Angst voor spinnen

Angst voor spinnen komt veel voor. Is de angst voor spinnen buitensporig, dan noemen we het een spinfobie, oftewel arachnofobie (van het Griekse woord ‘arachne’, dat ‘spin’ betekent).

Spinfobie is bij Kindt Clinics de meestbehandelde angst. Het slagingspercentage is 90%. 

Op deze pagina lees je meer over de kenmerken van de angst voor spinnen en de behandeling ervan. Ook delen mensen die behandeld zijn voor hun spinnenfobie hun ervaring.

Symptomen van spinnenfobie

Hoewel vrijwel iedereen schrikt als plotseling ergens een spin verschijnt, gaat het bij mensen met een spinfobie verder dan alleen schrikken. De hartslag stijgt, de ademhaling versnelt, vaak gaat iemand zweten of trillen. Het lichaam reageert alsof er groot gevaar dreigt.

Hoewel iemand rationeel wel weet dat een spin niet levensbedreigend is, doet dat er niet meer toe op het moment dat de angst toeslaat. De dreiging overheerst. Om dat gevoel weg te nemen, moet vaak óf de spin weg, óf de persoon zelf.

Een fobie voor spinnen betekent vaak dat je zó bang bent voor spinnen dat je er bijna elke dag last van hebt, vooral in het spinnenseizoen. Ook kan het zijn dat je elke ruimte checkt en elke plaats mijdt waar je mogelijk een spin zou kunnen zien.

Omdat spinnen in het dagelijks leven nooit met zekerheid te vermijden zijn, is een spinfobie vaak erg belemmerend.

Wil je meer weten of een vrijblijvende intake?

Heb je last van je angst voor spinnen, plan dan een vrijblijvend intakegesprek om meer te weten te komen over de behandeling.

Waarom hebben zoveel mensen een fobie voor spinnen?

Naar schatting heeft zo’n 3 tot 6 procent van de Nederlanders een spinnenfobie. Deze fobie ontwikkelt zich meestal in de kindertijd. Sommige mensen groeien als ze volwassen zijn vanzelf over hun angst heen, en bij anderen blijft de fobie in stand.

In de wetenschap is relatief weinig bekend over hoe en waarom fobieën ontstaan. Soms is er een duidelijke aanleiding, zoals een nare ervaring met een spin, of een vader of moeder met een spinnenfobie, maar dat hoeft niet. Bij sommige mensen lijkt de angst voor spinnen zelfs aangeboren.

Een populaire theorie om het grote aantal mensen met een spinfobie te verklaren is dat dit evolutionair bepaald is: onze voorouders met angst voor spinnen zouden een grotere overlevingskans hebben dan voorouders zonder die angst.

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt het niet uit hoe je angst voor spinnen is ontstaan.

Experiment: spinfobie aangeboren?​

Onderzoekers van het MPI CBS deden een experiment. Ze lieten baby’s van 6 maanden plaatjes zien van allerlei dieren. Wat bleek: de pupillen van de baby’s werden beduidend groter bij afbeeldingen van spinnen (en slangen) dan bij afbeeldingen van alle andere dieren en dingen.

Plaatjes van spinnen lijken dus een automatische stressreactie op te roepen. En dat kan op de leeftijd van 6 maanden nog niet aangeleerd zijn. Dit experiment sluit dus aan bij de theorie dat we de angstreactie op spinnen biologisch is; een overblijfsel uit de evolutie.

Hoe je aan een angst voor spinnen komt is niet altijd duidelijk, maar belangrijker is: hoe kom je ervanaf?

Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 10% de tweede keer.

Behandeling van angst voor spinnen

Bij Kindt Clinics behandelen we de angst voor spinnen met behulp van de Memrec-methode. De ontdekking van de methode zorgde destijds voor veel aandacht in de wetenschappelijke wereld, en gelukkig behalen we in de praktijk al jaren dezelfde resultaten. Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 10% de tweede keer. En ook belangrijk: het effect is blijvend.

Hoewel de behandeling kort is (we confronteren je één keer met een spin), is het geen gemakkelijke behandeling. De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en het moet vervolgens lukken om die angst aan te gaan, en dus niet toe te geven aan de neiging om te vluchten. Daar helpen wij natuurlijk bij.

Omdat de motivatie om van de angst af te komen belangrijk is om de behandeling te laten slagen, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Zo kan een bewuste keuze worden gemaakt voor de behandeling.

Belemmert de angst voor spinnen je? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Intake

Na de aanmelding volgt het intakegesprek. Dit doen we via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek. De intake is vrijblijvend, en bedoeld om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, en of je de behandeling wil.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit één behandelsessie. Hierin confronteren we je met een spin. Hoe die confrontatie er precies uitziet verschilt per behandeling en per persoon. Na de controntatie neem je de pil (een betablokker) en blijf je nog 2 uur bij ons.

Test

Eén of een paar dagen later kom je terug voor de test. We gaan de confrontatie opnieuw aan, en je merkt meteen of de behandeling effect heeft gehad. We nemen alle tijd om te oefenen, zodat je vertrouwen krijgt dat de angst niet meer terugkomt.

Kijk mee met de behandeling van een andere fobie

Als je last hebt van spinfobie, bekijk je soms liever geen beelden van spinnen. Daarom staat op deze pagina een fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things. Vorig jaar waren zij bij Kindt Clinics om Merel Kindt te interviewen en een aantal behandelingen te filmen.

In deze aflevering zie je fragmenten van de hoogtevreesbehandeling van Eva en de kippenfobiebehandeling van Mirjam.

Ervaringen van anderen

Behandeling angst of fobie voor spinnen Kindt EenVandaag snelle methode Memrec

Gwen – Angst voor spinnen

“Zolang ik mij kan herinneren heb ik een fobie voor spinnen gehad en naarmate ik ouder werd, leek mijn reactie ook te verergeren – van gillen en vluchten tot huilen en hyperventileren bij een confrontatie. Hoewel het moeilijk voor te stellen was dat deze behandeling, die vrij kort is, mij van mijn angst af zou helpen, trok juist die korte duur mij ook aan.

Lees verder

Liever kort en heftig, dan een langdurige behandeling verspreid over weken dan wel maanden, met een onzekere uitkomst.

Mijn ultieme motivatie om deze angst het hoofd te bieden, was ook dat mijn jonge dochter mijn gedrag begon over te nemen en ik wil haar juist laten zien dat deze angst irrationeel is – iets wat ik wel wist, maar mijn lichaam en brein reageerden onbewust toch altijd heel heftig op spinnen.

Merel en Maartje stelden mij ontzettend op mijn gemak, zowel tijdens de behandeling zelf als in alle communicatie eromheen. Het voelde vertrouwd, ondanks de enorme spanning die ik voorafgaand voelde. De eerste confrontatie was heftig en emotioneel, maar daarna was ik vrij snel weer gekalmeerd en rustig. Ik was voorafgaand aan de testsessie en tweede confrontatie ontspannen en ik kan nog steeds niet geloven dat ik daarbij in relaxte status een spin over mijn hoofd heb laten lopen. Wie had dat ooit gedacht! Dat was voor mij een keerpunt, waarop ik nu – kort na de behandeling – al durf te zeggen dat mijn angst echt weg is. Dat ik nu zelfs uitkijk naar het tegenkomen van een spin om te ‘oefenen’ met oppakken en naar buiten brengen, had ik van te voren nooit durven dromen. Ik ben Merel & Maartje hier eeuwig dankbaar voor, wat een bevrijding!”

behandeling spinnenfobie

Denise – Angst voor spinnen

“Ik kwam op een punt waarop ik me besefte dat ik me niet langer door mijn angst voor spinnen wilde laten leiden. Die angst was als ik het ‘rationeel’ bekeek sowieso echt belachelijk en te ver uit de hand gelopen. Via Google kwam ik Kindt Clinics tegen en las ik dat je met 1 behandeling van je angst af kon komen. Dat sprak mij wel aan: bring it on, dacht ik!…

Lees verder

Ik keek vooral uit naar de vrijheid die het me zou geven om van deze angst verlost te zijn. Ik kon heel snel terecht, iets wat fijn is als je die knoop eenmaal hebt doorgehakt. Toch nog wel ietwat sceptisch en met de nodige spanning ging ik het traject in, maar Merel heeft mij met fantastisch veel geduld en begrip begeleid. De confrontatie met de angst is heel kort en was daarom echt goed te doen.”

Onderweg naar de testsessie kon ik het me nog maar half voorstellen dat ik echt van mijn angst af was, maar jawel… die spin was helemaal zo eng niet meer als daarvoor. Het was een bizarre gewaarwording om met diezelfde spin te werken en dan ineens in je lichaam helemaal geen angstreactie meer te voelen. Stapje voor stapje werd ik vertrouwder met die spin, zo vertrouwd zelfs dat aanraken helemaal niet meer spannend was. Missie geslaagd dus!

Wat een opluchting en wat ben ik blij dat ik deze stap heb durven zetten. Dank Merel en ook Maartje voor het fijne contact, ontvangst en de prettige begeleiding bij dit traject.”

Vogelspinnen of huisspinnen

Elke spinnenfobie is anders. De één krijgt al angst van een hooiwagen, en de ander heeft het alleen bij vogelspinnen. Bij sommigen draait de angst vooral om het snelle bewegen, en bij anderen gaat het om het uiterlijk, en roepen ook dode spinnen angst op. Snelle dunne spinnen of trage dikke spinnen; arachnofobie bestaat in allerlei vormen.

Bij de Memrec-behandeling stellen we tijdens het intakegesprek veel vragen over de angst, om te zorgen dat we alle aspecten daarvan meenemen tijdens de behandeling.

Gebruiken we een vogelspin tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor huisspinnnen, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle soorten spinnen. Dit testen we natuurlijk met je.

Overweeg je een Memrec-behandeling nu of in de toekomst? Neem contact op of plan vast een vrijblijvend intakegesprek

Is Memrec geschikt voor mijn angst voor spinnen?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Of meld je direct aan voor een vrijblijvend intakegesprek. Op basis van dit gesprek weten wij of Memrec geschikt voor je is, en kun je besluiten om wel of niet voor de behandeling te kiezen.