De behandeling van

posttraumatische stresstoornis

De Memrec-methode kan effectief zijn bij bepaalde vormen van PTSS. Op deze pagina lees je meer over PTSS en de behandeling ervan bij Kindt Clinics.

Symptomen van PTSS

PTSS kan ontstaan wanneer iemand een bedreigende situatie heeft meegemaakt, die hij/zij niet goed heeft kunnen verwerken. Iemand met PTSS heeft vaak herbelevingen van het trauma. In bepaalde situaties, tijdens het slapen, of op onverwachte momenten. 

Fysiek kan dit zich uiten in hartkloppingen, trillen, zweten, sneller ademen en een gevoel van paniek. Andere symptomen van PTSS kunnen zijn: concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, verminderde interesse in anderen of in bezigheden, agressie, schaamte en depressieve buien.

De behandeling bij Kindt Clinics is geschikt voor bepaalde vormen van PTSS

De Memrec-methode van Kindt Clinics is effectief gebleken voor PTSS die is ontstaan door een eenmalig (of kortdurend) trauma dat je je nog goed kunt herinneren.

Gaat het om PTSS na een langdurige traumatische periode of anderszins complexe PTSS, dan is Memrec helaas niet geschikt, en ben je mogelijk meer gebaat bij andere vormen van cognitieve gedragstherapie. Dit geldt ook wanneer er geen (levendige) herinneringen zijn aan het trauma, of wanneer het niet lukt om de emotie behorend bij het trauma te voelen. 

Kijk mee met de behandeling van PTSS

Video afspelen

De volmaakte mens (VPRO)

In deze aflevering van het wetenschapsprogramma De Volmaakte Mens wordt een gedeelte gewijd aan onze behandelmethode voor mensen met een trauma, in dit geval een vrouw met PTSS.

Aanpak van de behandeling bij PTSS

De behandeling van PTSS is vergelijkbaar met de behandeling van een fobie. Het verschil is dat we je bij een fobiebehandeling daadwerkelijk confronteren met je angst, terwijl dit bij een PTSS-behandeling imaginair gebeurt (door er op een bepaalde manier met je over te praten). Afhankelijk van het trauma maken we soms gebruik van technologie zoals virtual reality om de beleving op te roepen.

Vervolgens helpt de pil om te zorgen dat de heftige emoties niet meer kunnen terugkomen.

Het effect is abrupt en daarom soms moeilijk te geloven. In de meeste gevallen zijn twee behandelsessies voldoende om de klachten weg te nemen. De herinnering aan de traumatische ervaring is er nog, maar de hevige emotie die ermee gepaard ging, is er niet meer.

Lees de ervaring van Zane

Naar aanleiding van de documentaire A Cure for Fear zijn de mensen geïnterviewd die Merel Kindt in de documentaire behandelde. De Canadese Zane onderging een behandeling voor zijn oorlogstrauma.

“Ik had alles al geprobeerd, van alcohol tot een reis naar Bali om Boeddhisme te leren tot rust zoeken in de bossen,” vertelt Zane, een Canadese veteraan die in het Duitse leger heeft gediend en was uitgezonden naar Afghanistan. Maar niks kon zijn nachtmerrie-achtige herinneringen onderdrukken aan zijn tijd in Kabul, waaronder een specifiek vuurgevecht dat hij niet van zijn netvlies kon krijgen.
Lees verder


Een maand nadat hij in 2004 het leger verliet en thuiskwam in Toronto, begon Zane herbelevingen te krijgen. Hij ging dan zweten, werd verward en begon zichzelf te los te zien van de wereld om hem heen. Hij kreeg ook last van pijn op de borst, en kreeg uiteindelijk de diagnose posttraumatische stress-stoornis. De kans van slagen van het behandelen van PTSS is laag, voor allerlei verschillende therapiervormen.

Veel mensen die beginnen aan een behandelprogramma, stoppen er uiteindelijk mee. “Militaire trauma’s zijn anders dan andere trauma’s,” zegt Dr. Kindt in A cure for fear. “Soldaten wordt verteld hun emoties onder controle te houden en te onderdrukken, maar om deze behandeling te laten slagen, moeten cliënten zichzelf juist onderdompelen in de angst.”

Voor Zanes eerste afspraak, gebruikte Dr. Kindt virtual reality om zijn PTSS op te wekken en hem terug te brengen naar zijn ervaring van het nachtelijk vuurgevecht in Kabul. Een dag na het toedienen van de Propranolol, vroeg Dr. Kindt Zane dezelfde confrontatie aan te gaan, op dezelfde manier als hij een dag eerder had gedaan. Hij beschreef het rustig: “Gisteren voelde ik mijn legeruitrusting, de geuren, de geluiden. Terwijl het vandaag… meer was van boem, en het was weg. Het verstikte me niet.”

Ook drie maanden na zijn behandeling zijn de nachtmerries van Zane niet teruggekeerd. Toch heeft Zane niet het idee dat zijn PTSS is genezen. Hij vertelt dat zijn herinneringen aan de oorlog nog vaak naar boven komen, maar zijn fysieke respons op die herinneringen is afgezwakt; hij zweet niet meer, wordt niet meer onrustig of extreem alert. “Iedereen probeert PTSS te genezen – maar, nee, genees de emotionele respons,” zegt Zane. “Dat is wat Dr. Kindt gelukt lijkt te zijn.”

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…