Bij Kindt Clinics overwin je je angst voor spinnen

Wij zijn een team van ervaren psychologen en een huisarts, gespecialiseerd in de behandeling van spinnenfobie en andere angsten. De vrijheid van een leven zonder onnodige angst, dat is waar Kindt Clinics voor staat.

Vrij leven zonder spinnenfobie

Angst voor spinnen komt veel voor. Hoewel vrijwel iedereen schrikt bij het zien van een spin, gaat het bij mensen met een spinfobie verder dan dat. Het lichaam reageert dan alsof er groot gevaar dreigt.

Omdat spinnen in het dagelijks leven nooit met zekerheid te vermijden zijn, kan een spinfobie erg belemmerend zijn. Gelukkig is het vaak goed te behandelen.

Symptomen van angst voor spinnen

Hevige schrik

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

Snelle en effectieve behandeling van spinnenfobie

 

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Op basis van 20 jaar wetenschappelijk onderzoek ontwikkelde zij de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van o.a. arachnofobie.

Drie afspraken

Intake (kan online), behandeling en de test of het gelukt is.

Hoge slagingskans

Bij 90% van onze klanten is de behandeling succesvol.

Blijvend resultaat

Na een succesvolle behandeling komt de angst niet meer terug.

Bij iemand met spinnenfobie is in de hersenen een onnodige verbinding ontstaan tussen spinnen en gevaar. De Memrec-behandeling verzwakt die verbinding. Tijdens de behandelsessie roepen we de angst kort en krachtig op, waarna je eenmalig een pil krijgt (een veelgebruikte bètablokker). Deze combinatie zorgt dat de angst niet op dezelfde manier kan worden opgeslagen in de hersenen. Hierdoor reageert je lijf voortaan niet meer zo angstig.

behandeling van angst bij kindt clinics

De behandeling wordt in Nederland altijd geheel of gedeeltelijk vergoed

De behandeling valt binnen de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dus altijd een deel van de kosten. Omdat Kindt Clinics geen contracten heeft met zorgverzekeraars, varieert de vergoeding tussen de 51% en 100%. Dit hangt af van welke basisverzekering je gekozen hebt.
Voor kinderen gaat de bekostiging via de gemeente.

Ervaringen van anderen

Wie last heeft van een spinfobie, bekijkt liever geen beelden van spinnen. Daarom laten we hier fragmenten zien van een hoogtevrees- en kippenfobiebehandeling bij Kindt Clinics (uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things).
Tot en met minuut 09:40 gaat het over de Memrec-methode bij hoogtevrees en kippenfobie. De rest van het programma gaat over andere wetenschap rondom angst.

Let op: op minuut 32:28 komen wel spinnen in beeld. 

Ricardo

“Zeer succesvol! Duidelijk instructies/uitleg en fijne therapeuten die mij goed begeleid hebben tijdens de behandeling! Dus onwijs bedankt dat ik de mogelijkheid heb gekregen om deze behandeling te ondergaan!”

Gwen

“Zolang ik mij kan herinneren heb ik een fobie voor spinnen gehad en naarmate ik ouder werd, leek mijn reactie ook te verergeren – van gillen en vluchten tot huilen en hyperventileren bij een confrontatie.
Lees verder

Korte duur

Hoewel het moeilijk voor te stellen was dat deze behandeling, die vrij kort is, mij van mijn angst af zou helpen, trok juist die korte duur mij ook aan: liever kort en heftig, dan een langdurige behandeling verspreid over weken dan wel maanden, met een onzekere uitkomst.

Motivatie

Mijn ultieme motivatie om deze angst het hoofd te bieden, was ook dat mijn jonge dochter mijn gedrag begon over te nemen en ik wil haar juist laten zien dat deze angst irrationeel is. Iets wat ik wel wist, maar mijn lichaam en brein reageerden onbewust toch altijd heel heftig op spinnen.

Dankbaar

Merel en Maartje stelden mij ontzettend op mijn gemak, zowel tijdens de behandeling zelf als in alle communicatie eromheen. Dat voelde vertrouwd, ondanks de enorme spanning die ik voorafgaand voelde. De eerste confrontatie was heftig en emotioneel, maar daarna was ik vrij snel weer gekalmeerd en rustig. Ik was voorafgaand aan de testsessie en tweede confrontatie ontspannen en ik kan nog steeds niet geloven dat ik daarbij in relaxte status een spin over mijn hoofd heb laten lopen. Wie had dat ooit gedacht! Dat was voor mij een keerpunt, waarop ik nu – kort na de behandeling – al durf te zeggen dat mijn angst echt weg is. Dat ik nu zelfs uitkijk naar het tegenkomen van een spin om te ‘oefenen’ met oppakken en naar buiten brengen, had ik van te voren nooit durven dromen. Ik ben Merel & Maartje hier eeuwig dankbaar voor, wat een bevrijding!”

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…

Veelgestelde vragen over de behandeling van de angst voor spinnen

Hieronder staan de meestgestelde vragen over spinnenfobie en de behandeling ervan. Maar neem ook gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

We beginnen altijd met een intakegesprek. Daarna plannen we de behandeling.

Op de dag van de behandeling kom je naar Kindt Clinics, en beginnen we met een voorgesprek. Als je er klaar voor bent gaan we naar de behandelkamer, waar we de angst gaan opzoeken. Hiervoor gebruiken we een echte spin, maar je wordt nooit ergens mee verrast, en je bepaalt zelf wat je doet. Tot slot krijg je de pil (een betablokker), en blijf je 1,5 uur bij ons voor de rustperiode.

Een dag (of een paar dagen) later kom je terug en testen we het effect. Als het goed is merk je op dat moment meteen dat de heftige fysieke reactie wegblijft. We nemen vervolgens de tijd om je te laten wennen aan deze ervaring en vertrouwen op te bouwen. Hierna houden we contact. Je bent altijd welkom voor een extra oefensessie als je thuis geen spinnen tegenkomt.

Elke spinnenfobie is anders: de één krijgt al angst van een hooiwagen, en de ander heeft het alleen bij vogelspinnen. 

Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek daarom veel vragen over de angst. Zo zorgen we dat we alle aspecten ervan meenemen tijdens de behandeling.

Gebruiken we een vogelspin tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor huisspinnnen, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle soorten spinnen. Dit testen we graag met je.

Het maakt voor de Memrec-behandeling niet uit of je pas net bang bent voor spinnen of al je hele leven. Ook maakt het niet uit of je weet hoe je angst is ontstaan.

90% van de behandelingen van spinfobie is succesvol. Het effect van de behandeling is blijvend.

Hoewel de behandeling kort is (we confronteren je één keer met een spin), is het geen gemakkelijke behandeling. In het kort zijn de belangrijkste succesfactoren: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en je moet gemotiveerd genoeg zijn om de angst één keer aan te gaan. 

Een behandeling is voor ons geslaagd als spinnen je niet meer belemmeren in je dagelijks leven. Dus je hoeft geen spin op je hoofd te kunnen laten lopen, maar wel zonder paniek een spin kunnen vangen. 

Als het goed is merk je de dag na de behandeling meteen dat de heftige fysieke reactie op spinnen verdwenen is. Je bent waarschijnlijk nog wel op je hoede. Daarom gaan we samen met je oefenen om je het vertrouwen te geven dat de angst weg blijft.

Meestal niet. Om de behandeling te laten slagen werken we met een echte spin. Het verschilt vervolgens per persoon wat er nodig is om de angst op de juiste manier op te roepen. Hoe moeilijk het ook is, het helpt als je je hier voor één keer aan overgeeft. En natuurlijk verrassen of dwingen we je nooit tijdens de behandeling.