Hoogtevrees

Veel mensen hebben een vorm van hoogtevrees, in meer of mindere mate. Het maakt dat we voorzichtig zijn in de buurt van ravijnen, en niet zomaar op de rand van een dak gaan staan. Is de hoogtevrees buitensporig, dan kan behandeling ervan nuttig zijn. Van buitensporige hoogtevrees, oftewel acrofobie, is sprake als de angst belemmerend is in het dagelijks leven. Het risico van het op hoogte zijn wordt overschat. 

Hoogtevrees is een van de meestbehandelde angsten bij Kindt Clinics. Het slagingspercentage in 1 à 2 sessies is 75%. 

Op deze pagina lees je meer over de kenmerken van hoogtevrees en de behandeling ervan. Ook delen mensen die behandeld zijn voor hun hoogtevrees hun ervaring.

Symptomen van hoogtevrees

Hoogtevrees kent verschillende varianten. Bij sommige mensen draait het om de angst om te vallen. In dit geval speelt de hoogtevrees vooral op plekken met instabiele hekjes en/of grote afgronden. Anderen vrezen dat zij zelf zullen springen, uit angst, of in een vlaag van verstandsverbijstering. Ze vertrouwen zichzelf niet op hoogte. Weer andere mensen vrezen dat de constructie waar ze op staan zal instorten, en er is een groep waar het alleen gaat om het idee van op hoogte zijn. Bij deze laatste groep speelt de angst ook als ze op een hoge verdieping van een gebouw staan zonder dat ze naar buiten kijken. 

Hoewel iemand rationeel wel weet dat de kans dat ze iets ernstigs overkomt klein is, doet dat er niet meer toe op het moment dat de hoogtevrees toeslaat. De dreiging overheerst. Het hart gaat sneller kloppen, armen en benen verstijven, iemand gaat zweten en soms beven. Sommigen worden draaierig en misselijk. Mensen krijgen de neiging om te gaan zitten of op een andere manier houvast te zoeken. Om dat gevoel weg te nemen, wil iemand zo snel mogelijk naar beneden. 

Hoogtes zijn in het dagelijks leven maar moeilijk te vermijden, Denk bijvoorbeeld aan trein- of metrostations, hotelkamers of werk- of familie-uitjes met onverwachte activiteiten; dit maakt dat hoogtevrees vaak erg belemmerend is.

Wil je meer weten of een vrijblijvende intake?

Belemmert de hoogtevrees je? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek om meer te weten te komen over de behandeling.

Waarom worden sommige mensen misselijk op hoogte?

Een deel van de mensen met hoogtevrees heeft naast een angstreactie ook een sterke fysieke reactie op hoogte. Als ze van boven naar beneden, of soms juist van beneden naar boven kijken, voelen ze zich draaiierig en misselijk. 

Dit heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Onze ogen registreren ver weg aan de horizon of in de afgrond (vrijwel) geen beweging, maar het evenwichtsorgaan merkt wel dat je beweegt. Deze tegenstrijdige informatie maakt je duizelig. Mensen die veel last hebben van deze reactie kunnen hoogtevrees ontwikkelen; in dat geval gaat de hoogtevrees meer om de angst voor dat nare gevoel.

Hoogtevrees kan de fysieke reactie flink versterken. Want doordat je sneller gaat ademen wordt de draaierigheid erger. Hoewel aan de oorspronkelijke fysieke reactie helaas niets te doen is, zal een geslaagde angstbehandeling het nare gevoel dus wel verminderen.

Hoe je aan hoogtevrees komt is niet altijd duidelijk, maar belangrijker is: hoe kom je ervanaf?

Ruim 75% van de hoogtevrees-behandelingen is succesvol.

Behandeling van hoogtevrees

Bij Kindt Clinics behandelen we hoogtevrees met de Memrec-methode. De ontdekking van de methode zorgde destijds voor veel aandacht in de wetenschappelijke wereld, en gelukkig behalen we in de praktijk al jaren dezelfde resultaten. Ruim 75% van de behandelingen is succesvol. En ook belangrijk: het effect is blijvend.

Hoewel de behandeling kort is (we zoeken in principe één keer een hoogte op), is het geen gemakkelijke behandeling. De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de hoogtevrees goed kunnen opwekken, en het moet vervolgens lukken om die angst aan te gaan, en dus niet toe te geven aan de neiging om te vluchten. Daar helpen wij natuurlijk bij.

Omdat de motivatie om van de angst af te komen belangrijk is om de behandeling te laten slagen, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Zo kan een bewuste keuze worden gemaakt voor de behandeling.

Belemmert hoogtevrees je? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Intake

Na de aanmelding volgt het intakegesprek. Dit doen we via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek. De intake is vrijblijvend, en bedoeld om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, en of je de behandeling wil.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit één behandelsessie. Hierin zoeken we een hoogte op. Wat we precies gaan doen verschilt per behandeling en per persoon. Na de controntatie neem je de pil (een betablokker) en blijf je nog 2 uur bij ons.

Test

Eén of een paar dagen later kom je terug voor de test. We gaan naar dezelfde plek, en je merkt meteen of de behandeling effect heeft gehad. We nemen alle tijd om te oefenen, zodat je vertrouwen krijgt dat de angst niet meer terugkomt.

Kijk mee met de behandeling hoogtevrees

Deze video is een fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things. Vorig jaar waren zij bij Kindt Clinics om Merel Kindt te interviewen en een aantal behandelingen te filmen.

In deze aflevering zie je fragmenten van de behandeling van Eva, met hoogtevrees. In dit geval deden we de behandeling in een ladderwagen van de brandweer. We hebben in en om Amsterdam verschillende locaties die we gebruiken voor hoogtevreesbehandelingen. 

Ervaringen van anderen

John – Hoogtevrees

“Ik heb al hoogtevrees sinds ik me kan herinneren. Ik had al van alles geprobeerd: de angst negeren (werkte niet), hypnose (werkte ook niet) en exposure-therapie. Die exposure werkte soms wel, maar ik had vaak een terugval als ik bijvoorbeeld een periode wat meer moe was. Dan moest ik weer van voren af aan beginnen. Het enige dat werkte was het vermijden van hoogtes, maar dat vond ik te belemmerend.

Lees verder

Toen ben ik online gaan zoeken, en kwam ik het onderzoek van Professor Merel Kindt tegen. Lees verder

Ik deed het intake interview via Skype, en op de dag van mijn behandeling reed ik met Maartje en Merel naar de locatie van mijn behandeling. Hier werd ik kort, maar wel heel intens, blootgesteld aan mijn angst. Onder aanmoediging van Merel en Maartje stond ik aan de rand van een hoog dak. Bij elke stap die ik nam had ik het gevoel dat ik door een onzichtbare barrière heen moest die me ervan weerhield om naar de rand te lopen. Hierna kreeg ik de pil en rustte ik uit. De rest van de dag heb ik wat bezienswaardigheden bekeken in de stad, en ben ik gaan slapen.

De volgende dag voelde ik vooraf nog geen groot verschil, behalve dat ik niet meer zenuwachtig was over de hoogte waar ik heen zou gaan, maar nieuwsgierig of de behandeling gewerkt zou hebben. Zelfs op het dak twijfelde ik nog of ik het durfde. Maar voor ik het wist stond ik al op de rand. Er was geen angst, mijn knieën voelden stevig, en er was geen barrière die me tegenhield. Ik voelde de gezonde spanning die iedereen voelt op hoogte, maar geen angst!

De behandeling heeft beter gewerkt dan ik had gehoopt. Nu ben ik aan het oefenen om naar plekken te gaan die ik eerder vermeed. Niet om mijn angst te overwinnen, want er is geen angst. Maar om de gewoontes die ik in de afgelopen jaren heb ontwikkeld af te leren. Als ik een hoog gebouw zie denk ik nog steeds: “Daar kan ik nooit op”, maar nu realiseer ik me dat ik het wel kan, en dat bewijs ik aan mezelf door gewoon omhoog te gaan.

Het voelt goed om weer naar een dakterras te kunnen, of naar de bovenste verdieping in een warenhuis, en om hotelkamers te boeken in hoge torens.

Ik zou Kindt Clinics, and hun Memrec-methode, aan iedereen aanraden die een angst heeft die geschikt is voor de behandeling. Het was één, intensieve maar korte blootstelling, en mijn hoogtevrees is genezen.”

Eugenie – Hoogtevrees

“Mijn ervaring is super! Het contact per mail en het intakegesprek via Skype met Maartje. Goede informatie op website en natuurlijk het feit dat ik na 48 jaar van mijn erge hoogtevrees af ben.

Lees verder

Ik ben zeer tevreden over de begeleiding, het contact en natuurlijk de behandeling. Ben er zeer positief over en vertel het tegen iedereen. Ga het zelfs ook doorgeven aan de huisarts. Een zeer effectieve manier om voorgoed en in korte tijd van mijn zeer erge hoogtevrees af te komen. Jammer dat deze methode niet tientallen jaren eerder er was.”

Experiment: hoogtevrees bij baby’s

Kinderen worden zich pas bewust van het risico van hoogtes zodra ze zelfstandig kunnen bewegen. Zo beschrijft een publicatie in  Psychological Science.

Het experiment werd uitgevoerd met baby’s die nog niet konden kruipen. De helft van hen werd rondgereden in een op afstand bestuurbaar autootje, en de andere helft niet. 

Als de baby’s daarna werden geconfronteerd met hoogte, reageerde alleen de eerste groep met een sterk hogere hartslag. De groep die niet zelfstandig had bewogen, leek juist aangetrokken tot het hoogteverschil.

Overweeg je een Memrec-behandeling nu of in de toekomst? Neem contact op of plan vast een vrijblijvend intakegesprek

Is Memrec geschikt voor mijn hoogtevrees?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Of meld je direct aan voor een vrijblijvend intakegesprek. Op basis van dit gesprek weten wij of Memrec geschikt voor je is, en kun je besluiten om wel of niet voor de behandeling te kiezen.