fbpx

Angst

Een fobie is een hevige angst, dat wil zeggen: een angst die niet in verhouding staat tot de omstandigheden.

Als u bijvoorbeeld zó bang bent voor spinnen dat u er bijna elke dag last van heeft, u elke ruimte checkt en elke plaats mijdt waar u mogelijk een spin zou kunnen zien, dan is er sprake van een spinfobie. U lijdt niet alleen onder de angst zelf, maar ook onder de leuke dingen die u niet meer doet als gevolg van die angst. Toch kunt u er in veel gevallen goed mee leven.

U weet dat het niet rationeel is, maar toch voelt u zich gespannen als u datgene ziet waar u bang voor bent. U kunt zelfs al angst voelen als u denkt aan het voorwerp of de situatie van uw angst. Symptomen zijn snellere hartslag, trillen, zweten, sneller ademen en mogelijk een paniekaanval.

De Memrec-methode is geschikt voor specifieke fobieën voor zaken waar we u tijdens de behandeling daadwerkelijk aan kunnen blootstellen.

Kijk mee met de behandeling van een fobie

Let op: in dit fragment zitten beelden van spinnen en andere insecten

Welke fobie heeft u?

Gebruik onze zoekmachine om meer te weten te komen over uw fobie. Wist u dat er duizenden soorten angsten zijn, en dat ongeveer tien procent van de mensen een fobie heeft? Veel van deze fobieën zijn goed te behandelen, maar helaas niet allemaal. Neem contact met ons op om te vragen of we uw fobie kunnen behandelen.

Typen specifieke fobieën

Een specifieke fobie is een angst voor een bepaald voorwerp of een bepaalde situatie. Er zijn verschillende vormen van een specifieke fobie, zoals:

Dit type angst is tegenwoordig vaak goed te behandelen

Veelvoorkomende fobieën zijn: 

1. Spinangst (Arachnofobie)
2. Vliegangst (Aviofobie)
3. Angst voor overgeven (Emetofobie)

Sociale fobie

Indien men (buitensporig) bang is voor de mening of kritiek van anderen, om iets genants of fouts te doen, of om verkeerd of vreemd te reageren, spreekt men van een sociale fobie. Dit type angst lijkt soms op normale verlegenheid of onzekerheid, maar belemmert het dagelijks leven vaak ernstig. Men kan niet goed omgaan met de gevreesde situaties, plaatsen of mensen, en probeert ze daarom te mijden. Dit houdt de angst echter juist in stand. Voor de meeste sociale fobieën is de Memrec-methode helaas niet geschikt.

Alleen als men een hevige angst heeft voor één heel specifieke sociale situatie (bijvoorbeeld om een presentatie te houden, in een restaurant te eten, of een bruiloft bij te wonen ) spreekt men van een specifieke sociale fobie. Deze lijken erg op niet-sociale specifieke angststoornissen (zoals die voor bepaalde dieren, of objecten) en kunnen vaak wel goed worden behandeld met de Memrec-methode.

 

Behandeling van fobieën

De Memrec-methode werkt goed voor specifieke fobieën.  Om de behandeling te laten slagen zijn er twee factoren van belang. Ten eerste: we kunnen u in de behandeling blootstellen aan uw angst, waardoor de angst bij u in hoge mate wordt opgewekt. En ten tweede: u bent bereid om tijdens de behandeling voor één keer volledig in uw angst te ‘duiken’. 

 

De Memrec-methode in het kort

Wat we doen in de behandeling is namelijk het kort en krachtig opwekken van de angst, door u bloot te stellen aan hetgene waar u bang voor bent. Zo activeren we de hersenverbindingen die de angst veroorzaken. Wanneer u tijdens de behandeling een stapje verder gaat dan u normaal gesproken gaat, ontstaat de kans om de hersenverbindingen te verbreken. Dat klinkt misschien raar, maar eigenlijk doen uw hersenen dit zelf tijdens uw slaap, zoals ze continu nieuwe ervaringen verwerken. Voortaan voelt u zich niet meer gespannen of bang als u datgene ziet waar u bang voor was. Dit abrupte effect is soms maar moeilijk te geloven, dus laten we het u zelf ervaren. Daarom komt u nog één keer bij ons terug om te testen (en te ervaren!) of de angst inderdaad helemaal verdwenen is. 8 op de 10 cliënten is na één behandeling van zijn angst af.

Copyright © Kindt Clinics 2019