Memrec voor zorgprofessionals

Doe mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar een kortdurende methode voor de behandeling van traumaklachten bij zorgpersoneel.

Memrec is een effectieve methode voor traumabehandeling

Na jaren van wetenschappelijk onderzoek is aan de Universiteit van Amsterdam een snelle en effectieve methode ontwikkeld voor de behandeling van angst. De Memrec-methode is een vorm van cognitieve gedragstherapie met dit verschil dat het direct ingrijpt op de angstreactie i.p.v. de gedachten. De Memrec-methode is om twee redenen aantrekkelijk: de korte duur en de hoge effectiviteit. De confrontatie met de angst duurt minder dan een uur, en bij 80% van de mensen is na één behandeling de irreële angst feitelijk weg.   

Onderzoek trauma zorgpersoneel - behandeling Merel Kindt

Onderzoeksdeelnemers gezocht

Onderzoeksinstituut TNO, Kindt Clinics en SENSIKS zijn onlangs gestart met een onderzoek naar deze kortdurende behandeling bij psychotrauma. Onderzocht wordt of Memrec ook kan leiden tot een blijvende afname van traumaklachten t.g.v. de corona-crisis bij zorgpersoneel. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar deelnemers.

Hoe werkt Memrec?

Bij de Memrec-methode wordt het traumageheugen één keer kort opgewekt. Hiervoor maken we o.a. gebruik van een belevingscabine, waarbij virtual reality beelden worden gecombineerd met geluid, geur en temperatuur. Na het oproepen van het traumageheugen krijgt u eenmalig een pil van 40 mg propranolol – een veelgebruikte bètablokker. De propranolol zorgt ervoor dat de heftige emotie van de herinnering vermindert. Dit gebeurt alleen als eerst het traumageheugen goed wordt opgeroepen.

Opzet van het onderzoek

Voor het onderzoek is het nodig dat u minimaal 4 keer in 4 maanden tijd naar Kindt Clinics in Amsterdam komt. Er zal dan het volgende gebeuren:

  • we meten uw bloeddruk en hartslag
  • uw traumaklachten worden in kaart gebracht met een klinisch interview
  • uw traumatische ervaring(en) worden opgeroepen m.b.v. een belevingscabine
  • we laten u wekelijks twee online vragenlijsten invullen over uw klachten

Heeft u interesse in deelname?

Voor aanmelding of vragen over de behandeling kunt u mailen naar marieke.soeter@tno.nl