Bij Kindt Clinics overwin je

je claustrofobie

Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van claustrofobie en andere angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.

Vrijheid van een leven zonder claustrofobie

Niemand vindt het fijn om vast te zitten op een wc of in een lift, maar bij mensen met claustrofobie is de angst voor dit soort situaties enorm. Komen ze in een situatie waaruit ze voor hun gevoel niet makkelijk wegkunnen, dan ontstaat angst. Het lichaam reageert alsof er groot gevaar dreigt.

Mensen met claustrofobie kiezen vaak vooral voor het vermijden van situaties die angst oproepen. De angst voor de angst is vaak overheersend.

Afhankelijk van de ernst van de angst kan claustrofobie erg belemmerend zijn. Als iemand wc’s bijvoorbeeld vermijdt, niet met het openbaar vervoer durft, of opziet tegen vakanties, dan is het aan te raden de claustrofobie te behandelen. Vaak beseft iemand pas achteraf hoe beperkend de angst was.

Kleine ruimtes, vastzitten, niet wegkunnen...

Claustrofobie is een breed begrip. Soms speelt de angst in alle kleine ruimtes, maar vaak draait het meer om het gevoel niet weg te kunnen. Dit kan ook spelen in een drukke theaterzaal of een stoeltjeslift. Tijdens de intake bepalen we wat bij jou de kern van de angst is, en hoe we de behandeling het beste kunnen aanpakken.

Symptomen van angst om vast te zitten

Hevige schrik

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

Snelle en effectieve behandeling van claustrofobie

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Op basis van 20 jaar wetenschappelijk onderzoek ontwikkelde zij de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van o.a. claustrofobie. 

Drie afspraken

Intake (kan online), behandeling en de test of het gelukt is.

Hoge slagingskans

Bij 83% van onze klanten is de behandeling succesvol.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Bij iemand met een claustrofobie is in de hersenen een onnodige verbinding ontstaan tussen vastzitten en angst. Memrec verzwakt die verbinding. Tijdens de behandelsessie roepen we de angst kort en krachtig op, waarna je eenmalig een pil krijgt (een veelgebruikte bètablokker). Deze combinatie zorgt dat de angst niet op dezelfde manier kan worden opgeslagen in de hersenen. 

behandeling van angst bij kindt clinics

De behandeling wordt altijd deels vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars

De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.

Ervaringen van anderen met de behandeling bij Kindt Clinics

‘We hebben geen opnames van de behandeling van de angst om vast te zitten. Om je toch een indruk te geven van onze aanpak, zie je in onderstaande video fragmenten van een hoogtevrees- en kippenfobiebehandeling, uit het documentaireprogramma The Nature of Things.’

De ervaring van Sanne Verkade

“Ik ben bij Kindt Clinics behandeld voor mijn claustrofobie. De behandeling was heel heftig maar meer dan de moeite waard. Na jaren kan ik eindelijk zeggen dat ik angst vrij ben. Wel zijn er nog bepaalde situaties die zorgen voor spanning en zenuwen maar dat is niks vergeleken bij wat ik voor de behandeling voelde. Ik zou het iedereen aanraden deze behandeling te ondergaan. Als het had gekund had ik het jaren eerder gedaan.”

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…

Meestgestelde vragen over de behandeling van claustrofobie

Hieronder staan de meestgestelde vragen over hoogtevrees en de behandeling ervan. Maar neem ook gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Ja, angst in MRI-scanners is vaak een vorm van claustrofobie. Uit onderzoek blijkt dat 4 tot 20% van de patiënten uit angst weigeren om een MRI-scan te laten maken. Dit bevestigt hoe belemmerend claustrofobie kan zijn. De angst kan zwaarder wegen dan het belang van het benodigde medische onderzoek.

We beginnen altijd met een intakegesprek. Dit kan online, via video. In dat gesprek bepalen we samen hoe we de behandeling aanpakken. 

Op de dag van de behandeling kom je naar Kindt Clinics, en beginnen we met een voorgesprek. Als je er klaar voor bent gaan je met de behandelaar naar de plek waar we de angst aangaan. De behandelaar begeleidt je. Daarna krijg je de pil (een betablokker), en blijf je nog even bij ons voor de rustperiode.

Een dag (of een paar dagen) later kom je terug en testen we het effect. Als het goed is merk je meteen dat de heftige fysieke reactie wegblijft als je dezelfde situatie opzoekt. We nemen de tijd om je te laten wennen aan deze ervaring en vertrouwen op te bouwen.  Als het mogelijk is oefenen we ook andere plekken waar je eerder angst ervaarde.

Claustrofobie kent veel verschillende vormen. Sommige mensen zijn bang om vast te blijven zitten, anderen om de controle te verliezen, en weer anderen voor een hartaanval. Sommige mensen weten niet precies wat ze vrezen.

Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek veel vragen over de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling. We gaan voor de situatie die het best bij de angst past.

Kiezen we voor een lift tijdens de behandeling maar ben je ook bang in toiletten, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle typen afgesloten ruimtes. Dit testen we met je.

Een behandeling is voor ons geslaagd als de angst je niet meer beheerst. Je hoeft geen grottenliefhebber te worden, maar de angst zou je niet meer moeten belemmeren in het dagelijks leven.

Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige fysieke reactie op het niet weg kunnen verdwenen is. Soms zijn mensen nog wel op hun hoede, bang dat de angst terugkomt. Oefenen helpt om het vertrouwen te krijgen dat de hevige angst weg blijft.

83% van de behandelingen lukt in één keer. Het effect is blijvend.

De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de claustrofobie goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om de angst te overwinnen.