Informatie voor verwijzers

Bij Kindt Clinics behandelen we fobieën, paniek en PTSS.  De behandeling wordt geheel of grotendeels vergoed door zorgverzekeraars, en we werken zoveel mogelijk zonder wachtlijst. De behandeling is snel en effectief, verwijzen is eenvoudig.

Kindt Clinics is gespecialiseerd in angst

Voor de behandeling van angst gebruiken we de Memrec-methode. Deze methode komt voort uit wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Memrec staat voor memory reconsolidation. De behandeling bestaat uit een zeer korte blootstelling aan de angst en daarna het eenmalige gebruik van een betablokker. De functie van de betablokker is niet om de angst te remmen, maar om de heropslag van het angstgeheugen in de hersenen te verstoren. 

Waar cognitieve gedragstherapie zich richt op angstgedachten en -gedrag, grijpt Memrec direct in op de angstemotie, het verzwakt de fysieke angstreactie.

Verwijzen

Verwijzen naar Kindt Clinics kan op de volgende manieren:

Behandeling binnen één dag

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Na 20 jaar wetenschappelijk onderzoek ontwikkelde zij de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst. We verwelkomen mensen van over de hele wereld.

Drie afspraken

Intake (kan online), behandeling en de test of het gelukt is.

Hoge slagingskans

Bij 85% van onze klanten is de behandeling succesvol.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Voor fobieën, paniekstoornis en PTSS

Memrec is geschikt voor vrijwel alle specifieke fobieën. Ook is Memrec geschikt voor paniekstoornissen waarbij de paniekaanvallen voorkomen in specifieke situaties, en voor PTSS als gevolg van een eenmalig incident of een korte periode.

Vraagt u zich af of het zinvol is om iemand naar Kindt Clinics te verwijzen? Neem dan gerust contact met ons op.

behandeling van angst bij kindt clinics

Medische screening

Bij Kindt Clinics werken psychologen. Vanwege de medicatie is er ook een huisarts betrokken bij Kindt Clinics. Zij verzorgt de medische screening voorafgaand aan de behandeling, en schrijft de bètablokker voor.

Voor en na de behandeling meten wij de bloeddruk en hartslag, om er zeker van te zijn dat deze waarden in orde zijn. Ook doen wij vooraf een medische screening, bestaande uit een vragenlijst en een bevestiging van de eigen huisarts dat er geen contra-indicaties bekend zijn. Voor deze bevestiging gebruiken wij een standaardformulier dat tevens dient als verwijsbrief.

De belangrijkste contra-indicaties 

  • Leeftijd onder de 12 jaar
  • Gebruik van medicatie contra-indicatief voor bètablokkers waarmee niet 1 dag gestopt kan worden
  • Zeer lage bloeddruk en/of hartslag
  • Zwangerschap

Werking van de Memrec-methode

Simpel gezegd bestaat een Memrec-behandeling uit een korte blootstelling en daarna een eenmalige pil (een bètablokker). De uitvoering komt nauw: zonder de juiste blootstelling heeft de bètablokker geen effect op de angst, en zonder de bètablokker heeft de korte blootstelling meestal ook geen effect.

Het verloop van de behandeling

Tijdens de blootstelling wordt de cliënt daadwerkelijk geconfronteerd met zijn of haar angst.  Daarna neemt de cliënt de bètablokker in. De pil werkt tijdelijk hartslag- en bloeddrukverlagend en wordt daarom vaak als tijdelijke angstremmer gebruikt, maar dat is voor de behandeling niet relevant. Propranolol blokkeert het heropslagproces van het zojuist geactiveerde angstgeheugen. Doordat dit proces verstoord wordt, wordt dit angstgeheugen niet meer in de oude vorm opgeslagen. Het gevolg is dat het geheugenspoor verzwakt raakt, waardoor de angst sterk vermindert.

Uiteraard verdwijnt de herinnering niet door deze behandeling, alleen de hevige angstemotie die ermee gepaard ging.

Het effect van de behandeling

Het effect van de behandeling is pas merkbaar na een nacht slaap. Pas dan hebben de hersenen de nieuwe informatie verwerkt, en is het geheugenspoor veranderd. Om het effect van de behandeling te ervaren, komt de cliënt de volgende dag, of een paar dagen later, terug voor een testsessie. In ruim 8 op de 10 gevallen is de behandeling in één keer geslaagd. De cliënt merkt meteen dat de hevige angst uitblijft. Het is vaak een vreemde gewaarwording dat ze zich hun angst of trauma nog wel scherp kunnen herinneren, maar nu veel minder angstig reageren.

Omdat de verandering zo abrupt is, duurt het soms even voordat iemand gewend is aan de nieuwe situatie. Om meer vertrouwen te krijgen in het nieuwe gedrag stimuleren we onze cliënten om na de behandeling te oefenen.

Meer weten over Memrec of verwijzen naar Kindt Clinics?

We helpen je graag verder