Angst voor injecties

Angst voor bloed, bloedprikken of injecties komt veel voor. Belemmert de angst je, bijvoorbeeld om de juiste medische zorg te krijgen, dan is er sprake van een fobie

Injectiefobie is bij Kindt Clinics één van de meestbehandelde angsten. Het slagingspercentage is 85%. 

Op deze pagina lees je meer over de kenmerken van de angst voor bloed(prikken) en injecties en de behandeling ervan. Ook delen mensen die behandeld zijn voor hun injectiefobie hun ervaring.

Symptomen van injectiefobie

Hoewel haast niemand het leuk vindt om een injectie te krijgen of bloed te laten prikken, gaat het bij mensen met een fobie verder dan dat. Het lichaam reageert alsof het krijgen van een prik een enorme dreiging is. Fysiek leidt dit tot de bekende angstsymptomen, waaronder stijgende hartslag, snellere ademhaling, zweten en trillen. 

Hoewel iemand rationeel wel weet dat een injectie niet levensbedreigend is, voelt dat niet zo op het moment dat de prik nadert. De angst overheerst. Dit kan angst zijn voor de prik zelf, of bijvoorbeeld voor het flauwvallen als gevolg van de prik. Vaak leidt de angst ertoe dat iemand afziet van de injectie, of het (bloed)prikken op voorhand al vermijdt.

Lichamelijke reactie

Specifiek voor injectiefobie geldt dat een deel van de mensen met deze angst ook last heeft van een hevige lichamelijke reactie op het zien van bloed of naalden, of soms zelfs al als er alleen maar over gepraat wordt. Deze fysieke reactie is in veel gevallen helaas aangeboren. Het is een overreactie van het parasympathische zenuwstelsel. Het lichaam reageert alsof er ernstig lichamelijk letsel is. De bloeddruk verlaagt, met als doel het bloedverlies bij ernstig letsel te minimaliseren, maar in de praktijk zorgt het voor duizeligheid, draaierigheid en misselijkheid

Helaas is aan deze lichamelijke reactie niet veel te doen. Wel maakt angst de reactie vaak erger; een versnelde ademhaling versterkt het draaierige gevoel. Dus hoewel dit gevoel nooit helemaal zal verdwijnen, zal de behandeling van de angst het vaak wel draaglijker maken

Wil je meer weten of een vrijblijvende intake?

Heb je last van je angst voor bloed, naalden, infusen of injecties, plan dan een vrijblijvend intakegesprek om meer te weten te komen over de behandeling.

Waarom hebben mensen een fobie voor injecties?

Net als andere fobieën, ontstaat injectiefobie vaak in de kindertijd. Veel kinderen vinden prikken spannend. Bij sommigen ontstaat echter een hevige angst. In de wetenschap is relatief weinig bekend over hoe en waarom fobieën ontstaan. Soms is er een duidelijke aanleiding, zoals een nare prikervaring, of een gezinslid met een angst voor prikken, maar dat hoeft niet. 

Vroeger werden kinderen soms vastgehouden om ze toch te kunnen prikken. Dit gebrek aan controle over wat er met je lichaam gebeurt, kan de angst versterken. 

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe je angst voor bloed, bloedprikken, naalden of injecties is ontstaan.

Hoe je aan een angst voor injecties komt is niet altijd duidelijk, maar belangrijker is: hoe kom je ervanaf?

Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 10% de tweede keer.

Behandeling van prikangst

Bij Kindt Clinics behandelen we de angst voor injecties met de Memrec-methode. De ontdekking van de methode zorgde destijds voor veel aandacht in de wetenschappelijke wereld, en gelukkig behalen we in de praktijk al jaren dezelfde resultaten. Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 5% de tweede keer. En ook belangrijk: het effect is blijvend. Als je last hebt van duizeligheid of misselijkheid, zal deze lichamelijke reactie helaas wel (deels) blijven bestaan.

Hoewel de behandeling kort is (je moet één prik ondergaan), is het geen gemakkelijke behandeling, zeker niet als je injecties of vaccinaties al jarenlang vermijdt. De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en het moet vervolgens lukken om die angst aan te gaan, en dus niet toe te geven aan de neiging om te vluchten of je arm weg te trekken. Daar helpen wij natuurlijk bij.

Omdat het belangrijk is dat iemand zelf gemotiveerd is om van zijn of haar angst af te komen, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Zo kan een bewuste keuze worden gemaakt voor de Memrec-behandeling.

Belemmert de angst voor injecties je? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Intake

Na de aanmelding volgt het intakegesprek. Dit doen we via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek. De intake is vrijblijvend, en bedoeld om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, en of je de behandeling wil.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit één behandelsessie. Hierin moet je bereid zijn om geprikt te worden. Wat er precies moet gebeuren verschilt per behandeling en per persoon. Na de controntatie neem je de pil (een bètablokker) en blijf je nog 2 uur bij ons.

Test

Eén of een paar dagen later kom je terug voor de test. We gaan de confrontatie opnieuw aan, en je merkt meteen of de behandeling effect heeft gehad. We nemen alle tijd om te oefenen, zodat je vertrouwen krijgt dat de angst niet meer terugkomt.

Kijk mee met de behandeling van een andere fobie

Als je last hebt van injectiefobie, bekijk je soms liever geen beelden van medische handelingen. Daarom staat op deze pagina een fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things. Vorig jaar interviewden zij Merel Kindt en filmden een aantal behandelingen.

In deze aflevering zie je fragmenten van  de behandeling van hoogtevrees van Eva, en de behandeling van kippenfobie van Mirjam.

Ervaringen van anderen

Darcey – Angst voor injecties

“Toen ik klein was, had ik een wens – de wens was om ofwel nooit meer een injectie te krijgen, of om geen fobie te hebben. Ik wenste geen miljoen of superkrachten, ik wilde gewoon dat ik me geen zorgen meer zou hoeven maken om een prik”

>> Lees het hele verhaal

Hanny – Angst voor injecties

“Positief, erg aardig bejegend en zeer zorgzaam. Ik voelde me erg serieus genomen en in een veilige omgeving.Dank voor de therapie, het heeft me bijzonder goed geholpen.”

Bloed, naalden, infusen of injecties

Elke fobie is anders. Bij sommigen draait de angst om bloed, en bij de ander om de naald. Bij de één gaat het om de pijn die een prik kan doen, en bij de ander meer om het gebrek aan controle, of de angst om flauw te vallen. 

Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek veel vragen over de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling.

Kiezen we voor een vaccinatie tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor bloedprikken, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle vormen van injecties. Dit testen we graag met je.

Sophie had last van injectiefobie. Haar behandeling bij Kindt Clinics is gefilmd voor het VPRO-programma De toekomst is fantastisch, met presentator Tim den Besten. Benieuwd naar deze video?

>> Bekijk hem hier

Overweeg je een Memrec-behandeling nu of in de toekomst? Neem contact op of plan vast een vrijblijvend intakegesprek

Is Memrec geschikt voor mijn angst voor injecties?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Of meld je direct aan voor een vrijblijvend intakegesprek. Op basis van dit gesprek weten wij of Memrec geschikt voor je is, en kun je besluiten om wel of niet voor de behandeling te kiezen.