fbpx
By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
020 7781291 info@kindtclinics.com

Specifieke fobieën

Een fobie is een hevige angst, dat wil zeggen: een angst die niet in verhouding staat tot de omstandigheden.

Als je bijvoorbeeld zó bang bent voor spinnen dat je er bijna elke dag last van heeft, je elke ruimte checkt en elke plaats mijdt waar je mogelijk een spin zou kunnen zien, dan is er sprake van een spinfobie. Je lijdt niet alleen onder de angst zelf, maar ook onder de leuke dingen die je niet meer doet als gevolg van die angst. Toch kun je er in veel gevallen goed mee leven.

Je weet dat het niet rationeel is, maar toch voel je je gespannen als je datgene ziet waar u bang voor bent. Je kunt zelfs al angst voelen als je denkt aan het voorwerp of de situatie van je angst. Symptomen zijn snellere hartslag, trillen, zweten, sneller ademen en misschien paniek.

De Memrec-methode is geschikt voor specifieke fobieën voor alles waar we je tijdens de behandeling daadwerkelijk aan kunnen blootstellen.

Overig

Welke angst heb jij? 

Kijk mee met de behandeling van een fobie

 

Let op: in dit fragment zitten beelden van spinnen en andere insecten

In dit stukje van de documentaire Memory Hackers (was tot juli 2019 te zien op Netflix) zie je fragmenten van verschillende behandelingen. Hoewel in de praktijk iedere behandeling anders is, geeft het wel een beeld van de Memrec-methode.

Succesfactoren voor de behandeling

Om de behandeling te laten slagen zijn er twee factoren van belang. Ten eerste: we kunnen je in de behandeling kort blootstellen aan je angst, waardoor de angst bij jou in hoge mate wordt opgewekt. En ten tweede: je bent bereid om die angst voor één keer ook echt aan te gaan, 'erin te duiken'.

Memrec is alleen geschikt voor specifieke sociale fobieën

Memrec en sociale angst

Mensen met een sociale angst zijn buitensporig bang voor de mening of kritiek van anderen, om iets genants of fouts te doen, of om verkeerd of vreemd te reageren.

Helaas is Memrec meestal niet geschikt voor dit type angst. Dit komt doordat het vaak niet mogelijk is om de volledige angst kort en krachtig op te roepen. De gedachte 'wat vonden anderen van mij' blijft soms doorsudderen na de confrontatie met je angst. Ook blijkt de angst tijdens de behandeling vaak minder hevig dan normaal, juist vanwege de behandelsetting.

Maar als je een hevige angst hebt voor één specifieke sociale situatie (bijvoorbeeld om een presentatie te houden, in een restaurant te eten, of een bruiloft bij te wonen), dan is Memrec mogelijk wel geschikt.

Onze psychologen kunnen meestal snel inschatten of Memrec een goede keuze is voor je. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op om je persoonlijke situatie te bespreken.

Veelvoorkomende fobieën

Mensen kunnen overal een fobie voor ontwikkelen, maar sommige fobieën komen vaker voor dan anderen. Dit zijn de 10 meestvoorkomende angsten in Nederland die we met Memrec kunnen behandelen

Het resultaat is abrupt: het irreële gedeelte van je angst is bij 8 op de 10 mensen in één keer verdwenen

Aanpak van de behandeling bij specifieke fobieën

Wat we doen in de behandeling is het kort en krachtig opwekken van de angst, door je te confronteren met datgene waar je bang voor bent. Zo activeren we de hersenverbindingen die de angst veroorzaken.

Normaal gesproken zou na zo'n confrontatie met je angst de angst opnieuw worden opgeslagen in je brein, er is dan immers geen reden om het te veranderen. Maar wanneer je tijdens de confrontatie, volgens onze precieze aanwijzingen, een stapje verder gaat dan je normaal gesproken gaat, gebeurt er iets anders. Simpel gezegd merken je hersenen dat je iets nieuws doet, waardoor ze open komen te staan voor verandering. De pil zorgt vervolgens dat de fobie niet opnieuw kan worden opgeslagen in je hersenen, zoals normaal gesproken zou gebeuren. Dit alles verwerken je hersenen in je slaap, zoals dan alle nieuwe informatie van die dag wordt verwerkt.

De behandeling is bij 8 op de 10 mensen in één keer geslaagd. Het resultaat van de behandeling is dat het irreële gedeelte van je angst abrupt is verdwenen. In geval van muizenangst zul je nog steeds even schrikken van een onverwachte en ongewenste muis in je huis, want dat is normaal, maar die schrik slaat niet langer door naar paniek, en is na een paar seconden verdwenen.

Neem contact op of doe de zelftest om te bepalen of Memrec geschikt voor je is

Is Memrec geschikt voor mij?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Wil je vast weten of Memrec medisch geschikt is voor je? Doe dan de zelftest. In de zelftest kun je ook je gegevens achterlaten zodat wij contact met jou opnemen.