familieaangelegenheden, contact met vrienden in het buitenland, carrièrekansen, en natuurlijk verre droomreizen.

 

3. Braakangst (Emetofobie)

Bij mensen met Emetofobie kan de angst om te braken zo hevig zijn, dat het daadwerkelijk tot misselijkheid en maagpijn kan lijden, een zichzelf versterkend effect dat het dagelijks leven enorm kan beïnvloeden. Het is niet alleen de angst voor overgeven zelf, maar ook om het in het bijzijn van anderen te doen, om het niet in te kunnen houden. Als u deze angst hebt, controleert u mogelijk obsessief de houdbaarheidsdatum van producten, eet u liever niet buiten de deur, en misschien vermijdt u reizen, om niet wagenziek of zeeziek te worden. De angst om over te geven komt vier keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. In sommige gevallen blijkt dat mensen met Emetofobie als kind vaak hebben overgegeven, maar dit hoeft niet.

 

4. Angst voor kleine ruimtes (Claustrofobie)

De angst om opgesloten te zijn, in de breedste zin van het woord. Dat omvat natuurlijk alle kleine ruimtes (liften, toiletten, MRI-scanners), maar vooral ook plaatsen waar je niet kunt 'ontsnappen', zoals tijdens de reis in een trein of vliegtuig, of in een bioscoopzaal in het midden van een rij. Ook in grote menigten kan de paniek toeslaan. Mensen met claustrofobie houden vaak continu de uitgangen (de 'vluchtroutes') in de gaten, vergaderen liever met de deur open, en kunnen het niet opbrengen om bepaalde gebouwen te betreden.

 

5. Pleinvrees (Agorafobie)

Pleinvrees is in feite een verzamelnaam voor een hele lijst sociale fobieën: angst om met andere mensen om te gaan, of onder de mensen te komen. Angst voor wat andere mensen zouden kunnen denken, wat ze van je zouden kunnen vinden. Angst om uitgelachen te worden, afgewezen of bekritiseerd te worden, iets verkeerds te zeggen, een flater te slaan, er raar uit te zien, noem maar op. Iedereen is wel eens onzeker of verlegen, maar een sociale fobie maakt menselijk contact zo moeizaam en pijnlijk dat men er elke dag onder lijdt, zowel privé als op werk, en niet zelden vereenzaamd. In tegenstelling tot de meeste andere angsten op deze lijst is een sociale fobie vaak wat moeilijker te behandelen, behalve als de angst zich beperkt tot specifieke situaties.

 

6. Angst voor onweer (Brontofobie)

De angst voor het letterlijk overdonderende geweld van onweer en bliksem is zeker niet beperkt tot kinderen. Ook volwassenen kruipen onder het bed of in de kelder. Uit angst voor de gevolgen van een mogelijke blikseminslag halen mensen met Brontofobie bijvoorbeeld steeds weer de stekkers uit de stopcontacten, checken zeer regelmatig de weerberichten, hebben brandblussers of emmers water klaar staan, en voelen zich ongemakkelijk in de open lucht (en zeker buiten de stad).

 

7. Hoogtevrees (Acrofobie)

Acrofobie is een buitensporige angst voor hoogtes, oftewel hoogtevrees. Mensen met deze angst aarzelen om een balkon te betreden, een brug over te steken, in de buurt van een raam met uitzicht te komen, of soms zelfs maar een trap te beklimmen of op een stoel te gaan staan. Hoogtevrees kan gaan om alleen grote hoogtes of juist kleine hoogtes. Het is overigens niet altijd zo dat iemand met hoogtevrees alleen bang is voor het uitzicht. Er is een belangrijke variant waar men bang is dat de brug, de trap, de lift, het gebouw, het gewicht niet zal houden. In dit laatste geval kan de angst dus toeslaan zonder dat men zich bij een raam of railing bevindt. In alle gevallen is de angst goed te behandelen.

 

8. Angst voor injecties (Trypanofobie)

Trypanofobie is de buitensporige angst voor injecties en injectienaalden, een aandoening waardoor mensen soms huisartsen, tandartsen of zelfs belangrijke medische behandelingen vermijden. Als zich toch een keer een situatie voordoet waar een injectie niet te vermijden is, kunnen de angstgevoelens zo extreem zijn dat mensen flauwvallen. Injectiefobie, en de daaraan gerelateerde angst voor naalden of voor bloed is goed behandelbaar.

Behandeling

Dat veel mensen te maken hebben met een fobie betekent niet dat het onschuldig is. Een dergelijke angst kan een flinke verstoring van iemands functioneren en welzijn veroorzaken. Gelukkig zijn er voor de meeste angststoornissen tegenwoordig veilige en effectieve behandelingen beschikbaar. De juiste behandeling hangt af van verschillende factoren. Via onze zoekpagina kunt u per angst een overzicht krijgen van de meest geschikte behandelmethodes.