Bij Kindt Clinics overwin je

je angst in de auto

Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van angst bij autorijden en andere angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.

Vrij leven zonder angst bij het autorijden

Angst voor autorijden kent verschillende vormen. Vaak draait het om angst voor de angst, of angst voor een paniekaanval. Dit kan een gevoel geven van controleverlies, terwijl controle achter het stuur juist belangrijk is. Ook is een rijdende auto een plek waar je niet makkelijk weg kunt, wat de angst kan versterken. Bij sommigen speelt de angst alleen op snelwegen of in tunnels, bij anderen al als bijrijder binnen de bebouwde kom. Gelukkig is deze angst vaak goed te behandelen.

Symptomen van angst bij het autorijden

Paniekgevoel

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Willen stoppen

Bij Kindt Clinics behandelen we rijangst binnen één dag

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Zij ontwikkelde de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst. We verwelkomen mensen van over de hele wereld voor de Memrec-behandeling. 

In één keer effectief

83% van onze klanten is na één behandelsessie van de ergste angst in de auto af.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle Memrec-behandeling komt de rijangst niet meer terug.

Aanbevolen

Aanbevolen door 99% van onze klanten.

De behandeling wordt in Nederland altijd geheel of gedeeltelijk vergoed

De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.

Ervaringen van anderen

We hebben geen opnames van de behandeling van de angst in de auto. Om je een beeld te geven van de aanpak, zie je in onderstaande video fragmenten van een hoogtevrees- en kippenfobiebehandeling, uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things.

Victor

“Erg blij met de verrassende resultaten van de behandeling van mijn angststoornis.
Na een lange periode van paniekaanvallen bij het autorijden, super geholpen door het team van Kindt Clinics!
Ik voel de vrijheid weer om te kunnen gaan en staan waar ik wil.
Kan het iedereen aanbevelen!
Mocht je twijfelen of ook jij geholpen kan worden, dan biedt de Skype- of persoonlijke intake op locatie uitkomst!”

Louise

“Wat een wonderlijke dagen heb ik achter de rug. Beetje bij beetje krijg ik al meer door hoeveel impact de angst op mijn leven heeft gehad. De angst uitte zich voornamelijk in de auto maar ik denk dat de angst om ‘uit’ te gaan in heel veel kleine andere dingen ook verweven zat. Maartje en Merel zijn kundige mensen die een to the point methode hebben die confronterend is maar als je het lef hebt er echt voor te gaan baanbrekend is.

Lees verder

Wat zou er beter kunnen? Iets meer aandacht voor de nazorg. Het is zo bizar hoe je eigen denkbeelden zich moeten aanpassen aan je ‘nieuwe’ vermogen en dat je gedachten je in de weg kunnen blijven zitten. De enige remedie is jezelf blijven verrassen maar dat is best intensief en spannend.

Keep up the good work mooie mensen!”

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…

Meestgestelde vragen over de behandeling van angst voor autorijden

Hieronder staan de meestgestelde vragen over rijangst en de behandeling ervan. Maar neem ook gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Memrec voor rijangst is uniek vanwege de korte duur (2 fysieke afspraken) en hoge effectiviteit (83% slaagt). De behandeling begint met een intakegesprek, via beeldbellen. In dit gesprek bepalen we hoe we jouw behandeling moeten aanpakken; er zijn veel verschillende vormen van rijangst. Daarna plannen we de behandeling.

Op de dag van de behandeling gaan we rijden. De behandelaar helpt je om de angst op de juiste manier op te roepen. Daarna krijg je de pil (een betablokker), en blijf je 1,5 uur bij ons voor de rustperiode.

Een dag (of een paar dagen) later kom je terug en testen we het effect. Als het goed is merk je meteen dat de heftige fysieke reactie wegblijft als je weer rijdt. Het is nog wel spannend, maar je voelt geen paniek. We nemen de tijd om je te laten wennen aan deze ervaring en vertrouwen op te bouwen.  

Vervolgens houden we contact en ben je altijd welkom voor een extra oefensessie.

Een behandeling is voor ons geslaagd als de angst voor autorijden je niet meer belemmert in je dagelijks leven. Autorijden, of specifiek snelwegen, hoeven niet je hobby te worden, maar je moet het wel aankunnen.

Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige angstreactie verdwenen is. Je ervaart nog wel spanning. 

83% van de behandelingen van angst voor autorijden lukt in één keer. Het effect is blijvend.

De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om je angst te aan te gaan.

Specifiek voor rijangst geldt dat de behandeling niet volledig werkt voor mensen bij wie de angst vooral speelt als ze alleen in de auto zitten. Deze situatie kunnen we tijdens de behandeling immers niet opzoeken.

De angst voor autorijden kan geleidelijk ontstaan of zomaar ineens. Een eenmalige paniekaanval in de auto, die in eerste instantie niet eens direct met het autorijden te maken hoeft te hebben, kan al genoeg zijn. Ook een andere nare ervaring, zoals een ongeluk van jezelf of een bekende, kan de angst oproepen. Soms is er geen concrete aanleiding. In het brein ontstaan verbindingen tussen autorijden (of soms specifieker: tunnels of snelwegen) en een groot gevoel van dreiging.

Door deze angst ontstaat de neiging om het autorijden (op bepaalde wegen) te vermijden. Hoewel je rationeel weet dat dit de angst kan versterken, is het moeilijk om ertegenin te gaan.

Sommige mensen met de angst voor autorijden ervaren dezelfde angst op andere plekken waar ze niet gemakkelijk weg kunnen, zoals een vol theater, een bus of een lift. Bij anderen draait het echt om het rijden zelf; zij overschatten bijvoorbeeld het risico op een ongeluk of twijfelen aan hun capaciteiten om de auto veilig te besturen.

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe de angst is ontstaan. Het gaat er vooral om dat we de angst goed kunnen oproepen tijdens de behandeling. Bij mensen die de angst alleen ervaren als ze in hun eentje in de auto zitten, lukt dit helaas niet volledig.