Rijangst (angst in de auto)

Een druk kruispunt, een plotselinge file of een snelheidsmaniak; achter het stuur zijn we op onze hoede. Dit is belangrijk, de alertheid maakt dat we voorzichtig rijden en geen onnodige risico’s nemen. Als de angst buitensporig wordt, bijvoorbeeld bij mensen die snelwegen of tunnels geheel vermijden, spreken we van een fobie.

Rijangst is één van de meestbehandelde angsten bij Kindt Clinics. Het slagingspercentage is ca. 80% in 1 sessie.

Op deze pagina lees je meer over de kenmerken van de angst bij het autorijden en de behandeling ervan. Ook delen mensen die behandeld zijn voor angst in de auto hun ervaring.

Symptomen van angst in de auto

Angst voor autorijden kent verschillende vormen. In veel gevallen draait het uiteindelijk om angst voor de angst, of angst voor een paniekaanval. Dit kan een gevoel geven van controleverlies, terwijl het achter het stuur juist belangrijk is om wel controle te hebben. Ook is een rijdende auto een plek waar je niet makkelijk weg kunt, wat de angst kan versterken. Bij sommigen speelt de angst alleen op snelwegen en/of in tunnels, bij anderen al als bijrijder binnen de bebouwde kom. 

Zo kan het gebeuren dat iemand bij de eerste signalen van spanning direct denkt ‘ik krijg een paniekaanval’, waardoor het van kwaad tot erger gaat. Vaak begint het met een spanningsgevoel in de buik, warm en onrustig worden en zweten. De hartslag en ademhaling gaan omhoog. Om erger te voorkomen onstaat een sterke neiging om te stoppen. Als er geen afrit in de buurt is, des noods op de vluchtstrook.

Hoewel autorijden relatief goed te vermijden is, is de angst vaak erg belemmerend, bijvoorbeeld als het een beperking vormt op werkgebied.

Wil je meer weten of een vrijblijvende intake?

Belemmert de rijangst je? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek om meer te weten te komen over de behandeling.

Hoe ontstaat de angst voor autorijden?

De angst voor autorijden kan geleidelijk ontstaan of zomaar ineens. Een eenmalige paniekaanval in de auto, die in eerste instantie niet eens direct met het autorijden te maken hoeft te hebben, kan al genoeg zijn. Ook een andere nare ervaring, zoals een ongeluk van jezelf of een bekende, kan de angst oproepen. Soms is er geen concrete aanleiding. In het brein ontstaan verbindingen tussen autorijden (of soms specifieker: tunnels of snelwegen) en een groot gevoel van dreiging.

Door deze angst ontstaat de neiging om het autorijden (op bepaalde wegen) te vermijden. Hoewel je rationeel weet dat dit de angst kan versterken, is het moeilijk om ertegenin te gaan.

Sommige mensen met de angst voor autorijden ervaren dezelfde angst op andere plekken waar ze niet gemakkelijk weg kunnen, zoals een vol theater, een bus of een lift. Bij anderen draait het echt om het rijden zelf; zij overschatten bijvoorbeeld het risico op een ongeluk of twijfelen aan hun capaciteiten om de auto veilig te besturen.

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe de angst is ontstaan. Het gaat er vooral om dat we de angst goed kunnen oproepen tijdens de behandeling. Bij mensen die de angst alleen ervaren als ze in hun eentje in de auto zitten, lukt dit helaas niet.

Hoe je aan angst in de auto komt is niet altijd duidelijk, maar belangrijker is: hoe kom je ervanaf?

Ruim 80% van de behandelingen van autorijangst is succesvol.

Behandeling van autorijangst

Bij Kindt Clinics behandelen we de angst voor autorijden met de Memrec-methode. De ontdekking van de methode zorgde destijds voor veel aandacht in de wetenschappelijke wereld, en gelukkig behalen we in de praktijk al jaren dezelfde resultaten. Als we de angst goed weten op te roepen tijdens de behandeling, is ruim 80% van de behandelingen succesvol. 

Hoewel de behandeling kort is (we gaan in principe één keer rijden), is het geen gemakkelijke behandeling. De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de rijangst goed kunnen opwekken, en het moet vervolgens lukken om die angst aan te gaan, en dus niet toe te geven aan de neiging om te stoppen. Daar helpen wij natuurlijk bij.

Omdat de motivatie om van de angst af te komen belangrijk is om de behandeling te laten slagen, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Zo kan een bewuste keuze worden gemaakt voor de behandeling.

Belemmert de angst in de auto je? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Intake

Na de aanmelding volgt het intakegesprek. Dit doen we via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek. De intake is vrijblijvend, en bedoeld om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, en of je de behandeling wil.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit één behandelsessie. Hierin gaan we autorijden. Dit doen we altijd in een lesauto. Wat we precies gaan doen verschilt per persoon. Na de controntatie neem je de pil (een betablokker) en blijf je nog 2 uur bij ons.

Test

Eén of een paar dagen later kom je terug voor de test. We gaan naar dezelfde plek, en je merkt meteen of de behandeling effect heeft gehad. We nemen alle tijd om te oefenen, zodat je vertrouwen krijgt dat de angst niet meer terugkomt.

Kijk mee met de behandeling van andere angsten

De behandeling van autorijangst is nog niet gefilmd. Om een beeld te krijgen van de aanpak van de behandeling zie je in deze video wel beelden van twee andere behandelingen; van hoogtevrees en kippenfobie.

Het is een fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things. Vorig jaar waren zij bij Kindt Clinics om Merel Kindt te interviewen en een aantal behandelingen te filmen.

Ervaringen van anderen

Victor – paniek bij autorijden

“Erg blij met de verrassende resultaten van de behandeling van mijn angststoornis.
Na een lange periode van paniekaanvallen bij het autorijden, super geholpen door het team van Kindt Clinics!
Ik voel de vrijheid weer om te kunnen gaan en staan waar ik wil.
Kan het iedereen aanbevelen!
Mocht je twijfelen of ook jij geholpen kan worden, dan biedt de Skype- of persoonlijke intake op locatie uitkomst!”

Louise – paniek bij autorijden

“Wat een wonderlijke dagen heb ik achter de rug. Beetje bij beetje krijg ik al meer door hoeveel impact de angst op mijn leven heeft gehad. De angst uitte zich voornamelijk in de auto maar ik denk dat de angst om ‘uit’ te gaan in heel veel kleine andere dingen ook verweven zat. Maartje en Merel zijn kundige mensen die een to the point methode hebben die confronterend is maar als je het lef hebt er echt voor te gaan baanbrekend is.

Lees verder

Wat zou er beter kunnen? Iets meer aandacht voor de nazorg. Het is zo bizar hoe je eigen denkbeelden zich moeten aanpassen aan je ‘nieuwe’ vermogen en dat je gedachten je in de weg kunnen blijven zitten. De enige remedie is jezelf blijven verrassen maar dat is best intensief en spannend.

Keep up the good work mooie mensen!”

Aanpak van de behandeling

Hoewel het gemakkelijker zou zijn om behandelingen in een rijsimulator te doen, kiezen we er in principe voor om daadwerkelijk de (snel)weg op te gaan. Zo is de kans groter dat we de angst gericht kunnen oproepen. We werken hiervoor samen met een lokale rijschool. Dit betekent dat er tijdens de behandeling zowel een rij-instructeur als een behandelaar in de auto zitten. De rij-instructeur is bekend met de behandelmethode en grijpt alleen in bij echte noodgevallen. Toch kan deze opzet, bij mensen bij wie de angst vooral speelt als ze alleen in de auto zitten, de angst dempen, waardoor de behandeling niet effectief is. In dat geval gaan we graag na of er een andere manier is om de angst gericht op te roepen.

Overweeg je een Memrec-behandeling nu of in de toekomst? Neem contact op of plan vast een vrijblijvend intakegesprek

Is Memrec geschikt voor mijn angst bij het autorijden?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Of meld je direct aan voor een vrijblijvend intakegesprek. Op basis van dit gesprek weten wij of Memrec geschikt voor je is, en kun je besluiten om wel of niet voor de behandeling te kiezen.