Bij Kindt Clinics overwin je je angst voor muizen en ratten

Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van muizen- en rattenfobie en andere angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.

Vrijer leven zonder fobie voor ratten of muizen

Veel mensen zijn bang voor muizen of ratten; het is tenslotte ongedierte. Is de angst voor muizen en ratten buitensporig, dan is er sprake van een muizenfobie of rattenfobie.

Hoewel je rationeel wel weet dat een muis of rat niet levensbedreigend kan zijn, reageert je lichaam toch alsof je in gevaar bent. De angst overheerst.  

Omdat muizen en ratten in principe overal zomaar kunnen opduiken, is deze fobie vaak flink belemmerend. 

Symptomen van angst voor muizen of ratten

Hevige schrik

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

Snelle en effectieve behandeling van angst voor muizen en ratten

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Op basis van 20 jaar wetenschappelijk onderzoek ontwikkelde zij de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van o.a. angst voor muizen en ratten. 

Drie afspraken

Intake (kan online), behandeling en de test of het gelukt is.

Hoge slagingskans

90% van de behandelingen van ratten- en muizenfobie is succesvol.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Bij iemand met een muizenfobie is in de hersenen een onnodige verbinding ontstaan tussen muizen en angst. De Memrec-behandeling verzwakt die verbinding. Tijdens de behandelsessie roepen we de angst kort en krachtig op, waarna je eenmalig een pil krijgt (een veelgebruikte bètablokker). Deze combinatie zorgt dat de angst niet op dezelfde manier kan worden opgeslagen in de hersenen. Bij 90% van de mensen is de irreële angst voor muizen hiermee blijvend verdwenen. 

behandeling van angst bij kindt clinics

De behandeling wordt in Nederland altijd geheel of gedeeltelijk vergoed

De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.

Ervaringen van anderen

Wie last heeft van een angst voor muizen en/of ratten, bekijkt liever geen beelden van deze dieren. Daarom laten we hier fragmenten zien van een hoogtevrees- en kippenfobiebehandeling bij Kindt Clinics (uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things.

Tineke – Angst voor ratten

“Ik heb een zeer positieve ervaring gehad bij Kindt Clinics. Door naar Kindt Clinics te gaan ben ik van mijn (al 51 jaar) durende angst voor ratten afgekomen. Vriendelijkheid, betrokkenheid, deskundigheid en resultaat zijn woorden die mijn behandeling het beste samenvatten.”

Lees verder

Ik heb eigenlijk geen specifieke verbeterpunten. Maar als ik dan toch iets moet noemen, kan er mogelijk iets meer aandacht zijn voor de impact die de behandeling heeft gedurende de eerste weken daarna. Ik was bijvoorbeeld total-loss de eerste week na mijn behandeling en je vraagt jezelf dikwijls af: hoe zou het gaan als de eerst confrontatie “in het echt” daar zal zijn….. Daar ben je nog onzeker over. Maar nogmaals, dat zouden puntjes op de i zijn, het was perfect. Ook het traject voorafgaand aan de behandeling heb ik als heel positief ervaren. De email-correspondentie verliep prettig, de vragen die ik had werden snel en goed beantwoord en het intakegesprek was heel goed om te hebben. Ik had het intakegesprek in de kliniek in Amsterdam. Dat zou ik zelf aanraden boven een intakegesprek via face-time. Ik denk dat je “face to face” dichter bij je emoties kunt komen. “

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…

Meestgestelde vragen over de behandeling van de angst voor muizen en ratten

Hieronder staan de meestgestelde vragen over muizenfobie en de behandeling ervan. Maar neem ook gerust contact met ons op.

We beginnen altijd met een intakegesprek. Dit kan online, via video. Het duurt ongeveer 1.5 uur. Tijdens de intake bepalen we samen hoe we de behandeling gaan aanpakken.

Op de dag van de behandeling kom je naar Kindt Clinics. We beginnen we met een voorgesprek. Als je er klaar voor bent gaan we naar de behandelkamer. We gaan daar samen met jou de angst aan. Jij bepaalt wat je wel en niet doet, en je wordt natuurlijk nooit verrast. Daarna krijg je de pil (een betablokker), en blijf je 1,5 uur bij ons voor de rustperiode.

Een dag (of een paar dagen) later kom je terug en testen we het effect. Als het goed is merk je meteen dat de paniek wegblijft als je de muis of rat weer ziet. We nemen de tijd om je te laten wennen aan deze ervaring en vertrouwen op te bouwen.  

Elke muizen- en rattenfobie is anders. Sommige mensen worden al angstig van een plaatje, en de ander alleen van een levend dier.  Sommige mensen hebben een concrete nare ervaring met een muis of rat, en anderen hebben geen idee hoe de angst is ontstaan.

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt dit allemaal niet uit. Tijdens het intakegesprek stellen we veel vragen over de angst. Gebruiken we een muis tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor ratten, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar beide soorten dieren. Dit testen we natuurlijk met je.

Een behandeling is voor ons geslaagd als de angst voor muizen en/of ratten je niet meer belemmert in je dagelijks leven. Niemand is blij met een muis of rat in huis, maar het zou geen paniek meer moeten veroorzaken.

Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige fysieke reactie uitblijft bij het zien van een muis of rat. Soms zijn mensen nog wel op hun hoede, bang dat de angst terugkomt. We gaan samen met je oefenen om je het vertrouwen te geven dat de angst weg blijft.

83% van de behandelingen van muizen- en rattenfobie lukt in één keer, en nog eens 7% de tweede keer. Het effect is blijvend.

De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om de angst aan te gaan.

Om de behandeling te laten slagen werken we met een echte muis of rat. Het verschilt per persoon wat er nodig is om de angst op de juiste manier op te roepen. Hoe moeilijk het ook is, het helpt als je je hier voor één keer aan overgeeft. Natuurlijk verrassen of dwingen we je nooit.