fbpx
By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
020 7781291 info@kindtclinics.com

Voor wie is de Memrec-methode geschikt?

Kindt Clinics is gespecialiseerd in angst. We behandelen volgens de Memrec-methode. Dankzij het wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam én de praktijkervaring in de kliniek, weten we goed voor welke klachten de behandeling geschikt is.

Klachten waarvoor de Memrec-methode effectief is, zijn onder te verdelen in drie categorieën: fobieën, paniekklachten en posttraumatische stress-stoornis (PTSS). In alle gevallen geldt dat de behandeling alleen kan slagen als het lukt om de emotie goed op te roepen tijdens de behandeling. Hoe we dit precies doen, verschilt per klacht en per persoon.

Fobieën

Memrec is geschikt voor vrijwel alle specifieke fobieën, van claustrofobie tot angst voor muizen. De enige voorwaarde is dat we je daadwerkelijk met je angst kunnen confronteren tijdens de behandeling.

Paniekaanvallen

Memrec is op dit moment geschikt voor paniekklachten in specifieke situaties. Een voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat we paniek gericht bij je kunnen oproepen tijdens de behandeling.

PTSS

Bij PTSS als gevolg van een eenmalig incident of een kortdurende traumatische periode is Memrec een geschikte methode. Voor complexe PTSS of langdurigere traumatische perioden is Memrec geen goede keuze.

Lees reviews

 

Wat vonden anderen van de behandeling?

Meer over verzekeringen

 

Wordt de behandeling vergoed?

Medische geschiktheid

De Memrec-methode heeft een psychologische en een medische component. Beide aspecten zijn onmisbaar. Zonder dat de angst op de juiste manier wordt opgeroepen, heeft de pil geen effect, en zonder de pil heeft het oproepen van de angst geen effect. Bij Kindt Clinics werken we daarom samen met een arts die verantwoordelijk is voor het voorschrijven van de eenmalige medicatie.

Medische screening voor je behandeling

Tijdens de behandeling krijg je eenmalig een pil. Dit is propranolol, een bètablokker. Bètablokkers worden normaal gesproken gebruikt voor het tijdelijk verlagen van angst (bijvoorbeeld bij een rij-examen), of juist dagelijks als bloeddrukverlager.

Het spreekt voor zich dat we deze pil niet zomaar aan je geven, ook al is het eenmalig. Daarom doen we een medische screening voorafgaand aan de behandeling. Deze bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een verklaring van je eigen huisarts.

Onze arts vraagt in sommige gevallen aanvullende informatie, bijvoorbeeld als je onder behandeling bent van een specialist. We hebben in het onderzoek en in de praktijk geen enkele vervelende ervaring gehad met het gebruik van propranolol.

Onze medische screening bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een verklaring van je eigen huisarts.

Wanneer ben je medisch geschikt?

Propranolol bestaat al 60 jaar en wordt dagelijks door tientallen miljoenen mensen wereldwijd gebruikt. Toch is het niet voor iedereen geschikt.

Vooral als je onder de 18 bent, hart- en vaatproblemen hebt, ernstige astma of een lage bloeddruk, is het onverstandig om de pil te nemen. In dat geval is de Memrec-methode dus helaas niet geschikt voor je. Wil je een inschatting of dit voor jou geldt, mail ons dan of vul de zelftest in op onze website.

Als je onder de 18 bent, hart- en vaatproblemen hebt, ernstige astma of een lage bloeddruk, is de Memrec-methode niet geschikt voor je

Dankzij het wetenschappelijk onderzoek snappen we precies waarom de behandeling werkt

Vervolgonderzoek naar Memrec

Prof. Dr. Merel Kindt en collega's aan de Universiteit van Amsterdam zijn voortdurend bezig met vervolgonderzoek naar de Memrec-methode. Dankzij dit onderzoek weten we steeds beter wat de randvoorwaarden zijn voor een succesvolle behandeling, zoals hoe lang de confrontatie met de angst maximaal mag duren.

 

Waarom het werkt

Ook weten we dankzij dit onderzoek precies waarom de behandeling werkt. Dat is nog niet eenvoudig. Want waar een tandarts na een behandeling met een foto kan vaststellen wat het effect is van zijn of haar ingreep, kunnen psychologen niet in iemands brein kijken om te zien wat er precies gebeurt. Daarom is jarenlang fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan voordat de methode kon worden toegepast in de praktijk. We weten dankzij dit onderzoek goed wat er gebeurt in de hersenen waardoor de behandeling zo'n abrupt effect heeft.

 

Memrec bij andere klachten

Het onderzoek gaat ook over de toepassing van de Memrec-methode bij andere klachten, zoals sociale angst en bredere paniekklachten. Soms zoeken de onderzoekers mensen die behandeld willen worden voor hun klachten ten behoeve van het onderzoek. De afdeling van de Universiteit van Amsterdam die dit onderzoek leidt heet Psypoli.