Claustrofobie

Claustrofobie, oftewel angst om vast te zitten, komt veel voor. Belemmert de angst je in het dagelijks leven, dan is er sprake van een fobie. 

Bij Kindt Clinics is claustrofobie één van de meestbehandelde angsten. Het slagingspercentage is 80%.

Op deze pagina lees je meer over de symptomen en de behandeling van claustrofobie. Ook delen mensen die bij Kindt Clinics behandeld zijn voor claustrofobie hun ervaring.

Symptomen van claustrofobie

Niemand vindt het fijn om vast te zitten op een wc of in een lift, maar bij mensen met claustrofobie is de angst voor dit soort situaties buitenproportioneel. Komen ze in een situatie waaruit ze voor hun gevoel niet makkelijk wegkunnen, dan ontstaat een angstreactie. De hartslag en de ademhaling gaan sneller, en vaak gaat iemand zweten of trillen. Het lichaam reageert alsof er groot gevaar dreigt.

Rationeel weet men dat een wc uiteindelijk wel weer opengaat, en dat vastzitten in een lift niet levensbedreigend is, maar dat doet er niet meer toe zodra de angst toeslaat. De dreiging overheerst, en de enige manier om daarvan af te komen is om uit de situatie weg te gaan, of kleine ruimtes al op voorhand te vermijden

Mensen met claustrofobie kiezen vaak vooral voor het vermijden van situaties die angst oproepen. Zo kiezen ze in een bioscoop voor een stoel aan het begin van een rij, checken ze het slot voordat ze een deur sluiten, of zorgen ze dat ze bij een concert in de buurt van de uitgang staan. 

Afhankelijk van de ernst van de angst kan claustrofobie erg belemmerend zijn. Als iemand wc’s bijvoorbeeld vermijdt, niet met het openbaar vervoer durft, of opziet tegen vakanties, dan is het aan te raden de claustrofobie te behandelen. Vaak beseft iemand pas achteraf hoe beperkend de angst was.

Wil je meer weten of een vrijblijvende intake?

Heb je last van je claustrofobie, plan dan een vrijblijvend intakegesprek om meer te weten te komen over de behandeling.

Waar zijn mensen met claustrofobie eigenlijk bang voor?

Claustrofobie komt van het Latijnse woord claustrum, dat ‘een afgesloten plek’ betekent en het Griekse woord φόβος, angst. Letterlijk is het dus de angst voor afgesloten plekken. 

Waar iemand met claustrofobie precies bang voor is, verschilt. Bij sommigen beperkt de angst zich tot fysiek kleine ruimtes (vaak zonder ramen), en bij anderen speelt het ook in mensenmenigten. Veelgevreesde situaties zijn: wc’s, MRI-scanners, grotten, bussen, treinen, tunnels, liften.

Veel mensen met claustrofobie weten niet wat ze precies vrezen. Soms gaat het om de angst om te stikken. Vaak draait claustrofobie vooral om angst voor de angst, of angst voor wat er kan gebeuren als je niet wegkunt. Als je angstig bent ontstaat immers een sterke neiging om uit de situatie weg te gaan. Omdat dit in een afgesloten ruimte niet goed mogelijk is, wakkeren juist dit soort plekken de angst aan. Iemand kan dan vrezen om gek te worden of bijvoorbeeld een hartaanval te krijgen van angst.

In de wetenschap is relatief weinig bekend over hoe en waarom fobieën ontstaan. Soms is er een duidelijke aanleiding, zoals een nare ervaring, maar dat hoeft niet. 

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe de claustrofobie is ontstaan of hoe lang het al speelt.

Onderzoek: claustrofobie in MRI-scanners

Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 4 tot 20% van de patiënten weigeren om een MRI-scan te laten maken, vanwege de angst voor de scan. Aangezien een MRI-scan gemiddeld 50 minuten duurt, is het niet verwonderlijk dat dit angst oproept bij mensen met claustrofobische gevoelens.

Ander onderzoek wijst uit dat een MRI-scan zelfs angst kan oproepen bij mensen die voorheen geen last hadden van claustrofobie. Aan dit onderzoek deden mensen mee bij wie eerder geen claustrofobie was vastgesteld. Desondanks had 25% van de mensen last van een zekere mate van angst in de MRI-scanner. 4% kon de scan niet eens afmaken.

Deze onderzoeken bevestigen hoe belemmerend claustrofobie kan zijn; het vermijden van de angst kan zwaarder wegen dan het belang van het benodigde medische onderzoek.

Hoe je aan claustrofobie komt is niet altijd duidelijk, maar belangrijker is: hoe kom je ervanaf?

Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 10% de tweede keer.

Behandeling van claustrofobie

Bij Kindt Clinics behandelen we claustrofobie met de Memrec-methode. De ontdekking van de methode zorgde destijds voor veel aandacht in de wetenschappelijke wereld, en gelukkig behalen we in de praktijk al jaren dezelfde resultaten. Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 10% de tweede keer. En ook belangrijk: het effect is blijvend.

Hoewel de behandeling kort is (we zoeken één keer een kleine ruimte op), is het geen gemakkelijke behandeling. De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en het moet vervolgens lukken om die angst aan te gaan, en dus niet toe te geven aan de neiging om te vluchten. Daar helpen wij natuurlijk bij.

Omdat de motivatie om van de angst af te komen belangrijk is om de behandeling te laten slagen, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Zo kan een bewuste keuze worden gemaakt voor de behandeling.

Belemmert de claustrofobie je of merk je dat het steeds erger wordt? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Intake

Na de aanmelding volgt het intakegesprek. Dit doen we via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek. De intake is vrijblijvend, en bedoeld om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, en of je de behandeling wil.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit één behandelsessie. Hierin zoeken we een kleine ruimte op. Hoe die ruimte er precies uitziet verschilt per behandeling en per persoon. Na de controntatie neem je de pil (een betablokker) en blijf je nog 2 uur bij ons.

Test

Eén of een paar dagen later kom je terug voor de test. We gaan opnieuw de kleine ruimte in, en je merkt meteen of de behandelingis gelukt. We nemen alle tijd om te oefenen in verschillende situaties, zodat je vertrouwen krijgt dat de angst niet meer terugkomt.

Kijk mee met de behandeling van een andere fobie

We hebben geen beelden van de behandeling van claustrofobie. Maar om een beeld te krijgen van de behandeling kun je wel dit fragment bekijken uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things. Vorig jaar waren zij bij Kindt Clinics om Merel Kindt te interviewen en een aantal behandelingen te filmen.

In deze aflevering zie je fragmenten van de hoogtevreesbehandeling van Eva en de kippenfobiebehandeling van Mirjam.

De ervaring van Sanne

Sanne Verkade – claustrofobie

“Ik ben bij Kindt Clinics behandel voor mijn claustrofobie. De behandeling was heel heftig maar meer dan de moeite waard. Na jaren kan ik eindelijk zeggen dat ik angst vrij ben. Wel zijn er nog bepaalde situaties die zorgen voor spanning en zenuwen maar zijn niks vergeleken bij wat ik voor de behandeling voelde. Ik zou het iedereen aanraden deze behandeling te ondergaan. Als het had gekund had ik het jaren eerder gedaan.”

“Als het had gekund had ik het jaren eerder gedaan”

Hoe ziet de confrontatie eruit?

Claustrofobie kent veel verschilende vormen. Bij sommigen draait de angst om te stikken, en bij de ander om het idee om vast te zitten. Bij de één speelt het vooral als hij/zij alleen is, en bij de ander juist in grote menigten. De één is bang om te stikken, de ander voor een hartaanval, en weer een ander weet niet eens precies wat hij vreest. 

Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek veel vragen over de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling. We gaan voor de situatie die het best bij de angst past.

Kiezen we voor een MRI-scanner tijdens de behandeling maar ben je ook bang in liften, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle typen kleine ruimtes. Dit testen we graag met je

Overweeg je een Memrec-behandeling nu of in de toekomst? Neem contact op of plan vast een vrijblijvend intakegesprek

Is Memrec geschikt voor mijn vorm van claustrofobie?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Of meld je direct aan voor een vrijblijvend intakegesprek. Op basis van dit gesprek weten wij of Memrec geschikt voor je is, en kun je besluiten om wel of niet voor de behandeling te kiezen.