Memrec is geschikt voor fobieën, paniek en PTSS

Kindt Clinics is gespecialiseerd in angst. We behandelen volgens de Memrec-methode. Dankzij het wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam én de praktijkervaring in de kliniek, weten we goed voor welke klachten de behandeling geschikt is.

Klachten waarvoor de Memrec-methode effectief is, zijn onder te verdelen in drie categorieën: fobieën, paniekklachten en posttraumatische stress-stoornis (PTSS). In alle gevallen geldt dat de behandeling alleen kan slagen als het lukt om de emotie goed op te roepen tijdens de behandeling. Hoe we dit precies doen, verschilt per klacht en per persoon.

Fobieën

Memrec is geschikt voor vrijwel alle specifieke fobieën, van claustrofobie tot angst voor muizen. De enige voorwaarde is dat we je daadwerkelijk met je angst kunnen confronteren tijdens de behandeling..

Paniekaanvallen

Memrec is op dit moment geschikt voor paniekklachten in specifieke situaties. Een voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat we paniek gericht bij je kunnen oproepen tijdens de behandeling.

PTSS

Bij PTSS als gevolg van een eenmalig incident of een kortdurende periode is Memrec een geschikte methode. Voor complexe PTSS of langdurige traumatische perioden is Memrec geen goede keuze.

Medische geschiktheid

Simpel gezegd bestaat een Memrec-behandeling uit een korte blootstelling en daarna een pil. Beide componenten zijn onmisbaar. Zonder de juiste blootstelling heeft de bètablokker geen effect op de angst, en zonder de bètablokker heeft de korte blootstelling meestal ook geen effect. Bij Kindt Clinics werken we daarom samen met een arts die verantwoordelijk is voor het voorschrijven van de eenmalige medicatie.

Medische screening voor je behandeling

Tijdens de behandeling krijg je eenmalig een pil. Dit is propranolol, een bètablokker. Bètablokkers worden normaal gesproken gebruikt voor het tijdelijk verlagen van angst (bijvoorbeeld bij een rij-examen), of juist dagelijks als bloeddrukverlager.

Het spreekt voor zich dat we deze pil niet zomaar aan je geven, ook al is het eenmalig. Daarom doen we een medische screening voorafgaand aan de behandeling. Deze bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een verklaring van je eigen huisarts.

Onze arts vraagt in sommige gevallen aanvullende informatie, bijvoorbeeld als je onder behandeling bent van een specialist. We hebben in het onderzoek en in de praktijk geen enkele vervelende ervaring gehad met het gebruik van propranolol.

Wanneer ben je medisch geschikt?

Propranolol bestaat al 60 jaar en wordt dagelijks door tientallen miljoenen mensen wereldwijd gebruikt. Toch is het niet voor iedereen geschikt.

Vooral als je onder de 18 bent, hart- en vaatproblemen hebt, ernstige astma of een lage bloeddruk, is het onverstandig om de pil te nemen. In dat geval is de Memrec-methode dus helaas niet geschikt.

Wil je een inschatting of dit voor jou geldt, mail ons dan of vul de zelftest in op onze website.

Test jezelf: is Memrec geschikt voor mij?

Naam
Email (je ontvangt het resultaat per email)

Onze medische screening bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een verklaring van je eigen huisarts.