Bij Kindt Clinics overwin je
je claustrofobie
Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van claustrofobie en andere angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.
Vrijheid van een leven zonder claustrofobie
Niemand vindt het fijn om vast te zitten op een wc of in een lift, maar bij mensen met claustrofobie is de angst voor dit soort situaties buitenproportioneel. Komen ze in een situatie waaruit ze voor hun gevoel niet makkelijk wegkunnen, dan ontstaat een angstreactie. Het lichaam reageert alsof er groot gevaar dreigt.
Mensen met claustrofobie kiezen vaak vooral voor het vermijden van situaties die angst oproepen. De angst voor de angst is vaak overheersend.
Afhankelijk van de ernst van de angst kan claustrofobie erg belemmerend zijn. Als iemand wc’s bijvoorbeeld vermijdt, niet met het openbaar vervoer durft, of opziet tegen vakanties, dan is het aan te raden de claustrofobie te behandelen. Vaak beseft iemand pas achteraf hoe beperkend de angst was.
Kleine ruimtes, vastzitten, niet wegkunnen...
Claustrofobie is een breed begrip. Soms speelt de angst in alle kleine ruimtes, maar vaak draait het meer om het gevoel niet weg te kunnen. Dit kan ook spelen in een drukke theaterzaal of een stoeltjeslift. Tijdens de vrijblijvende intake bepalen we wat bij jou de kern van de angst is, en hoe we de behandeling het beste kunnen aanpakken.’
Symptomen van angst om vast te zitten
Hevige schrik
Hoge hartslag
Zweten
Verkrampen
Trillen
Weg willen
Bij Kindt Clinics behandelen we claustrofobie binnen één dag
Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Zij ontwikkelde de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst. We verwelkomen mensen van over de hele wereld voor de Memrec-behandeling.
In één keer effectief
90% van onze klanten is na één behandelsessie van de claustrofobie af.
Blijvend resultaat
Na een succesvolle Memrec-behandeling komt de angst niet meer terug.
Aanbevolen
Aanbevolen door 99% van onze klanten.
De behandeling wordt altijd deels vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars
De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.
Ervaringen van anderen met de behandeling bij Kindt Clinics
‘We hebben geen opnames van de behandeling van de angst om vast te zitten. Om je toch een indruk te geven van onze aanpak, zie je in onderstaande video fragmenten van een hoogtevrees- en kippenfobiebehandeling, uit het documentaireprogramma The Nature of Things.’

De ervaring van Sanne Verkade
“Ik ben bij Kindt Clinics behandeld voor mijn claustrofobie. De behandeling was heel heftig maar meer dan de moeite waard. Na jaren kan ik eindelijk zeggen dat ik angst vrij ben. Wel zijn er nog bepaalde situaties die zorgen voor spanning en zenuwen maar dat is niks vergeleken bij wat ik voor de behandeling voelde. Ik zou het iedereen aanraden deze behandeling te ondergaan. Als het had gekund had ik het jaren eerder gedaan.”
Meestgestelde vragen over de behandeling van claustrofobie
Waar zijn mensen met claustrofobie eigenlijk bang voor?
Claustrofobie komt van het Latijnse woord claustrum, dat ‘een afgesloten plek’ betekent en het Griekse woord φόβος, angst. Letterlijk is het dus de angst voor afgesloten plekken.
Waar iemand met claustrofobie precies bang voor is, verschilt. Bij sommigen beperkt de angst zich tot fysiek kleine ruimtes (vaak zonder ramen), en bij anderen speelt het ook in mensenmenigten. Veelgevreesde situaties zijn: wc’s, MRI-scanners, grotten, bussen, treinen, tunnels, liften.
Angst voor de angst
Veel mensen met claustrofobie weten niet wat ze precies vrezen. Soms gaat het om de angst om te stikken. Vaak draait claustrofobie vooral om angst voor de angst, of angst voor wat er kan gebeuren als je niet wegkunt. Als je angstig bent ontstaat immers een sterke neiging om uit de situatie weg te gaan. Omdat dit in een afgesloten ruimte niet goed mogelijk is, wakkeren juist dit soort plekken de angst aan. Iemand kan dan vrezen om gek te worden of bijvoorbeeld een hartaanval te krijgen van angst.
In de wetenschap is relatief weinig bekend over hoe en waarom fobieën ontstaan. Soms is er een duidelijke aanleiding, zoals een nare ervaring, maar dat hoeft niet.
Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe de claustrofobie is ontstaan of hoe lang het al speelt.
Ik heb angst voor MRI-scans. Is dit claustrofobie?
Ja, angst in MRI-scanners is een vorm van claustrofobie.
Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 4 tot 20% van de patiënten weigeren om een MRI-scan te laten maken, vanwege de angst voor de scan. Aangezien een MRI-scan gemiddeld 50 minuten duurt, is het niet verwonderlijk dat dit angst oproept bij mensen met claustrofobische gevoelens.
Ander onderzoek wijst uit dat een MRI-scan zelfs angst kan oproepen bij mensen die voorheen geen last hadden van claustrofobie. Aan dit onderzoek deden mensen mee bij wie eerder geen claustrofobie was vastgesteld. Desondanks had 25% van de mensen last van een zekere mate van angst in de MRI-scanner. 4% kon de scan niet eens afmaken.
Deze onderzoeken bevestigen hoe belemmerend claustrofobie kan zijn; het vermijden van de angst kan zwaarder wegen dan het belang van het benodigde medische onderzoek.
Hoe ziet de Memrec-behandeling van claustrofobie eruit?
Memrec voor claustrofobie is uniek vanwege de korte duur (2 fysieke afspraken) en hoge effectiviteit (83% slaagt). De behandeling begint met een intakegesprek, via beeldbellen. Daarna plannen we de behandeling.
Op de dag van de behandeling kom je naar Kindt Clinics, en beginnen we met een voorgesprek. Als je er klaar voor bent gaan je met de behandelaar naar de plek waar we de angst aangaan. De behandelaar begeleidt je. Daarna krijg je de pil (een betablokker), en blijf je 2 uur bij ons voor de rustperiode.
Een dag (of een paar dagen) later kom je terug en testen we het effect. Als het goed is merk je meteen dat de heftige fysieke reactie wegblijft als je dezelfde situatie opzoekt. We nemen de tijd om je te laten wennen aan deze ervaring en vertrouwen op te bouwen. Als het mogelijk is oefenen we ook andere plekken waar je eerder angst ervaarde.
Vervolgens houden we contact en ben je altijd welkom voor een extra oefensessie.
Wat is er precies nodig om de angst op te roepen?
Claustrofobie kent veel verschilende vormen. Bij sommigen draait de angst om te stikken, en bij de ander om het idee om vast te zitten. Bij de één speelt het vooral als hij/zij alleen is, en bij de ander juist in grote menigten. De één is bang om te stikken, de ander voor een hartaanval, en weer een ander weet niet eens precies wat hij vreest.
Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek veel vragen over de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling. We gaan voor de situatie die het best bij de angst past.
Kiezen we voor een MRI-scanner tijdens de behandeling maar ben je ook bang in liften, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle typen kleine ruimtes. Dit testen we graag met je
Wat kan ik verwachten als resultaat van de behandeling?
Het maakt voor de Memrec-behandeling niet uit of je pas net last hebt van claustrofobie of al je hele leven. Ook maakt het niet uit of je weet hoe je angst is ontstaan. Een behandeling is voor ons geslaagd als de angst je niet meer beheerst. Je hoeft geen grottenliefhebber te worden, maar de angst zou je niet meer moeten belemmeren in het dagelijks leven.
Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige fysieke reactie op het niet weg kunnen verdwenen is. Soms zijn mensen nog wel op hun hoede, bang dat de angst terugkomt. Oefenen helpt om het vertrouwen te krijgen dat de hevige angst weg blijft.
Wat is de kans van slagen bij claustrofobie, en wat zijn de succesfactoren?
83% van de behandelingen van fobieën lukt in één keer. Het effect is blijvend.
De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om je angst te overwinnen.