Angst voor honden

Iedereen die niet gewend is aan honden ervaart vaak wel enige spanning in het bijzijn van een hond. Maar is de angst voor honden buitensporig, dan noemen we het een hondenfobie, ook wel kynofobie.

De fobie voor honden is bij Kindt Clinics één van de meestbehandelde angsten. Het slagingspercentage is 83%. 

Op deze pagina lees je meer over de symptomen van de angst voor honden en de behandeling ervan. Ook delen mensen die behandeld zijn voor hun hondenfobie hun ervaring.

Symptomen van hondenfobie

Mensen die bang voor honden zijn ervaren een enorme dreiging bij het zien van een hond. Het hart gaat sneller kloppen, ze gaan sneller ademen, krijgen het warm en gaan zweten. Ze krijgen de neiging om te vluchten

Rationeel weten mensen met hondenfobie wel dat de kans klein is dat een hond daadwerkelijk levensbedreigend is is, maar het lichaam reageert alsof er ernstig gevaar dreigt.

Een fobie voor honden leidt vaak tot het vermijden van plekken waar vaak honden komen, zoals bossen, parken en stranden. Mensen met deze angst verkiezen vaak de fiets of auto boven wandelen, en weten precies welke buurtgenoten een hond hebben.

Omdat in Nederland 1,5 miljoen honden als huisdier worden gehouden, die vrijwel allemaal meerdere keren per dag worden uitgelaten, is de angst voor honden vaak erg belemmerend.

Wil je meer weten of een vrijblijvende intake?

Heb je last van je angst voor honden, plan dan een vrijblijvend intakegesprek om meer te weten te komen over de behandeling.

Ruiken honden angst?

“Niet laten merken dat je bang bent, want dat ruiken honden en dan komen ze juist op je af”. Misschien heb je zo’n soort opmerking wel eens gehoord. En het klinkt aannemelijk. Zelfs mensen kunnen (dankzij feromonen) angstzweet onderscheiden van bijvoorbeeld sportzweet, en honden hebben nog betere neuzen dan mensen. 

Toch is het niet aannemelijk dat honden angst echt ruiken. Ze reageren in principe namelijk alleen op feromonen van andere honden.

Toch lijken honden angst te herkennen. Dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met het gedrag van angstige mensen. Angstige mensen houden een hond vaak goed in de gaten, en kijken hem vaak zelfs continu in de ogen aan. Dit doen ze vanuit een behoefte aan controle, ze willen weten wat de hond gaat doen. Maar voor honden is dit aankijken juist een teken van agressie of een uitnodiging om te spelen. Als reactie kan de hond gaan blaffen, grommen of op je afkomen. 

Dat wordt dus wel veroorzaakt door je angst, maar de hond is zich van geen kwaad bewust.

Waarom ruikt angstzweet anders dan gewoon zweet?

Mensen hebben twee soorten zweetklieren: exocriene en apocriene. Exocriene zweetklieren zijn belangrijk om overtollige warmte af te voeren, en apocriene zweetklieren worden actief als je emoties ervaart.

Als je angstig bent vermengt het zweet zich met andere stoffen die vrijkomen door die angst, zoals adrenaline. En die combinatie veroorzaakt de unieke geur. Deze geur kunnen mensen overigens niet bewust waarnemen. Onbewust blijkt angstzweet bij anderen gevoelens van medelijden op te roepen. 

Hoe je aan een angst voor honden komt is niet altijd duidelijk, maar belangrijker is: hoe kom je ervanaf?

80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 3% de tweede keer.

Behandeling van hondenfobie

Bij Kindt Clinics behandelen we de angst voor honden met behulp van de Memrec-methode. De ontdekking van de methode zorgde destijds voor veel aandacht in de wetenschappelijke wereld, en gelukkig behalen we in de praktijk al jaren dezelfde resultaten. Ongeveer 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 3% de tweede keer. En ook belangrijk: het effect is blijvend.

Hoewel de behandeling kort is (je ziet één keer een hond), is het geen gemakkelijke behandeling. De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en het moet vervolgens lukken om die angst aan te gaan, en dus niet toe te geven aan de neiging om te vluchten. Daar helpen wij natuurlijk bij.

Omdat de motivatie om van de angst af te komen belangrijk is om de behandeling te laten slagen, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Zo kan een bewuste keuze worden gemaakt voor de behandeling.

Belemmert de angst voor honden je in je dagelijks leven? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Intake

Na de aanmelding volgt het intakegesprek. Dit doen we via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek. De intake is vrijblijvend, en bedoeld om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, en of je de behandeling wil.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit één behandelsessie. Hierin confronteren we je met een hond. Hoe die confrontatie er precies uitziet verschilt per behandeling en per persoon. Na de controntatie neem je de pil (een betablokker) en blijf je nog 2 uur bij ons.

Test

Eén of een paar dagen later kom je terug voor de test. We gaan de confrontatie opnieuw aan, en je merkt meteen of de behandeling effect heeft gehad. We nemen alle tijd om te oefenen, zodat je vertrouwen krijgt dat de angst niet meer terugkomt.

Kijk mee met de behandeling van een andere fobie

Als je last hebt van spinfobie, bekijk je soms liever geen beelden van spinnen. Daarom staat op deze pagina een fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things. Vorig jaar waren zij bij Kindt Clinics om Merel Kindt te interviewen en een aantal behandelingen te filmen.

In deze aflevering zie je fragmenten van de hoogtevreesbehandeling van Eva en de kippenfobiebehandeling van Mirjam.

Ervaringen van anderen

Dinah – angst voor honden

Het“exposure gedeelte” met de hond vond ik natuurlijk niet prettig, maar de behandeling daar omheen werd wel zo comfortabel mogelijk gemaakt; De ruimte was heel rustgevend, er werd precies verteld wat er ging gebeuren en hoe het werkt en ik vond het prettig om met Maartje en Merel te praten, dat werkte afleidend. Ontzettend bedankt!! Wat zou er beter kunnen? Aan het behandeltraject zou ik niks veranderen. Misschien wel een idee om de filmpjes die op youtube staan (prominenter) op de website te zetten. Die gaven voor mij de doorslag om deze behandeling te doen en waren ook tijdens de behandeling waardevol om aan terug te denken.”

Roos – Angst voor honden

“Bijzonder. op de dag van de behandeling dook ik echt in mijn angst. Mijn hartslag zat echt in mijn keel, en ik voelde overal spanning. Toen de pil, en me aan de richtlijnen gehouden. Ik wist echt niet wat ik moest verwachten van de test, maar toen ik binnenkwam en weer werd geconfronteerd met de hond was het zo anders. Ik voelde de spanning die ik tijdens de behandeling en eigenlijk mijn hele leven al voelde was helemaal weg. Alsof er nooit wat aan de hand was geweest…

En tijdens confrontaties met andere honden ging het ook heel goed. Ik durf ze te aaien, aan mijn hand te laten likken, om me heen laten rennen. Alleen blaffen schrik ik nog wat van, maar niet zo erg dat ik weg wil rennen.”

Keffertjes of vechthonden

Elke hondenfobie is anders. Bij de één draait het vooral om het blaffen, en bij een ander om de onverwachte bewegingen. Sommige mensen vrezen alleen specifieke rassen, en voor een ander zijn alle honden één pot nat. Sommigen vinden puppies schattig, anderen zijn angstig voor hun speelsheid. Kortom: kynofobie kent allerlei vormen.

Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek veel vragen over de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling.

Gebruiken we een grote hond tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor kleine honden? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle soorten honden. Dit testen we natuurlijk met je.

Overweeg je een Memrec-behandeling nu of in de toekomst? Neem contact op of plan vast een vrijblijvend intakegesprek

Is Memrec geschikt voor mijn angst voor honden?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Of meld je direct aan voor een vrijblijvend intakegesprek. Op basis van dit gesprek weten wij of Memrec geschikt voor je is, en kun je besluiten om wel of niet voor de behandeling te kiezen.