Behandeling van een fobie

De Memrec-methode van Kindt Clinics is geschikt voor specifieke fobieën voor alles waar we je tijdens de behandeling daadwerkelijk aan kunnen blootstellen.

Wat is een fobie

Een fobie is een hevige angst; een angst die niet in verhouding staat tot de omstandigheden. 

Als je bijvoorbeeld zó bang bent voor spinnen dat je elke ruimte checkt en elke plaats mijdt waar je mogelijk een spin zou kunnen zien, dan is er sprake van een spinfobie. Je lijdt niet alleen onder de angst zelf, maar ook onder de leuke dingen die je niet meer doet als gevolg van die angst. Toch kun je er in veel gevallen goed mee leven.

Je weet dat het niet rationeel is, maar toch voel je je gespannen als je datgene ziet waar je bang voor bent. Je kunt zelfs al angst voelen als je denkt aan het voorwerp of de situatie van je angst. Symptomen zijn snellere hartslag, trillen, zweten en sneller ademen.

Vrijblijvende intake

Als je je angst wil overwinnen, beginnen we met een intakegesprek. Dit is vrijblijvend; pas na het gesprek beslis je of je de behandeling gaat doen.

Zoek je fobie

Overig

Welke angst heb jij? 

Kijk mee met de behandeling van een fobie door Merel Kindt

Video afspelen

Let op: in dit fragment zitten beelden van spinnen en andere insecten.

In dit stukje van de documentaire Memory Hackers (tot juli 2019 te zien op Netflix) zie je fragmenten van verschillende behandelingen.

Hoewel in de praktijk iedere behandeling anders is, geeft het wel een goed beeld van de Memrec-methode voor de behandeling van fobieën.

Het resultaat is abrupt: het irreële gedeelte van je angst is bij 8 op de 10 mensen in één keer verdwenen

Aanpak van de behandeling van een fobie

Wat we doen in de Memrec-behandeling is het eenmalig kort en krachtig opwekken van de angst, door je te confronteren met datgene waar je bang voor bent. Zo activeren we de hersenverbindingen die de angst veroorzaken.

Normaal gesproken zou na zo’n confrontatie met je angst de angst opnieuw worden opgeslagen in je brein. Er is dan immers geen reden om het te veranderen. Maar wanneer je tijdens de confrontatie, volgens onze precieze aanwijzingen, een stapje verder gaat dan je normaal gesproken gaat, gebeurt er iets anders. Simpel gezegd merken je hersenen dat je iets nieuws doet, waardoor ze open komen te staan voor verandering. De pil zorgt vervolgens dat de fobie niet opnieuw kan worden opgeslagen in je hersenen, zoals normaal gesproken zou gebeuren. Dit alles verwerken je hersenen in je slaap, zoals dan alle nieuwe informatie van die dag wordt verwerkt.

De behandeling is bij 8 op de 10 mensen in één keer geslaagd. Het resultaat van de behandeling is dat het irreële gedeelte van je angst abrupt is verdwenen. In geval van muizenangst bijvoorbeeld zul je nog steeds schrikken van een onverwachte en ongewenste muis in je huis, want dat is normaal, maar die schrik slaat niet langer door naar paniek.

Succesfactoren voor de behandeling bij Kindt Clinics

Om de behandeling te laten slagen zijn er twee factoren van belang. Ten eerste: we kunnen je in de behandeling kort blootstellen aan je angst, waardoor de angst bij jou in hoge mate wordt opgewekt. En ten tweede: je bent bereid om die angst voor één keer ook echt aan te gaan, ‘erin te duiken’.

Veelvoorkomende fobieën

Mensen kunnen overal een fobie voor ontwikkelen, maar sommige fobieën komen vaker voor dan anderen. Dit zijn de 10 meestvoorkomende angsten in Nederland die we met Memrec kunnen behandelen.

Memrec is alleen geschikt voor specifieke sociale fobieën.

Memrec en sociale fobieën

Mensen met een sociale angst zijn buitensporig bang voor de mening of kritiek van anderen, om iets genants of fouts te doen, of om verkeerd of vreemd te reageren.

Helaas is Memrec meestal niet geschikt voor dit type angst. Dit komt doordat het vaak niet mogelijk is om de volledige angst kort en krachtig op te roepen. De gedachte ‘wat vonden anderen van mij’ blijft soms doorsudderen na de confrontatie met je angst. Ook blijkt de angst tijdens de behandeling vaak minder hevig dan normaal, juist vanwege de behandelsetting.

Maar als je een hevige angst hebt voor één specifieke sociale situatie (bijvoorbeeld om een presentatie te houdenin een restaurant te eten, of een bruiloft bij te wonen), dan is Memrec mogelijk wel geschikt.

Onze psychologen kunnen meestal snel inschatten of Memrec een goede keuze is voor je. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op om je persoonlijke situatie te bespreken.

Lees de ervaring van Nienke

 “Ik stapte naar binnen, zonder enige spanning in mijn lijf. Keek in de bakjes, ze gingen open.. het deed me niet zoveel. Huh? Hoe kan dit? Ik geloofde het niet echt en werd daar juist zenuwachtig van. Nog geen 24 uur geleden stond ik in dezelfde ruimte en was ik volledig in paniek, en nu had ik een pen vast waar een wesp overheen liep!”

>> Lees Nienkes hele verslag

Doe de zelftest om te bepalen of de Memrec-methode geschikt voor je is.

Is Memrec geschikt voor mij?

Doe de zelftest om te bepalen of Memrec voor jou een geschikte behandelmethode is.

Naam
Email (je ontvangt het resultaat per email)