Bij Kindt Clinics overwin je je prikangst

Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van prikangst en andere medische angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.

Vrij leven zonder prikangst

Prikangst, of angst voor bloed, bloedprikken of medische situaties komt veel voor. Belemmert de angst je, bijvoorbeeld om de juiste medische zorg te krijgen, dan is er sprake van een fobie. 

Hoewel haast niemand het leuk vindt om naar de dokter te gaan, gaat het bij mensen met een fobie verder dan dat. Het lichaam reageert alsof het krijgen van een prik of het zien van bloed een enorm gevaar is. De angst overheerst. Dit kan angst zijn voor de naald, voor bloed, of bijvoorbeeld voor het flauwvallen als gevolg van een prik.

Vaak leidt de angst ertoe dat iemand zich niet wil laten prikken, of medische situaties vermijdt. Gelukkig zijn prikangst en andere medische angsten meestal goed te behandelen.

Symptomen van medische angst

Paniekgevoel

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

Flauwvallen

Snelle en effectieve behandeling van prikangst

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Op basis van 20 jaar wetenschappelijk onderzoek ontwikkelde zij de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst voor naalden, prikken of bloed.

Drie afspraken

Intake (kan online), behandeling en de test of het gelukt is.

Hoge slagingskans

Bij 84% van onze klanten is de behandeling succesvol.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Bij iemand met een prikangst is in de hersenen een onnodige verbinding ontstaan tussen prikken en angst. De Memrec-behandeling verzwakt die verbinding. Tijdens de behandelsessie roepen we de angst kort en krachtig op, waarna je eenmalig een pil krijgt (een veelgebruikte bètablokker). Deze combinatie zorgt dat de angst niet op dezelfde manier kan worden opgeslagen in de hersenen. Bij 84% van de mensen is de irreële angst hiermee blijvend verdwenen. 

behandeling van angst bij kindt clinics

De behandeling van prikangst wordt in Nederland altijd geheel of gedeeltelijk vergoed

De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.

Ervaringen van anderen

Sophie had last van prikangst. Haar behandeling bij Kindt Clinics is gefilmd voor het VPRO-programma De toekomst is fantastisch, met presentator Tim den Besten.

Darcey

“Op de testafspraak was ik rustig en liet een injectie in mijn bovenarm zetten. Ik was vol ongeloof, want dit was nog nooit eerder gebeurd. In plaats van schreeuwen, doordrenkt van tranen en niet in staat om stil te blijven zitten, zat ik nu rustig en vroeg me af waarom ik ooit bang was geweest.”

Lees het hele verhaal

Hanny

“Positief, erg aardig bejegend en zeer zorgzaam. Ik voelde me erg serieus genomen en in een veilige omgeving.Dank voor de therapie, het heeft me bijzonder goed geholpen.”


Maak vrijblijvend kennis

Zo kun je een bewuste keuze maken voor de behandeling.

Ik zie er tegenop…

Meestgestelde vragen over de behandeling van medische angsten

Hieronder staan de meestgestelde vragen over medische angsten en de behandeling ervan. Maar neem ook gerust contact met ons op. 

Net als andere fobieën, ontstaan prikangst en andere medische angsten vaak in de kindertijd. Veel kinderen vinden prikken spannend. Bij sommigen ontstaat echter een hevige angst. Soms is er een duidelijke aanleiding, zoals een nare ervaring, of een gezinslid met een angst voor prikken, maar dat hoeft niet.

Vroeger werden kinderen soms vastgehouden om ze toch te kunnen prikken. Dit gebrek aan controle over wat er met je lichaam gebeurt, kan de angst versterken.

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe je angst voor bloed, bloedprikken, naalden of injecties is ontstaan.

Een behandeling is voor ons geslaagd als de angst voor prikken of medische situaties je niet meer belemmert in je dagelijks leven. Je hoeft bloed of prikken niet leuk te vinden, maar wel aankunnen.

Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige fysieke reactie bij het krijgen van een prik of het zien van bloed is verdwenen. Vaak merk je nog wel spanning. Enerzijds omdat dat wel normaal is als je wordt geprikt, maar ook omdat je nog vertrouwen moet krijgen dat de hevige angst wegblijft.

Specifiek voor prikangst geldt dat een deel van de mensen met deze angst ook last heeft van een hevige lichamelijke reactie op het zien van bloed of naalden, of soms zelfs al als er alleen maar over gepraat wordt. Deze fysieke reactie is in veel gevallen helaas aangeboren. Het is waarschijnlijk een overreactie van het parasympathische zenuwstelsel. Het lichaam reageert alsof er ernstig lichamelijk letsel is. De bloeddruk verlaagt, met als doel het bloedverlies bij ernstig letsel te minimaliseren, maar in de praktijk zorgt het voor duizeligheid, draaierigheid en misselijkheid. 

Helaas is aan deze lichamelijke reactie niet veel te doen. Wel maakt angst de reactie vaak erger. Dus hoewel dit gevoel nooit helemaal zal verdwijnen, zal de behandeling van de angst het vaak wel draaglijker maken. 

Wat er precies nodig is verschilt per persoon. Is je grootste angst het prikken zelf? Dan is is het  belangrijk dat je bereidheid voelt om je te laten prikken als dat nodig is. De meeste mensen lukt dit als ze bij ons zijn. En anders doen we het in stappen. We doen niets wat je niet zelf wil.

84% van de behandelingen van prikangst is succesvol. Het effect is blijvend.

De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om de angst aan te gaan.