fbpx
By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
020 7781291 info@kindtclinics.com

Paniekklachten

Tijdens een paniekaanval heb je last van allerlei lichamelijke verschijnselen. Alleen al de gedachte 'straks krijg ik een paniekaanval' kan een paniekaanval oproepen. Het kan beginnen met een versnelde ademhaling, klamme handen en een licht verhoogde hartslag, maar in een mum van tijd kunnen de klachten zodanig verergeren dat je niet weet waar je het moet zoeken. Soms hebben mensen het idee dat ze een hartaanval krijgen, flauwvallen, gek worden of zelfs doodgaan; zo heftig is de lichamelijke reactie.

Nadat je een paniekaanval hebt gehad, mijd je vaak situaties die lijken op de situatie waarin het je overkwam. Ook vermijd je plekken die je het gevoel geven dat er geen uitweg is of waar eventuele hulp niet nabij is.

Memrec is geschikt voor bepaalde vormen van paniek

De Memrec-methode is effectief gebleken voor de behandeling van paniek. Een voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat we tijdens de behandeling een paniekaanval moeten kunnen opwekken. De paniekaanval moet dan binnen enkele minuten tot een piek komen en daarna weer afnemen.

Memrec is alleen geschikt als de paniekaanvallen voorkomen in specifieke situaties. Spelen de paniekklachten continu een rol, dan is Memrec als methode niet geschikt.

Neem gerust contact met ons op om te bespreken of Memrec voor jou een geschikte behandelmethode kan zijn.

Memrec is geschikt wanneer de paniek voorkomt in specifieke situaties

Zoals we mensen met angst voor honden met een hond confronteren, is het bij mensen met paniekklachten nodig om ze te confronteren met hun angst: een paniekaanval

Aanpak van de behandeling bij paniek

De behandeling van paniekklachten is vergelijkbaar met de behandeling van een fobie. Vaak draait het bij een paniekstoornis om de angst voor de paniek. Zoals we mensen met angst voor honden met een hond confronteren, is het bij mensen met paniekklachten nodig om ze te confronteren met hun angst: een paniekaanval.

Tijdens het intakegesprek onderzoeken we met je of en hoe we een paniekaanval kunnen opwekken. Soms is dat nog best uitdagend, bijvoorbeeld omdat de angst heviger is als je alleen bent, terwijl er tijdens de behandeling een behandelaar bij moet zijn. Als we denken dat het haalbaar is om een paniekaanval op te roepen (ergens in en om Amsterdam), en jij bent daartoe bereid, dan plannen we de behandeling in.

Door het opwekken van een paniekaanval activeren we de hersenverbindingen die de irrationele angstgevoelens veroorzaken. Lukt dit, dan helpt de pil om dit keer te voorkomen dat de hevige emotie weer wordt opgeslagen, zoals normaal gesproken zou gebeuren.

Eén of een paar dagen na de behandeling kom je terug. We testen dan of de behandeling geslaagd is. In de meeste gevallen is één behandelsessie voldoende om de paniek weg te nemen. In de eerste periode na de behandeling kun je nog wel anticipatie-angst voelen, oftewel: angst dat de angst terugkomt. Naarmate je vaker merkt dat die angst niet meer doorslaat naar paniek, verdwijnt de anticipatie-angst vanzelf.

Succesfactoren voor de behandeling

Om de behandeling te laten slagen zijn er twee factoren van belang. Ten eerste: het lukt om tijdens de behandeling een situatie te creëren die de paniek opwekt. En ten tweede: je bent in staat om voor één keer die paniekaanval op te zoeken, 'erin te duiken'.

"Zo bijzonder de angst te missen omdat het altijd bij me was"

Lees de ervaring van Anna

Behandeld bij Kindt Clinics voor paniek

"Na de behandeling was ik echt uitgeput, de confrontatie met mijn angst was als de Himalayas beklimmen maar absoluut waard! Ik heb een paar dagen later een feest op een boot gehad, met veel mensen in een relatief kleine ruimte, kleine wc etc.

Bizar, normaal zou ik een paar dagen daarvoor veel stress en paniek voelen maar deze keer niks. Ook rijden in een taxi naar het feest ging goed, waar ik normaal al bezwete handen en een droge mond zou krijgen. Deze keer was ik zo blij zonder al die stress.

Op de boot ging het heel goed. Ik was wel bezig met checken of ik nog iets voelde maar de angst kwam niet naar boven. Ik kon relaxed mijn jas beneden in een kleine ruimte droppen, dansen op de vloer tussen veel mensen, zonder stress naar toilet gaan.

Zo bijzonder de angst te missen omdat het altijd bij me was. Shoppen met mijn dochter ging ook goed, mijn dochter was ook verbaasd hoe relaxed ik was in een drukke ruimte, zonder haasten (vluchten), zonder angst & paniek."

Neem contact op of doe de zelftest om te bepalen of Memrec geschikt voor je is

Is Memrec geschikt voor mij?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Wil je vast weten of Memrec medisch geschikt is voor je? Doe dan de zelftest. In de zelftest kun je ook je gegevens achterlaten zodat wij contact met jou opnemen.