Memrec voor de behandeling van angst

De Memrec-methode is een relatief nieuwe methode voor de behandeling van angst. De behandeling bestaat uit twee sessies, en is bij 85% van de mensen succesvol.

Memrec in het kort

Memrec is een behandelmethode voor irreële angst. Memrec staat voor memory reconsolidation, (heropslag van angstgeheugen). De methode is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam, door Prof. dr. Merel Kindt. Zij richtte Kindt Clinics op om de methode toe te passen in de praktijk.

Een irreële angst is een verbinding in de hersenen die er niet hoort te zitten. Waar andere mensen ontspannen blijven, reageert jouw lichaam alsof je in gevaar bent. Je hartslag gaat omhoog, je krijgt het warm en wil vooral vluchten.

Memrec is erop gericht om deze verbinding in één keer te verzwakken. De behandeling bestaat uit een combinatie van het kort aangaan van de angst en een eenmalige pil. Na een geslaagde behandeling reageert je lichaam niet meer met hevige angst. 

Voor fobieën, paniekstoornis en PTSS

Memrec is geschikt voor veel specifieke fobieën, en sommige vormen van paniekklachten en posttraumatische stress-stoornis (PTSS). We verwelkomen mensen van over de wereld. Wel willen we eerst met je inschatten of Memrec de beste keuze voor je is. In sommige gevallen is bijvoorbeeld EMDR of cognitieve gedragstherapie meer passend.

Het kiezen van een behandeling kan ingewikkeld zijn. We proberen je direct als je contact zoekt duidelijkheid te geven.

Snel en effectief

Mensen kiezen voor Memrec vanwege de korte duur en de hoge effectiviteit. 

Drie afspraken

Intake (kan online), behandeling en de test of het gelukt is.

Hoge slagingskans

Bij 85% van onze klanten is de behandeling succesvol.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Een behandeling bestaat gewoonlijk uit twee sessies

De confrontatie

Om een angst te kunnen behandelen moeten we hem eerst activeren. Dit doen we tijdens de confrontatie. Onder onze begeleiding ga je de angst één keer kort aan, door iets te doen wat de angst bij je oproept. Zo worden alle hersenverbindingen geactiveerd die met de angst te maken hebben. Er gebeurt niks dat je niet zelf beslist.

Na het oproepen van de angst volgt een eenmalige pil (een veelgebruikte bètablokker). Die blokkeert de heropslag van de angst in de hersenen. Je blijft nog even bij ons om de pil te laten inwerken.

De test of het gelukt is

Het doel van de test is het ervaren van het effect van de behandeling. Dit effect is pas merkbaar vanaf een dag na de behandeling. Tijdens de slaap verwerken de hersenen namelijk alle ervaringen van die dag. Eén of een paar dagen na de behandelsessie volgt daarom de test of het gelukt is. We zoeken dezelfde situatie op als tijdens de behandeling, en als het goed is merk je meteen veel minder angst.

Bij veruit de meeste mensen is één behandeling genoeg om de hevige angst blijvend weg te nemen. We nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen dat de paniek wegblijft.

Iedere behandeling is maatwerk

Fobie

Bij fobieën ga je de angst één keer aan, meestal door hetgeen dat je vreest te zien of doen.

Paniek

Bij paniek is het nodig om één keer gericht een paniekaanval op te roepen.

PTSS

Bij PTSS (na een eenmalige gebeurtenis) roepen we de angst imaginair op.

Bel gerust om kennis te maken of een intake te plannen

We helpen je graag

Medische screening

Bij de Memrec-behandeling gebruiken we eenmalig een pil, een bètablokker. Deze betablokker bestaat al 60 jaar en wordt dagelijks door tientallen miljoenen mensen wereldwijd gebruikt, voor het tijdelijk verlagen van angst (bijvoorbeeld bij een rij-examen), of dagelijks als bloeddrukverlager. In de behandeling heeft de pil echter een andere functie: hij blokkeert de heropslag van de angst in de hersenen.

Het spreekt voor zich dat we deze pil niet zomaar geven, ook al is het eenmalig. Bij Kindt Clinics werken we daarom samen met een arts die verantwoordelijk is voor de medische screening en het voorschrijven van de eenmalige medicatie. We hebben in het wetenschappelijk onderzoek en in de praktijk geen vervelende ervaringen met het gebruik van deze pil.

Ervaringen bij Kindt Clinics

Heel positief. De sessies zijn pittig, maar de begeleiding is super en het resultaat is enorm goed. Ik ben super blij met het resultaat en trots op wat ik samen met Kindt Clinics heb gedaan.

Familie en vrienden zijn waanzinnig enthousiast over mijn bizarre en snelle "genezing". Ik ga nu al heel wat meer relaxed door het leven omdat ik geen angst meer heb om de controle te verliezen als ik een spin zie.

Bekijk een Memrec-behandeling

Let op: in dit fragment zitten beelden van muizen, spinnen en insecten

In dit stukje van de documentaire Memory Hackers zie je fragmenten van een behandeling. Hoewel in de praktijk iedere behandeling anders is, geeft het wel een beeld van de Memrec-methode.

Neem vrijblijvend contact op

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…