Bij Kindt Clinics overwin je

je angst in de auto

Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van angst bij autorijden en andere angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.

Vrij leven zonder angst bij het autorijden

Angst voor autorijden kent verschillende vormen. Soms gaat het om angst voor een ongeluk. Vaak gaat het meer om angst voor de angst, of angst voor een paniekaanval. Dit kan een gevoel geven van controleverlies, terwijl controle achter het stuur juist belangrijk is. Ook is een rijdende auto een plek waar je niet makkelijk weg kunt, wat de angst kan versterken. 

Bij sommigen speelt de angst alleen op snelwegen of in tunnels, bij anderen al als bijrijder binnen de bebouwde kom. Gelukkig is deze angst vaak goed te behandelen.

Symptomen van angst bij het autorijden

Paniekgevoel

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Willen stoppen

Snelle en effectieve behandeling van rijangst

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Op basis van 20 jaar wetenschappelijk onderzoek ontwikkelde zij de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van o.a. rijangst.

Drie afspraken

Intake (kan online), behandeling en de test of het gelukt is.

Hoge slagingskans

Bij 83% van onze klanten is de behandeling succesvol.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Bij iemand met rijangst is in de hersenen een onnodige verbinding ontstaan tussen autorijden en angst. De Memrec-behandeling verzwakt die verbinding. Tijdens de behandelsessie roepen we de angst kort en krachtig op, waarna je eenmalig een pil krijgt (een veelgebruikte bètablokker). Deze combinatie zorgt dat de angst niet op dezelfde manier kan worden opgeslagen in de hersenen. Hierdoor reageert je lijf voortaan niet meer zo angstig.

behandeling van angst bij kindt clinics

De behandeling wordt in Nederland altijd geheel of gedeeltelijk vergoed

De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.

Ervaringen van anderen

We hebben geen opnames van de behandeling van de angst in de auto. Om je een beeld te geven van de aanpak, zie je in onderstaande video fragmenten van een hoogtevrees- en kippenfobiebehandeling, uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things.

Victor

“Erg blij met de verrassende resultaten van de behandeling van mijn angststoornis.
Na een lange periode van paniekaanvallen bij het autorijden, super geholpen door het team van Kindt Clinics!
Ik voel de vrijheid weer om te kunnen gaan en staan waar ik wil.
Kan het iedereen aanbevelen!
Mocht je twijfelen of ook jij geholpen kan worden, dan biedt de Skype- of persoonlijke intake op locatie uitkomst!”

Louise

“Wat een wonderlijke dagen heb ik achter de rug. Beetje bij beetje krijg ik al meer door hoeveel impact de angst op mijn leven heeft gehad. De angst uitte zich voornamelijk in de auto maar ik denk dat de angst om ‘uit’ te gaan in heel veel kleine andere dingen ook verweven zat. Maartje en Merel zijn kundige mensen die een to the point methode hebben die confronterend is maar als je het lef hebt er echt voor te gaan baanbrekend is.

Lees verder

Wat zou er beter kunnen? Iets meer aandacht voor de nazorg. Het is zo bizar hoe je eigen denkbeelden zich moeten aanpassen aan je ‘nieuwe’ vermogen en dat je gedachten je in de weg kunnen blijven zitten. De enige remedie is jezelf blijven verrassen maar dat is best intensief en spannend.

Keep up the good work mooie mensen!”

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…

Meestgestelde vragen over de behandeling van angst voor autorijden

Hieronder staan de meestgestelde vragen over rijangst en de behandeling ervan. Maar neem ook gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

We beginnen altijd met een intakegesprek. In dit gesprek bepalen we hoe we jouw behandeling moeten aanpakken. Daarna plannen we de behandeling.

Op de dag van de behandeling gaan we rijden. De behandelaar helpt je om de angst op de juiste manier aan te gaan. Daarna krijg je de pil (een betablokker), en blijf je 1,5 uur bij ons voor de rustperiode.

Een dag (of een paar dagen) later kom je terug en testen we het effect. Als het goed is merk je meteen dat de heftige fysieke reactie wegblijft als je weer rijdt. Het is nog wel spannend, maar je voelt geen paniek. We nemen de tijd om je te laten wennen aan deze ervaring en vertrouwen op te bouwen.  

Vervolgens houden we contact en ben je altijd welkom voor een extra oefensessie.

Een behandeling is voor ons geslaagd als de angst voor autorijden je niet meer belemmert in je dagelijks leven. Autorijden, of specifiek snelwegen, hoeven niet je hobby te worden, maar je moet het wel aankunnen.

Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige angstreactie verdwenen is. Je ervaart nog wel spanning. 

83% van de behandelingen van angst voor autorijden lukt in één keer. Het effect is blijvend.

De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om je angst te aan te gaan.

Specifiek voor rijangst geldt dat de behandeling niet volledig werkt voor mensen bij wie de angst vooral speelt als ze alleen in de auto zitten. Deze situatie kunnen we tijdens de behandeling immers niet opzoeken.