NL EN

Specifieke angsten

en fobieën

Kindt Clinics is gespecialiseerd in de behandeling van fobieën. Neem gerust contact met ons op om te bespreken of de behandeling geschikt voor je is.

Specifieke en sociale angsten

We maken onderscheid tussen specifieke fobieën (zoals voor een dier) en sociale fobieën.

Specifieke fobieën

Een specifieke fobie is een hevige angst; een angst die niet in verhouding staat tot de omstandigheden. Hoewel iemand rationeel wel weet dat hetgeen dat hij vreest niet levensbedreigend kan zijn, doet dat er niet meer toe op het moment dat de angst toeslaat.

Een fobie kan ontstaan door een nare ervaring, maar meestal is er geen duidelijke oorzaak. Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt dit niet uit.

Omdat het vaak veel moeite kost om een angst volledig te vermijden in het dagelijks leven, zijn specifieke fobieën vaak erg belemmerend.

 

Symptomen van een specifieke fobie

Hevige schrik

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

De behandeling bij Kindt Clinics is geschikt voor vrijwel alle specifieke fobieën

Dankzij de Memrec-methode van Prof. dr. Merel Kindt is een fobie meestal snel en effectief te behandelen. We verwelkomen mensen van over de hele wereld voor de Memrec-behandeling. 

Aanpak van de behandeling bij fobieën

Bij 83% van onze klanten is één korte behandelsessie genoeg om de angst blijvend te verhelpen. Om de behandeling te laten slagen roepen we de angst één keer op. Bij een spinnenfobie doen we dit bijvoorbeeld door je te vragen naar een spin te kijken. Dit is kort en eenmalig, en nodig om de behandeling te laten slagen. De dag erna kom je terug, en merk je vaak meteen dat de hevige angst verdwenen is.

Lees de ervaring van Nienke

"Meerdere keren ben ik in huilen uitgebarsten omdat zo’n klein zoemend beestje mijn dag weer eens verpest had. Het resultaat was dan ook dat ik op dagen dat het mooi weer was meer uren binnenshuis doorbracht dan buiten. Dat dit geen normale reactie was, was ik me zeker van bewust."
Lees Nienkes verhaal

Wil je meer weten of iets bespreken?

Bel, mail of app ons gerust.

Ik zie er tegenop…

Sociale fobieën

Mensen met een sociale angst zijn buitensporig bang voor de mening of kritiek van anderen, om iets genants of fouts te doen, of om verkeerd of vreemd te reageren.

Helaas is Memrec meestal niet geschikt voor dit type angst. Dit komt doordat het vaak niet mogelijk is om de volledige angst kort en krachtig op te roepen. De gedachte ‘wat vonden anderen van mij’ blijft soms doorsudderen na de confrontatie met je angst. Ook blijkt de angst tijdens de behandeling vaak minder hevig dan normaal, juist vanwege de behandelsetting.

Maar als je een hevige angst hebt voor één specifieke sociale situatie (bijvoorbeeld om een telefoongesprek te houden of om te blozen voor een groep), dan is de behandeling mogelijk wel geschikt.

Onze medewerkers kunnen meestal snel inschatten of Memrec een goede keuze is voor je. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op om je persoonlijke situatie te bespreken.

Symptomen van een specifieke sociale fobie

Zenuwen

Hoge hartslag

Zweten

Dichtklappen

Trillen

Weg willen

De behandeling bij Kindt Clinics is geschikt voor specifieke sociale fobieën

Dankzij de Memrec-methode van Prof. dr. Merel Kindt zijn bepaalde sociale fobieën snel en effectief te behandelen. Om de behandeling te laten slagen is het nodig om de angst tijdens de behandeling kort én krachtig op te roepen. Beide aspecten kunnen bij sociale fobieën uitdagend zijn. 

Het kan zijn zo dat de angst nog lang ‘doorsuddert’ na de behandeling, bijvoorbeeld omdat je je  afvraagt ‘wat vonden anderen van me?’. Hierdoor is het soms niet haalbaar om een sociale angst slechts kort op te roepen. Voor het krachtig oproepen geldt dat de hevige angst die je normaal zou ervaren soms uitblijft tijdens de behandeling, juist omdat je de angst dan toelaat. 

We zoeken graag met je uit of de Memrec-methode een goede keuze voor je kan zijn.

Wil je meer weten?

Bel, mail of app ons gerust.