Bij Kindt Clinics overwin je je prikangst

Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van prikangst en andere angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.

Vrij leven zonder prikangst

Prikangst, of angst voor bloed, bloedprikken of injecties komt veel voor. Belemmert de angst je, bijvoorbeeld om de juiste medische zorg te krijgen, dan is er sprake van een fobie. 

Hoewel haast niemand het leuk vindt om geprikt te worden, gaat het bij mensen met injectiefobie verder dan dat. Het lichaam reageert alsof het krijgen van een prik een enorme dreiging is. De angst overheerst. Dit kan angst zijn voor de prik zelf, of bijvoorbeeld voor het flauwvallen als gevolg van de prik. 

Vaak leidt de angst ertoe dat iemand afziet van de injectie, of het (bloed)prikken op voorhand al vermijdt. Gelukkig is prikangst meestal goed te behandelen.

Symptomen van injectiefobie

Paniekgevoel

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

Flauwvallen

Bij Kindt Clinics behandelen we prikangst binnen één dag

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Zij ontwikkelde de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst. We verwelkomen mensen van over de hele wereld voor de Memrec-behandeling. 

In één keer effectief

70% van onze klanten is na één behandelsessie van de prikangst af, 85% na twee behandelsessies.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle Memrec-behandeling komt de prikangst niet meer terug.

Aanbevolen

Aanbevolen door 99% van onze klanten.

behandeling van angst bij kindt clinics

De behandeling van prikangst wordt in Nederland altijd geheel of gedeeltelijk vergoed

De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.

Ervaringen van anderen

Sophie had last van injectiefobie. Haar behandeling bij Kindt Clinics is gefilmd voor het VPRO-programma De toekomst is fantastisch, met presentator Tim den Besten.

Darcey

“Op de testafspraak was ik rustig en liet een injectie in mijn bovenarm zetten. Ik was vol ongeloof, want dit was nog nooit eerder gebeurd. In plaats van schreeuwen, doordrenkt van tranen en niet in staat om stil te blijven zitten, zat ik nu rustig en vroeg me af waarom ik ooit bang was geweest.”

Lees het hele verhaal

Hanny

“Positief, erg aardig bejegend en zeer zorgzaam. Ik voelde me erg serieus genomen en in een veilige omgeving.Dank voor de therapie, het heeft me bijzonder goed geholpen.”


Maak vrijblijvend kennis

Zo kun je een bewuste keuze maken voor de behandeling.

Ik zie er tegenop…

Meestgestelde vragen over de behandeling van injectiefobie

Hieronder staan de meestgestelde vragen over injectiefobie en de behandeling ervan. Maar bel, mail of Whatsapp ons ook gerust. We helpen je graag verder.
Net als andere fobieën, ontstaat injectiefobie vaak in de kindertijd. Veel kinderen vinden prikken spannend. Bij sommigen ontstaat echter een hevige angst. In de wetenschap is relatief weinig bekend over hoe en waarom fobieën ontstaan. Soms is er een duidelijke aanleiding, zoals een nare prikervaring, of een gezinslid met een angst voor prikken, maar dat hoeft niet. Vroeger werden kinderen soms vastgehouden om ze toch te kunnen prikken. Dit gebrek aan controle over wat er met je lichaam gebeurt, kan de angst versterken. Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe je angst voor bloed, bloedprikken, naalden of injecties is ontstaan.

Een behandeling is voor ons geslaagd als de angst voor prikken je niet meer belemmert in je dagelijks leven. Je hoeft bloedprikken of vaccinaties niet leuk te vinden, maar wel aankunnen.

Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige fysieke reactie bij het krijgen van een prik  is verdwenen. Vaak merk je nog wel spanning. Enerzijds omdat dat wel normaal is als je wordt geprikt, maar ook omdat je nog vertrouwen moet krijgen dat de hevige angst wegblijft.

Specifiek voor injectiefobie geldt dat een deel van de mensen met deze angst ook last heeft van een hevige lichamelijke reactie op het zien van bloed of naalden, of soms zelfs al als er alleen maar over gepraat wordt. Deze fysieke reactie is in veel gevallen helaas aangeboren. Het is een overreactie van het parasympathische zenuwstelsel. Het lichaam reageert alsof er ernstig lichamelijk letsel is. De bloeddruk verlaagt, met als doel het bloedverlies bij ernstig letsel te minimaliseren, maar in de praktijk zorgt het voor duizeligheid, draaierigheid en misselijkheid

Helaas is aan deze lichamelijke reactie niet veel te doen. Wel maakt angst de reactie vaak erger; een versnelde ademhaling versterkt het draaierige gevoel. Dus hoewel dit gevoel nooit helemaal zal verdwijnen, zal de behandeling van de angst het vaak wel draaglijker maken

Elke fobie is anders. Bij sommigen draait de angst om bloed, en bij de ander om de naald. Bij de één gaat het om de pijn die een prik kan doen, en bij de ander meer om het gebrek aan controle, of de angst om flauw te vallen. 

Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek veel vragen over de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling.

Kiezen we voor een vaccinatie tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor bloedprikken, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle vormen van injecties. Dit testen we graag met je.

70% van de behandelingen van injectiefobie lukt in één keer en 85% in twee keer. Het effect is blijvend.

De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om de angst aan te gaan.

Door de komst van het vaccin voor COVID-19 krijgen we veel aanmeldingen voor prikangst. Daar zijn we blij mee, want prikangst is goed te verhelpen met de Memrec-methode. Alleen als de angst voor het coronavaccin bij jou draait om angst voor mogelijke langetermijneffecten van het vaccin, dan is Memrec helaas niet geschikt. Neem gerust contact op om jouw situatie te bespreken.