NL EN

Werking van Memrec

Wat is angst en wat gebeurt er in de hersenen tijdens de behandeling?

Angst is een belangrijk overlevingsmechanisme. De hoge hartslag en snelle ademhaling zorgen er bijvoorbeeld voor dat je sneller kunt vluchten bij gevaar. Soms is een angst echter onnodig hevig. Je beseft dat de kans klein is dat er daadwerkelijk iets ernstigs gebeurt, maar je lijf reageert alsof er sprake is van grote dreiging

Op deze pagina lees je meer over de functie van angst en de werking van de Memrec-methode.

Wat er gebeurt als je angst ervaart

Als je angst opgewekt wordt, bijvoorbeeld doordat je ermee geconfronteerd wordt, kun je gaan zweten of trillen, of je wordt emotioneel. Ook een hoge hartslag, hoge bloeddruk en een gevoel van paniek zijn in zulke situaties niet vreemd.

Al deze symptomen horen bij angst. Het maakt daarbij niet uit of de angst reëel is of niet. Iemand met claustrofobie voelt zich in een kleine ruimte hetzelfde als wanneer hij oog in oog met een leeuw zou staan. We hebben namelijk maar één angstsysteem met in alle gevallen dezelfde angstsymptomen.

We hebben maar één angstsysteem met in alle gevallen dezelfde angstsymptomen, of het nou reëel is of niet
Welke angst heb je?

De angst geeft rationele gedachten geen ruimte

Onnodige verbindingen in de hersenen

Bij mensen met een fobie, paniek of PTSS zijn in de hersenen een verbindingen ontstaan tussen hetgeen dat ze vrezen en een groot gevoel van angst of dreiging. Wordt die verbinding geactiveerd, dan wordt de angst opgeroepen. Iemand weet rationeel nog wel dat er feitelijk geen of weinig gevaar is, maar de angst geeft deze gedachten op dat moment geen ruimte. De emotie overheerst.

De behandeling van angst

De gangbare therapie voor angststoornissen is cognitieve gedragstherapie. Deze therapie richt zich op het afleren van gedrag. De Memrec-methode die Merel Kindt en collega’s ontwikkelden richt zich juist op het veranderen van emoties. De naam Memrec staat voor memory reconsolidation, de basis van de behandelmethode. Het klinkt simpel: de methode maakt gebruik van de kans die de hersenen zelf creëren om de verbinding te herzien.

En het blijkt te werken. Door de angst op een bepaalde manier op te roepen onder begeleiding van een Memrec-behandelaar, komen de betrokken hersenverbindingen open te staan voor verandering. De eenmalige pil (een bètablokker) zorgt er vervolgens voor dat de verbindingen niet meer op dezelfde manier worden opgeslagen in je hersenen. Het is te vergelijken met een bestandje op de computer, dat nadat het geopend is niet meer op dezelfde manier wordt opgeslagen op de harde schijf. Het effect is merkbaar na een nacht slaap; onze hersenen verwerken tijdens de slaap immers alle nieuwe informatie van de voorgaande dag.

In de media wordt wel eens gesproken over een vergeetpil, maar dat is te kort door de bocht. De pil is in zichzelf namelijk niet bijzonder: het is een bloeddrukverlager (bij dagelijks gebruik) en kan zo tijdelijk angstremmend werken. Het blijvende effect van de Memrec-behandeling is te danken aan de combinatie met het op de juiste manier oproepen van de angst.

Als de behandeling geslaagd is, merkt men dat in eerste instantie vooral lichamelijk: de heftige fysieke angstreactie blijft uit. Dat is een vreemde gewaarwording, omdat men zichzelf nog wel herinnert als iemand die bang is. De testsessie, en daarna het zelf oefenen, is belangrijk om meer vertrouwen te krijgen, en ook de gedachten aan te passen aan de nieuwe ‘identiteit’ zonder de irreële angst.

Meer over de Memrec-methode >>

In de media wordt wel eens gesproken over een vergeetpil, maar dat is te kort door de bocht.
Neem contact op of doe de zelftest om te bepalen of Memrec geschikt voor je is

Is Memrec geschikt voor mij?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen.