Angst is soms een taboe, en dat is niet nodig
We merken in de praktijk dat het hebben van een fobie of andere angststoornis soms een taboe is. Dat is jammer, want je kunt er niets aan doen.
Iedereen kan een irreële angst ontwikkelen
Lieveheersbeestjes, windmolens, fluisteren, poppen of gaatjes; voor werkelijk alles bestaat wel een angst. En voor elke fobie geldt dat je rationeel wel weet dat hetgeen dat je vreest je niet daadwerkelijk in gevaar brengt, maar dat je tóch een enorme dreiging voelt. Het is soms lastig te begrijpen dat dat gevoel zo sterk is, terwijl je verstandelijk ‘beter’ weet.
Daarom leggen we op deze pagina graag wat meer uit over hoe angst werkt in ons brein. Je zult dan ook begrijpen waarom iedereen een irreële angst kan ontwikkelen. Het is dus niks om je voor te schamen.
Van functionele angst...
Angst is een emotie met een belangrijke functie. Het helpt je om adequaat te reageren op gevaar. Zodra we dreiging waarnemen, ontstaat binnen 100 milliseconden een schrikreactie in ons lichaam. Een vervelend gevoel: de bloeddruk en hartslag stijgen, de ademhaling versnelt. Deze reactie stelt ons in staat om snel te kunnen vechten of vluchten om het gevaar tegen te gaan. Een nuttig overlevingsmechanisme dus!
Nuttig
Overlevingsmechanisme
... naar irreële angst
Maar als je angst krijgt voor iets dat niet daadwerkelijk gevaarlijk is, is sprake van een irreële angst. Je beseft dat de angst buitenproportioneel is, maar tóch beheerst het je zodra je ermee in aanraking komt. In het brein is onbedoeld een verbinding ontstaan tussen iets ongevaarlijks en angst. Vervolgens is het heel natuurlijk dat je de angst probeert te vermijden. Dit kan je flink belemmeren in het dagelijks leven.
Niet nuttig
Belemmerend
"Pas toen ik anderen vertelde dat ik deze behandeling ging doen, hoorde ik van hen ook dat ze allerlei angsten hadden"
Irreële angst is soms moeilijk te accepteren
Het is niet duidelijk of het met onze nuchtere cultuur te maken heeft of met iets anders, maar in Nederland wordt vaak niet openlijk gepraat over irreële angsten. Tijdens intakegesprekken en behandelingen merken we dat veel mensen zich zelfs schamen voor hun angst. Veel meer dan voor bijvoorbeeld een gebroken been of een slecht gehoor.
Dat schaamtegevoel heeft meestal te maken met het feit dat je lijf anders reageert dan je verstand ingeeft. Je kan tegen jezelf blijven zeggen dat de hoogte, de spin, de lift niet eng is, maar de emotie overheerst. Dat verschil tussen wat je weet en hoe je daadwerkelijk reageert, is soms moeilijk te accepteren. En dat terwijl je er niets aan kunt doen. Want als de angst zich eenmaal gevormd heeft, treedt het overlevingsmechanisme in werking zodra je ermee geconfronteerd wordt. En of het nou een reële of irreële angst is maakt niet uit: je lichaam reageert hetzelfde.
Open over angst
Gelukkig worden we steeds opener over onzichtbare kwalen zoals een fobie of paniekstoornis. Denk aan initiatieven als #heyhetisok of #ikbenopen. Kindt Clinics steunt deze initiatieven natuurlijk. Aan een irreële angst kun je net zo weinig doen als aan een gebroken been, en soms zelfs nog minder!