fbpx

Behandeling van PTSS

 

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na een trauma. Het trauma is vaak een schokkende gebeurtenis of een langer durende traumatische situatie. Houden de klachten na zo’n trauma langer aan dan een maand, dan is er sprake van PTSS.

Symptomen van PTSS

Iemand met PTSS heeft vaak herbelevingen van het trauma. In bepaalde situaties, tijdens het slapen, of op onverwachte momenten. Fysiek kan dit zich uiten in hartkloppingen, trillen, zweten, sneller ademen en een gevoel van paniek. Andere symptomen van PTSS kunnen zijn: concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, verminderde interesse in anderen of in bezigheden, agressie, schaamte en depressieve buien.

 

Behandeling van PTSS

De Memrec-methode is effectief gebleken voor de behandeling van PTSS. Vooral wanneer de PTSS is ontstaan door een eenmalig (of kortdurend) trauma dat men zich nog goed kan herinneren, kunnen we PTSS goed behandelen. Hiervoor maken we gebruik van dezelfde gesprekstechnieken als bij de behandeling van fobieën. Afhankelijk van het trauma doen we dit soms in combinatie met technologie (zoals virtual reality). In de behandeling activeren we op deze manier de hersenverbindingen die de irrationele angstgevoelens veroorzaken, waarna we zorgen dat deze worden verbroken.

Het effect is abrupt en daarom soms moeilijk te geloven. In de meeste gevallen zijn twee behandelsessies voldoende om de klachten weg te nemen. Uw herinnering aan de traumatische ervaring is er nog, maar de hevige angst die ermee gepaard ging, is genezen.

 

Ervaringen van anderen

Volmaakte mens vpro behandeling Kindt

In deze aflevering van het wetenschapsprogramma De Volmaakte Mens wordt een gedeelte gewijd aan onze behandelmethode voor mensen met een trauma, in dit geval een vrouw met PTSS (vanaf 36:40).

Klik op de afbeelding om naar de VPRO-website te gaan. Na de reclame begint de aflevering; op 36:40 begint het gedeelte over Merel Kindt.

Lees hier het bijbehorende artikel.

Ook voor de Amerikaanse documentaire A cure for fear, over onze behandelmethode, is een behandeling van PTSS gefilmd. In deel 2 ziet u de behandeling van Zane, een man met een oorlogstrauma. Hier deelt hij zijn ervaringen.

Copyright © Kindt Clinics 2019