fbpx
By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
020 7781291 info@kindtclinics.com

Hoe Memrec werkt

Angst is een belangrijk overlevingsmechanisme. De hoge hartslag en snelle ademhaling zorgen er bijvoorbeeld voor dat je sneller kunt vluchten bij gevaar. Soms is een angst echter onnodig hevig. Je beseft dat de kans klein is dat er daadwerkelijk iets ernstigs gebeurt, maar je lijf reageert alsof er sprake is van grote dreiging. Op deze pagina lees je meer over de functie van angst en de werking van de Memrec-methode.

Wat er gebeurt als je angst ervaart

Als je angst opgewekt wordt, bijvoorbeeld doordat je ermee geconfronteerd wordt, kun je gaan zweten of trillen, of je wordt emotioneel. Ook een hoge hartslag, hoge bloeddruk en een gevoel van paniek zijn in zulke situaties niet vreemd.

Al deze symptomen horen bij angst. Het maakt daarbij niet uit of de angst reëel is of niet. Iemand met claustrofobie voelt zich in een kleine ruimte hetzelfde als wanneer hij oog in oog met een leeuw zou staan. We hebben namelijk maar één angstsysteem met in alle gevallen dezelfde angstsymptomen, of het nou reëel is of niet.

We hebben maar één angstsysteem met in alle gevallen dezelfde angstsymptomen, of het nou reëel is of niet

Bij mensen met een fobie, paniek of PTSS is in de hersenen een verbinding ontstaan tussen hetgeen dat ze vrezen en een gevoel van angst

Wat er gebeurt bij mensen met een irreële angst

Bij mensen met een fobie, paniek of PTSS zijn in de hersenen een verbindingen ontstaan tussen hetgeen dat ze vrezen en een gevoel van angst. Wordt die verbinding geactiveerd, dan wordt de angst opgeroepen. Het rationele argument dat de angst niet nodig is, heeft op dat moment onvoldoende effect. De emotie overheerst.

De gangbare therapie voor angststoornissen is cognitieve gedragstherapie. Die richt zich op het afleren van gedrag. De Memrec-methode richt zich op het veranderen van emoties. De naam Memrec staat voor memory reconsolidation. Dankzij dit proces is het mogelijk om een irreële angst bij de kern aan te pakken.

Het angstgeheugen herzien

Op basis van de kennis over geheugenreconsolidatie ontwikkelden Professor Dr. Merel Kindt en haar team aan de Universiteit van Amsterdam de Memrec-methode. Het klinkt simpel: de methode maakt gebruik van de kans die de hersenen zelf creëren om de verbinding te herzien.

En het blijkt te werken. Door de angst op een bepaalde manier op te roepen, komen de betrokken hersenverbindingen open te staan voor verandering. De bètablokker zorgt ervoor dat de verbindingen niet meer op dezelfde manier worden opgeslagen in je hersenen. Zie het als een bestandje op je computer, dat nadat het geopend is niet meer op dezelfde manier wordt opgeslagen op je harde schijf.

Eigenlijk weet je pas echt of de behandeling effectief is als je weer geconfronteerd wordt met je hetgeen dat je vreest. Als de behandeling geslaagd is, merk je dat in eerste instantie vooral lichamelijk: de heftige fysieke angstreactie blijft uit. Dat is een vreemde gewaarwording, omdat je jezelf nog wel herinnert als iemand die heel bang is.

De testsessie, en daarna het zelf oefenen, is belangrijk om meer vertrouwen te krijgen, en ook je gedachten aan te passen aan je nieuwe 'identiteit' zonder de irreële angst.

De Memrec-methode maakt gebruik van de kans die de hersenen zelf creëren om de angstverbindingen te herzien

Ervaring vereist

De behandeling klinkt eenvoudig, maar komt wel nauw. Het op de juiste manier opwekken van de angst en het bepalen van het juiste angstniveau kan alleen een ervaren psycholoog. 

Lees meer

Behandelmethode

De behandeling stap voor stap

Reviews

Lees de ervaringen van anderen

Onderzoek

Bekijk een aantal publicaties over Memrec