fbpx

De MEMREC behandelmethode

De Memrec-methode komt voort uit wetenschappelijk onderzoek. Deze behandeling, een vorm van cognitieve gedragstherapie, is om twee redenen uniek: de korte duur (1 à 2 uur), en de hoge effectiviteit (meer dan 80% is na één behandeling van zijn angst af).

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

Behandelproces Memrec

Lees meer over het behandelproces door op elk van de behandelfasen te klikken.

De intake is een belangrijk onderdeel van het behandelproces. We behandelen u natuurlijk alleen wanneer we er vertrouwen in hebben dat de behandeling succesvol kan zijn.

Begin met het invullen van de online zelftest. Lijkt de behandeling geschikt voor u? Dan volgt daarna onze uitgebreide vragenlijst en een intakegesprek (in de kliniek of via Skype). Het intakegesprek duurt ongeveer een uur. Ook vragen we u nog om langs uw dokter te gaan, en kunt u vooraf contact opnemen met uw verzekeraar voor de vergoeding.

Zie ons behandelproces.voor de stappen van intake tot en met behandeling, en voor handige downloads.

Op de dag van uw behandeling komt u naar onze kliniek in Amsterdam, waar psycholoog Maartje Kroese u verwelkomt. Ook ontmoet u Merel Kindt, de hoofdbehandelaar. Nadat we tijd hebben genomen voor een voorgesprek kan de behandeling beginnen.

Onder begeleiding van de psycholoog wordt u kort blootgesteld aan datgene waar u bang voor bent. U 'duikt' als het ware in uw angst, we motiveren u om voor deze ene keer verder te gaan dan u ooit bent gegaan. Hierna krijgt u een pil (een bètablokker). U blijft nog twee uur bij ons om de pil te laten inwerken.

Daarna gaat u weer naar huis, u kunt gewoon rijden of met het openbaar vervoer. Zorg dat u geen al te drukke dag gepland hebt, maar in principe mag u alles doen, zolang het uw angst niet weer oproept.

Het effect van een Memrec-behandeling wordt pas de volgende dag duidelijk, omdat uw hersenen de verandering pas 's nachts verwerken. Om te bepalen hoe succesvol de behandeling was, nodigen we u daarom nog één keer uit. Dit kan de volgende dag zijn, of een paar dagen later, wat u wil. Dit onderdeel van de behandeling duurt ongeveer een uur. We bespreken uw ervaring en u wordt opnieuw blootgesteld aan hetgeen waar u bang voor bent, zodat u het effect van de behandeling kunt ervaren.

Bij meer dan 80% van de cliënten is één behandeling genoeg om de angst weg te nemen of tenminste flink te verminderen. U weet rationeel natuurlijk nog dat hetgeen waar u bang voor was gevaarlijk kan zijn (als dat het geval is, zoals bij slangen of hoogtes), of u herinnert zich uw trauma nog, maar de hevige emotionele reactie is verdwenen.

Na een succesvolle behandeling hoort u bij de groep oud-cliënten die gekozen hebben om te leven zonder de angst. De belemmeringen en de heftige reacties die het gevolg waren van uw angst, zijn verleden tijd. Het heeft u een halve dag gekost, maar als het goed is, ervaart u dagelijks de vrijheid.

 

 

Wat gebeurt er in de hersenen?

Angst is af te leren

Onze hersenen zijn heel goed in het aan- en afleren van dingen. Daarom is de hersenverbinding die een angst veroorzaakt gelukkig niet permanent. Sterker nog: onderzoek heeft laten zien dat iedere keer dat die verbinding actief is (dus iedere keer dat u angst ervaart), de verbinding in principe herzien kan worden. Zonder ingrijpen gebeurt dit echter niet, en blijft de angst in stand.

Het herzien van die ene hersenverbinding

Op basis van deze kennis ontwikkelden Professor Dr. Merel Kindt en haar teams de Memrec-methode. Door de angst op de juiste manier op te wekken, activeren we de betrokken hersenverbinding. Een pil (een betablokker) zorgt er vervolgens voor dat de hersenverbinding niet weer wordt opgeslagen, zodat u voortaan een meer neutrale reactie heeft op datgene waar u bang voor was. Het effect merkt u pas de eerstvolgende dag (na de zogenaamde reconsolidatie van het geheugen).

De angst verdwijnt

In de meeste gevallen is de behandeling na één sessie geslaagd: de angst is verdwenen of flink verminderd. Het is voor cliënten vaak een vreemde gewaarwording dat ze zich hun fobie of trauma nog wel scherp kunnen herinneren, maar er nu geen hevige angstgevoelens meer bij hebben.

Praktische informatie voor verwijzers en verzekeraars

Wil uw huisarts of uw zorgverzekeringsmaatschappij meer weten over de behandeling? Dan kunnen zij altijd contact met ons opnemen.

De volgende praktische informatie kunt u nodig hebben in het contact met uw verzekeraar over de vergoeding:

  • Wij behandelen binnen de Basis-ggz
  • Wij hebben geen contracten met zorgverzekeraars
  • U wordt behandeld door een gz-psycholoog
  • Onze behandelaars en onze arts zijn BIG-geregistreerd
  • Onze AGB-code is 94064298
  • Onze behandeling voldoet aan de stand van de wetenschap en de praktijk
  • Ons kwaliteitsstatuut staat geregistreerd op zorginzicht.nl
Copyright © Kindt Clinics 2019