Memrec voor de behandeling van onnodige angst

De Memrec-methode (een vorm van cognitieve gedragstherapie) is om twee redenen uniek: de korte duur en de hoge effectiviteit. De confrontatie met de angst duurt minder dan een half uur, en bij 80% van de mensen is na één behandeling de irreële angst blijvend verzwakt. 

Op deze pagina lees je meer over de methode.

Memrec in het kort

Simpel gezegd bestaat een Memrec-behandeling uit het krachtig oproepen en aangaan van de angst, en daarna eenmalig een pil (een bètablokker). 

Het doel is om de hersenverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de irreële angst in één keer te verzwakken. De uitvoering komt nauw: zonder de juiste blootstelling heeft de bètablokker geen effect op de angst, en zonder de bètablokker heeft de korte blootstelling meestal ook geen effect.

De behandeling komt voort uit wetenschappelijk onderzoek van o.a. Prof. dr. Merel Kindt (UvA).

De behandeling is geschikt voor vrijwel alle specifieke fobieën, en sommige vormen van paniekklachten en PTSS. Doe de zelftest om te bepalen of Memrec geschikt voor je is.

Kijk mee met een Memrec-behandeling

Let op: in dit fragment zitten beelden van spinnen en andere insecten

In dit stukje van de documentaire Memory Hackers (was tot juli 2019 te zien op Netflix) zie je fragmenten van verschillende behandelingen. Hoewel in de praktijk iedere behandeling anders is, geeft het wel een beeld van de Memrec-methode.

Ook interessant

De werking van de Memrec-methode

Wat gebeurt er precies in de hersenen tijdens de behandeling?

Kosten en verzekering

Wat kost een behandeling en hoe zit het met de vergoeding?

Vrijblijvende intake

Om de eerste stap zo makkelijk mogelijk te maken, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Pas daarna beslis je of je de behandeling wil.

Een behandeling bestaat gewoonlijk uit één behandelsessie en één testsessie

De behandelsessie

Het doel van de behandelsessie is het wegnemen van de irreële angst. Bij de Memrec-methode gebeurt dit door een korte en krachtige confrontatie met de angst. Het is nodig om de angst volledig aan te gaan. Zo worden alle hersenverbindingen geactiveerd die met de angst te maken hebben, en worden deze verbindingen bovendien wijzigbaar.

Bij een fobiebehandeling gaat het om een daadwerkelijke confrontatie met de angst. In geval van paniekklachten wekken we een paniekaanval op. En bij een PTSS-behandeling bestaat de behandeling uit een gesprek, waarin we imaginair teruggaan naar de traumatische ervaring.

Na de confrontatie volgt een eenmalige pil (een bètablokker). Die zorgt ervoor dat de angst niet opnieuw kan worden opgeslagen in het brein. Je blijft nog twee uur bij ons om de pil te laten inwerken.

“Ook al was het heel eng om met mijn angst geconfronteerd te worden, voelde ik wel dat ik in goede handen was”

Karin West, behandeld bij Kindt Clinics

Bij meer dan 80% van de mensen is één behandeling genoeg om de angst weg te nemen of tenminste flink te verminderen

De testsessie

Het doel van de testsessie is het ervaren van het effect van de behandeling. Dit effect is pas merkbaar vanaf een dag na de behandeling. Tijdens de slaap verwerken de hersenen immers pas alle ervaringen van die dag. 

Eén of een paar dagen na de behandelsessie volgt daarom de testsessie. In deze sessie word je opnieuw geconfronteerd met je angst. Als het goed is merk je direct dat je reactie anders is.

Bij meer dan 80% van de mensen is één behandeling genoeg om de angst weg te nemen of tenminste flink te verminderen. De hevige emotionele reactie is ineens verdwenen.

We nemen de tijd om te wennen aan deze nieuwe reactie, en om vertrouwen op te bouwen dat de hevige angst wegblijft. 

Blijkt dat de behandeling niet gelukt is, en begrijpen we waarom, dan kunnen we tijdens deze afspraak meteen een nieuwe poging doen.

Factoren die van invloed zijn op het succes van de behandeling

  • Je fobie, paniekklachten of PTSS zorgen voor hevige emoties
  • Je bent erg gemotiveerd om van je angst af te komen
  • Het lukt om de angst goed op te roepen tijdens de behandeling
  • Je bent bereid om ervoor te gaan, in je angst te duiken

Factoren die de kans op succes kunnen verminderen

  • Het lukt niet om de angst bij je op te roepen tijdens de behandeling
  • Er is niet echt een reden om van je angst af te willen
  • Je doet de behandeling omdat het van iemand anders moet, in plaats van dat je het zelf wil

Na de behandeling

Is de testsessie geslaagd, dan ronden we de behandeling af. Het is goed om in het dagelijks leven actief situaties op te zoeken die je voorheen meed. Zo krijg je het vertrouwen dat de angst wegblijft.

De eerste periode na de behandeling ervaren sommige mensen nog zogeheten anticipatie-angst. Omdat je ‘systeem’ nog niet gewend is aan het feit dat de angst weg is, blijft het zich soms toch op die hevige angst voorbereiden, met lichte angstsymptomen tot gevolg. Dit wordt vaak vanzelf minder.

We blijven graag met je in contact na de behandeling. We vinden het bijvoorbeeld leuk om te horen als iemand iets gedaan hebt wat hij/zij jaren niet durfde.

Na een geslaagde behandeling zijn de belemmeringen en de heftige reacties die het gevolg waren van de irreële angst verleden tijd. Het heeft een aantal uur gekost, maar als het goed is, levert het dagelijks vrijheid op.

Lees meer

Behandelproces

Een overzicht van de praktische stappen van aanmelding tot behandeling

Reviews

Lees de ervaringen van mensen die behandeld zijn bij Kindt Clinics

Onderzoek

Bekijk een aantal publicaties over het onderzoek waarin Memrec ontdekt is
Neem contact op of doe de zelftest om te bepalen of Memrec geschikt voor je is

Is Memrec geschikt voor mij?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen.