fbpx
By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
+31 6 15182543 info@kindtclinics.com

De Memrec-methode

De Memrec-methode komt voort uit wetenschappelijk onderzoek. Deze behandeling, een vorm van cognitieve gedragstherapie, is om twee redenen uniek: de korte duur en de hoge effectief. De confrontatie met je angst duurt minder dan een half uur, en 80% van de mensen die we behandelen is na één behandeling van zijn irreële angst af.

De behandeling is geschikt voor vrijwel alle specifieke fobieën, en sommige vormen van paniekklachten en PTSS. Doe de zelftest om te bepalen of Memrec geschikt voor je is.

Kijk mee met een behandeling

 

Let op: in dit fragment zitten beelden van spinnen en andere insecten

In dit stukje van de documentaire Memory Hackers (was tot juli 2019 te zien op Netflix) zie je fragmenten van verschillende behandelingen. Hoewel in de praktijk iedere behandeling anders is, geeft het wel een beeld van de Memrec-methode.

Ook relevant

Werking

Wat gebeurt er precies in de hersenen?

Verwijzers

Praktische informatie voor verwijzers en verzekeraars

De behandeling stap voor stap

De Memrec-behandeling bij Kindt Clinics bestaat uit 5 stappen: aanmelding, intake, behandelsessie, testsessie en nazorg. Alleen de behandel- en testsessie vinden plaats in Amsterdam, de rest gebeurt op afstand. Hieronder staat de toelichting per stap.

Stap 1: Aanmelden bij Kindt Clinics

Overweeg je je te laten behandelen? Neem dan contact met ons op via mail, telefoon of Whatsapp, of begin met het invullen van de online zelftest.

In de zelftest stellen we een aantal vragen om te bepalen of Memrec geschikt is voor je. We vragen bijvoorbeeld naar het type klacht dat je hebt, maar ook naar medicatie die zou kunnen conflicteren met de pil die je bij ons krijgt. Je krijgt direct uitslag. Die klopt vaak, maar zeker niet altijd. Daarom bekijken wij ook alle zelftests die gemaakt worden; denken we dat de behandeling misschien toch geschikt is voor je, dan nemen we contact met je op.

De belangrijkste zaken die we in deze eerste fase proberen te bepalen is of we je (volledige) angst kort en krachtig zouden kunnen oproepen tijdens de behandeling, en of je gezondheid of eventuele medicatie niet conflicteren met de pil die wij (eenmalig) geven.

Aanmelden of eerst meer informatie? Bel, mail of Whatsapp ons

 De intake is om je te leren kennen, en erachter te komen hoe we jouw behandeling precies moeten insteken

Stap 2: Intake via Skype of in de kliniek

Lijkt de behandeling geschikt voor je? Dan plannen we graag een intakegesprek met je. Het gesprek kan via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek in Amsterdam. In beide gevallen duurt het gesprek ongeveer een uur.

Tijdens de intake stellen we allerlei vragen over jou en je klachten. Dit doen we om je te leren kennen, en erachter te komen hoe we de behandeling precies moeten insteken om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. We behandelen jaarlijks bijvoorbeeld wel 50 mensen met spinfobie, en elke behandeling is anders, omdat elke angst  en ieders persoonlijkheid anders is.

Natuurlijk is er tijdens de intake ook ruimte voor vragen van jou. Ook leggen we uit wat belangrijk is tijdens de behandeling, en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Als je wil kunnen we tijdens de intake meteen de behandeling inplannen. We streven naar een wachtlijst van maximaal 2 weken, zodat je meteen aan de slag kunt zodra je de eerste drempel over bent.

Stap 3: De behandeling

Op de dag van je behandeling kom je naar onze kliniek in Amsterdam, waar je wordt ontvangen door jouw behandelaar. De behandeling begint met een voorgesprek in de ruimte waar je later ook terugkomt voor de rustperiode.

Dan gaan we naar de behandelkamer. Bij een fobiebehandeling word je in die kamer kort geconfronteerd aan datgene waar je bang voor bent. We stimuleren je om als het ware in je angst te 'duiken', om voor deze ene keer verder te gaan dan je normaal gesproken ooit zou doen. Soms doen we de behandeling op een andere locatie, zoals bij hoogtevrees. Bij een PTSS-behandeling bestaat de behandeling uit een gesprek, waarin we imaginair teruggaan naar de traumatische ervaring.

Hierna krijgt je een pil (een bètablokker, propranolol). Je blijft nog twee uur bij ons, in een rustige kamer, om de pil te laten inwerken.

Daarna ga je weer naar huis. Je kun gewoon rijden of met het openbaar vervoer. Zorg dat je geen al te drukke dag hebt gepland, maar in principe mag je alles doen, zolang het je angst niet weer oproept.

Bij meer dan 80% van de mensen is één behandeling genoeg om de angst weg te nemen of tenminste flink te verminderen

Stap 4: De test

Het effect van een Memrec-behandeling wordt pas de volgende dag duidelijk. Je hersenen verwerken de verandering namelijk pas 's nachts, zoals dan alle ervaringen van die dag worden verwerkt. Om te bepalen hoe succesvol de behandeling was, kom je daarom terug naar de kliniek. Dit kan de volgende dag zijn, of een paar dagen later, wat je wil.

Dit onderdeel van de behandeling duurt meestal een uur. Bij PTSS in de vorm een gesprek, en bij een fobie bespreken we je ervaring en word je opnieuw blootgesteld aan hetgeen waar je bang voor bent, zodat je het effect van de behandeling kunt ervaren.

Bij meer dan 80% van de mensen is één behandeling genoeg om de angst weg te nemen of tenminste flink te verminderen. Je weet rationeel natuurlijk nog dat hetgeen waar u bang voor was gevaarlijk kan zijn (als dat het geval is, zoals bij slangen of hoogtes), of je herinnert je het trauma nog (bij PTSS), maar de hevige emotionele reactie is abrupt verdwenen.

We nemen tijdens deze afspraak ruim een uur de tijd om je te laten wennen aan je nieuwe reactie, en om je te laten oefenen met het dier of de situatie in kwestie. Zeker in het begin voel je nog wel wat spanning, maar je merkt vanzelf dat je steeds meer vertrouwen krijgt dat de hevige angst wegblijft, waardoor je ook meer durft.

Blijkt dat de behandeling niet gelukt is, en begrijpen we waarom? Dan kunnen we tijdens deze afspraak meteen een nieuwe poging doen, als je wil.

Factoren die bijdragen aan een succesvolle behandeling

  • Je fobie, paniekklachten of PTSS zorgen voor hevige emoties
  • Je bent erg gemotiveerd om van je angst af te komen
  • Het lukt om de angst goed op te roepen tijdens de behandeling
  • Je bent bereid om ervoor te gaan, in je angst te duiken

Factoren die de kans op succes kunnen verminderen

  • Het lukt niet om de angst bij je op te roepen tijdens de behandeling
  • Er is niet echt een reden om van je angst af te willen
  • Je doet de behandeling omdat het van iemand anders moet, in plaats van dat je het zelf wil

Stap 5: Na je behandeling

Ben je blij met het resultaat in de testsessie, dan ronden we de behandeling officieel af. Wel raden we je aan om in je dagelijks leven actief situaties op te zoeken die je voorheen meed. Want door keer op keer te merken dat die niet leiden tot de hevige angst die je verwacht, ga je erop vertrouwen dat de angst ook wegblijft.

De eerste periode na de behandeling ervaren sommige mensen nog zogeheten anticipatie-angst. Omdat je 'systeem' nog niet gewend is aan het feit dat de angst weg is, blijft het zich soms toch op die hevige angst voorbereiden, met lichte angstsymptomen tot gevolg. Het grote verschil is, dat als je daadwerkelijk weer geconfronteerd wordt met die oude angst, dat de anticipatie-angst dan afneemt in plaats van doorslaat naar paniek. Daarom is het dus goed om juist nog wat te oefenen na je behandeling. Met dit doel maken we waar mogelijk foto's en/of filmpjes van je tijdens de testsessie, want ook het terugkijken daarvan is een goede oefening om vertrouwen te kweken.

We blijven graag met je in contact na de behandeling. Leuk om nog eens van je te horen als je iets gedaan hebt wat je jaren niet durfde, bijvoorbeeld.

Na een geslaagde behandeling zijn de belemmeringen en de heftige reacties die het gevolg waren van je angst in elk geval verleden tijd. Het heeft je een aantal uur gekost, maar als het goed is, ervaar je dagelijks de vrijheid.

Een geslaagde behandeling geeft je vrijheid. Soms merk je pas achteraf hoezeer de angst je belemmerde

Lees meer

Behandelproces

Een overzicht van de praktische stappen van aanmelding tot behandeling

Reviews

Lees de ervaringen van mensen die behandeld zijn bij Kindt Clinics

Onderzoek

Bekijk een aantal publicaties over het onderzoek waarin Memrec ontdekt is

Neem contact op of doe de zelftest om te bepalen of Memrec geschikt voor je is

Is Memrec geschikt voor mij?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Wil je vast weten of Memrec medisch geschikt is voor je? Doe dan de zelftest. In de zelftest kun je ook je gegevens achterlaten zodat wij contact met jou opnemen.