Bij Kindt Clinics overwin je

je angst voor honden

Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van hondenfobie en andere angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.

Vrij leven zonder hondenfobie

Iedereen die niet gewend is aan honden ervaart vaak wel enige spanning in het bijzijn van een hond. Maar is de angst voor honden buitensporig, dan noemen we het een hondenfobie.

Rationeel weten mensen met hondenfobie wel dat de kans klein is dat een hond daadwerkelijk gevaarlijk is is, maar het lichaam reageert met enorme angst.

Omdat in Nederland 1,5 miljoen honden als huisdier worden gehouden, is de angst voor honden vaak erg belemmerend.

Symptomen van angst voor honden

Hevige schrik

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

Snelle en effectieve behandeling van hondenfobie

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Zij ontwikkelde de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst voor honden. 

Drie afspraken

Intake (kan online), behandeling en de test of het gelukt is.

Hoge slagingskans

Bij 89% van onze klanten is de behandeling succesvol.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Tijdens de behandelsessie roepen we de angst kort en krachtig op, waarna je eenmalig een pil krijgt (een veelgebruikte bètablokker). Deze combinatie zorgt dat de angst niet op dezelfde manier kan worden opgeslagen in de hersenen. Bij 89% van de mensen is de irreële angst voor honden hiermee blijvend verdwenen. De fobie voor honden is bij Kindt Clinics een van de meest behandelde angsten.

behandeling van angst bij kindt clinics

De behandeling wordt in Nederland altijd geheel of gedeeltelijk vergoed

De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.

Ervaringen van anderen

Als je last hebt van angst voor honden, bekijk je soms liever geen beelden van honden. Daarom staat hieronder een fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things. Hierin zie je fragmenten van een hoogtevrees- en kippenfobiebehandeling.

Roos

“Bijzonder. op de dag van de behandeling dook ik echt in mijn angst. Mijn hartslag zat echt in mijn keel, en ik voelde overal spanning. Toen de pil, en me aan de richtlijnen gehouden. Ik wist echt niet wat ik moest verwachten van de test, maar toen ik binnenkwam en weer werd geconfronteerd met de hond was het zo anders.

Lees verder

De spanning die ik tijdens de behandeling en eigenlijk mijn hele leven al voelde was helemaal weg. Alsof er nooit wat aan de hand was geweest…

En tijdens confrontaties met andere honden ging het ook heel goed. Ik durf ze te aaien, aan mijn hand te laten likken, om me heen laten rennen. Alleen blaffen schrik ik nog wat van, maar niet zo erg dat ik weg wil rennen.”

Angst voor honden. Behandeling bij Kindt Clinics.

Dinah

Het “exposure gedeelte” met de hond vond ik natuurlijk niet prettig, maar de behandeling daar omheen werd wel zo comfortabel mogelijk gemaakt; De ruimte was heel rustgevend, er werd precies verteld wat er ging gebeuren en hoe het werkt en ik vond het prettig om met Maartje en Merel te praten, dat werkte afleidend. Ontzettend bedankt!!

lees verder


Wat zou er beter kunnen? Aan het behandeltraject zou ik niks veranderen. Misschien wel een idee om de filmpjes die op youtube staan (prominenter) op de website te zetten. Die gaven voor mij de doorslag om deze behandeling te doen en waren ook tijdens de behandeling waardevol om aan terug te denken.”

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…

Meestgestelde vragen over de behandeling van de angst voor honden

Hieronder staan de meestgestelde vragen over hoogtevrees en de behandeling ervan. Maar neem ook gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

De behandeling begint met een intakegesprek, dit doen we vaak via beeldbellen. Tijdens de intake bepalen we samen hoe we de behandeling het best kunnen aanpakken, zoals met welk type hond. Daarna plannen we de behandeling.

Op de dag van de behandeling kom je naar Kindt Clinics, en beginnen we met een voorgesprek. Als je er klaar voor bent gaan we de angst aan, vaak in een ruimte met een hond. De behandelaar helpt je om de angst op de juiste manier aan te gaan, zo lang als nodig. Je wordt natuurlijk nooit verrast of gedwongen. Daarna krijg je de pil (een betablokker), en blijf je nog 1.5 uur bij ons voor de rustperiode.

Een dag (of een paar dagen) later kom je terug en testen we het effect. Als het goed is merk je meteen dat de paniek wegblijft als je de hond weer ziet. Je voelt nog wel spanning of onwennigheid. We nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen.  Als je wil kunnen we nog even naar het park om te zien hoe het gaat met andere honden.

Vervolgens houden we contact en ben je altijd welkom voor een extra oefensessie.

Elke hondenfobie is anders. Bij de één draait het vooral om het blaffen, en bij een ander om de onverwachte bewegingen. Sommige mensen vrezen alleen specifieke rassen, en voor een ander zijn alle honden eng. Kortom: kynofobie kent allerlei vormen.

Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek veel vragen over de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling. We kiezen dus een hond die past bij jouw angst.

Gebruiken we een grote hond tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor kleine honden? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle soorten honden. Dit testen we natuurlijk met je.

Een behandeling is voor ons geslaagd als honden je niet meer belemmeren in je dagelijks leven. Je hoeft geen hondenvriend te worden, maar wel zonder paniek langs een hond kunnen lopen.

Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige fysieke reactie op honden verdwenen is. Soms zijn mensen nog wel op hun hoede, bang dat de angst terugkomt. Oefenen helpt je om het vertrouwen te krijgen dat de angst weg blijft.

Voorzichtig met onbekende honden

Bij hondenangst geldt dat het goed en normaal is om voorzichtig te zijn met onbekende honden. Er zijn namelijk honden die bij een verkeerde benadering agressief kunnen worden. Als je, doordat je niet bekend bent met honden, die signalen niet goed herkent, kan een hond gevaarlijk zijn. De reële en functionele angst waardoor je onbekende honden niet zomaar benadert, blijft uiteraard in stand na de behandeling.

89% van de behandelingen van hondenfobie zijn succesvol. Het effect is blijvend.

De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om je angst te overwinnen. 

Om de behandeling te laten slagen werken we met een echte hond. Het verschilt per persoon wat er nodig is om de angst op de juiste manier op te roepen. Hoe moeilijk het ook is, het helpt als je je hier voor één keer aan overgeeft. Natuurlijk verrassen of dwingen we je nooit.

De Memrec-methode wordt op dit moment onder bepaalde voorwaarden toegepast voor kinderen vanaf 12 jaar.