Door Nienke

Wespenfobie van kinds af aan

Van kinds af aan was ik al geen fan van wespen, ik reageerde altijd heftiger dan de rest van het gezin wanneer er weer eens een wesp bij me in de buurt kwam. Ik hou heel erg van de zomer en mooi weer, maar bijvoorbeeld buiten eten in de zomer was nooit een van mijn favoriete bezigheden.

In de loop der jaren is mijn reactie op het zien en horen van wespen verergerd, ik zag ze van meters afstand en wanneer ik er een hoorde dook ik in elkaar, begon te zweten, mijn hartslag ging omhoog en vluchtte ik het liefst in huis om daar de rest van de dag te blijven.

Meerdere keren ben ik in huilen uitgebarsten omdat zo’n klein zoemend beestje mijn dag weer eens verpest had. Het resultaat was dan ook dat ik op dagen dat het mooi weer was meer uren binnenshuis doorbracht dan buiten. Dat dit geen normale reactie was, was ik me zeker van bewust.

 

Het resultaat was dan ook dat ik op dagen dat het mooi weer was meer uren binnenshuis doorbracht dan buiten.

Ik werd er ook vaak door mensen om me heen op gewezen, maar ik kon er echt niets aan doen. Mijn verstand wist dat er geen reden was voor deze paniek, maar mijn gevoel en lichaam zeiden me iets anders.


De angst niet overbrengen op onze kinderen

In de zomer van 2019 was de angst zo heftig dat ik besloot er iets aan te doen. Naast het feit dat ik zelf weer wilde genieten van de zomer, was mijn belangrijkste doel dat ik de angst niet zou overbrengen op onze kinderen (nu bijna 3 en 1 jaar). Ik heb me verdiept in wat wespen eigenlijk doen, nuttige beestjes wel, maar ik wilde ze nog steeds niet in mijn buurt. Daarom op internet gaan zoeken hoe je ze op afstand houdt, lavendel, kruidnagel, citroen, wierook.. voor mijn gevoel hielp echt niéts.

Opnieuw naar Google: Hoe kom ik van wespenangst af? Zo kwam ik erachter dat er een woord is voor een fobie of angst voor wespen: Spheksofobie.

Opnieuw naar Google: Hoe kom ik van wespenangst af?

Tijdens het vele Googlen kwam ik terecht op de website van Kindt Clinics in Amsterdam. Volgens Kindt Clinics is het mogelijk om binnen 24 uur van je angst af te komen. Hoe dan dacht ik… de hele website heb ik met aandacht en vol verbazing gelezen. Kindt Clinics maakt gebruik van de Memrec-methode waarbij je voor korte tijd wordt geconfronteerd met je angst.

De ervaringen die ik las gaven me het gevoel dat dit echt zou werken. Ik besloot de zelftest in te vullen op de website om te kijken of de Memrec-behandeling geschikt is voor mijn angst.

En toen ging het snel… Al snel werd er contact met opgenomen en er werd een intakegesprek gepland via Skype. Eindelijk kreeg ik de erkenning dat ik er niets aan kon doen dat mijn lichaam zo reageert, ik voelde me begrepen en ze gaven me echt het gevoel dat ze me konden helpen.

Met een verwijzing van de huisarts ben ik het traject bij Kindt Clinics ingestapt. Spannend? JA, DOODENG!

Waar is dat beest

Op 14 juli 2020 in de auto gestapt naar Amsterdam, de spanning gierde door mijn lijf, ik had al sinds de avond ervoor enorme hoofdpijn. Om 13.00 uur had ik een afspraak, toen ik voor de deur stond nog een moment van twijfel. Eenmaal binnen was er geen weg meer terug 😉

Na een kort gesprek met de psychologe was het tijd voor de confrontatie. Het leek mij ook het beste dit maar zo snel mogelijk te doen, dan hadden we het maar gehad.

Zweten, stijgende hartslag, waar is dat beest? Over de confrontatie mag ik verder niet te veel zeggen, want als je van tevoren precies weet wat er gaat gebeuren, werkt de behandeling minder goed. Het duurde in elk geval niet lang.

Huh? Hoe kan dit?

De volgende dag ging ik opnieuw naar de praktijk van Kindt Clinics voor de confrontatie, nu zag ik pas wat een geweldig mooi pand het was waar ze in zitten. Mijn hoofdpijn was over en ik merkte onderweg al dat ik veel rustiger was.

Eenmaal binnen mocht ik kiezen of ik direct de confrontatie weer aan wilde gaan of eerst een kopje thee wilde drinken. Maar ik was zo nieuwsgierig of het gelukt was dat ik direct naar de wespen wilde gaan (gek om mezelf dat te horen zeggen).

Ik stapte naar binnen, zonder enige spanning in mijn lijf. Keek in de bakjes, ze gingen open.. het deed me niet zoveel. Huh? Hoe kan dit? Ik geloofde het niet echt en werd daar juist zenuwachtig van. Nog geen 24 uur geleden stond ik in dezelfde ruimte en was ik volledig in paniek, en nu had ik een pen vast waar een wesp overheen liep!