Informatie voor verwijzers

Bij Kindt Clinics behandelen we fobieën, paniek en PTSS.  De behandeling wordt geheel of grotendeels vergoed door zorgverzekeraars, en we werken zoveel mogelijk zonder wachtlijst. De behandeling is snel en effectief, verwijzen is eenvoudig.

Kindt Clinics is gespecialiseerd in angst

Voor de behandeling van fobieën, paniekstoornis en PTSS gebruiken we de Memrec-methode. Dit is een vorm van cognitieve gedragstherapie, die voortkomt uit wetenschappelijk onderzoek van o.a. Dr. Merel Kindt (Universiteit van Amsterdam).

Memrec verhelpt onnodige angst snel en effectief, door niet alleen angstgedachten of –gedrag aan te pakken, maar direct de angstemotie. In de meeste gevallen is de angst na één behandelsessie blijvend verzwakt.

Verwijzen

Verwijzen naar Kindt Clinics kan op de volgende manieren:

Behandeling binnen één dag

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Na 20 jaar onderzoek ontwikkelde zij de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst. We verwelkomen mensen van over de hele wereld.

In één keer effectief

83% van onze klanten is na één behandelsessie van de angst af.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Aanbevolen

Aanbevolen door 99% van onze klanten.

Voor fobieën, paniekstoornis en PTSS

Memrec is geschikt voor vrijwel alle specifieke fobieën. Ook is Memrec geschikt voor paniekstoornissen waarbij de paniekaanvallen voorkomen in specifieke situaties, en voor PTSS als gevolg van een eenmalig incident of een korte periode.

Vraagt u zich af of het zinvol is om iemand naar Kindt Clinics te verwijzen? Neem dan gerust contact met ons op.

behandeling van angst bij kindt clinics

Korte blootstelling en eenmalige bètablokker

Memrec bestaat uit een korte blootstelling aan de angst en het éénmalige gebruik van een bètablokker (40 mg propranolol). Dit maakt dat de behandeling zich bevindt op het snijvlak van klinische psychologie en neurowetenschappen.  In tegenstelling tot het traditionele gebruik van medicatie, die gericht is op het dempen van angst, wordt de bètablokker bij Memrec slechts éénmalig ingenomen na een korte confrontatie met de angst.

Bij Kindt Clinics werken psychologen. Vanwege de medicatie is er ook een huisarts betrokken bij Kindt Clinics. Zij verzorgt de medische screening voorafgaand aan de behandeling, en schrijft de bètablokker voor.

Medische screening

Naast geschiktheid van de klacht is het ook belangrijk dat er geen contra-indicaties zijn voor het gebruik van een eenmalige bètablokker.

Voor en na de behandeling meten wij daarom de bloeddruk en hartslag, om er zeker van te zijn dat deze waarden in orde zijn. Ook doen wij vooraf een medische screening, bestaande uit een vragenlijst en een bevestiging van de eigen huisarts dat er geen contra-indicaties bekend zijn. Voor deze bevestiging gebruiken wij een standaardformulier dat tevens dient als verwijsbrief.

De belangrijkste contra-indicaties 

  • Leeftijd onder de 12 jaar
  • Hart- en vaatproblemen
  • Longaandoeningen
  • Gebruik van medicatie contra-indicatief voor bètablokkers
  • Lage bloeddruk en/of hartslag
  • Zwangerschap

Werking van de Memrec-methode

Simpel gezegd bestaat een Memrec-behandeling uit een korte blootstelling en daarna een eenmalige pil (een bètablokker). De uitvoering komt nauw: zonder de juiste blootstelling heeft de bètablokker geen effect op de angst, en zonder de bètablokker heeft de korte blootstelling meestal ook geen effect.

Het verloop van de behandeling

Tijdens de blootstelling wordt de cliënt daadwerkelijk geconfronteerd met zijn of haar angst. Daarna neemt de cliënt de bètablokker in. De pil werkt tijdelijk hartslag- en bloeddrukverlagend en wordt daarom vaak als tijdelijke angstremmer gebruikt, maar dat is voor de behandeling niet relevant. Propranolol blokkeert het heropslagproces van het zojuist geactiveerde angstgeheugen. Doordat dit proces verstoord wordt, wordt dit angstgeheugen niet meer in de oude vorm opgeslagen. Het gevolg is dat het geheugenspoor verzwakt raakt, waardoor de angst sterk vermindert.

Uiteraard verdwijnt de herinnering niet door deze behandeling, alleen de hevige angstemotie die ermee gepaard ging.

Het effect van de behandeling

Het effect van de behandeling is pas merkbaar na een nacht slaap. Pas dan hebben de hersenen de nieuwe informatie verwerkt, en is het geheugenspoor veranderd. Om het effect van de behandeling te ervaren, komt de cliënt de volgende dag, of een paar dagen later, terug voor een testsessie. In ruim 8 op de 10 gevallen is de behandeling in één keer geslaagd. De cliënt merkt meteen dat de hevige angst uitblijft. Het is vaak een vreemde gewaarwording dat ze zich hun angst of trauma nog wel scherp kunnen herinneren, maar nu veel minder angstig reageren.

Omdat de verandering zo abrupt is, duurt het soms even voordat iemand gewend is aan de nieuwe situatie. Om meer vertrouwen te krijgen in het nieuwe gedrag stimuleren we onze cliënten om na de behandeling te oefenen.

Meer weten over Memrec of verwijzen naar Kindt Clinics?

Bel, mail of app ons