De behandeling van paniekaanvallen

Kindt Clinics is gespecialiseerd in de behandeling van angst en paniek. Op deze pagina lees je meer over paniekklachten en de behandeling ervan bij Kindt Clinics.

Symptomen van paniek

Tijdens een paniekaanval heb je last van allerlei lichamelijke verschijnselen: Alleen al de gedachte ‘straks krijg ik een paniekaanval’ kan een paniekaanval oproepen. Soms hebben mensen het idee dat ze een hartaanval krijgen, flauwvallen, gek worden of zelfs doodgaan; zo heftig is de lichamelijke reactie. Vaak mijd je daarom situaties die een nieuwe paniekaanval zouden kunnen oproepen.

Spanning

Hoge hartslag

Zweten

Verkrampen

Trillen

Weg willen

De behandeling bij Kindt Clinics is geschikt voor bepaalde vormen van paniek

Kindt Clinics is opgericht door Prof. dr. Merel Kindt, van de Universiteit van Amsterdam. Zij ontwikkelde de snelle en effectieve Memrec-methode voor de behandeling van angst en paniek. 

Memrec is op dit moment alleen geschikt als de paniekaanvallen voorkomen in specifieke situaties, bijvoorbeeld in grote menigten of in situaties waar je niet makkelijk weg kunt.

Aanpak van de behandeling bij paniek

De behandeling van paniekklachten is vergelijkbaar met de behandeling van een fobie. Zoals we mensen met angst voor honden met een hond confronteren, is het bij mensen met paniekklachten nodig om ze eenmalig te confronteren met hun angst: een paniekaanval. De paniekaanval moet dan binnen enkele minuten tot een piek komen. Vervolgens helpt de pil om te zorgen dat de heftige emoties niet meer kunnen terugkomen.

Eén of een paar dagen na de behandeling kom je terug. We checken dan of de behandeling geslaagd is. In de eerste periode na de behandeling kun je nog wel anticipatie-angst voelen, oftewel: angst dat de angst terugkomt. Naarmate je vaker merkt dat die angst niet meer doorslaat naar paniek, verdwijnt de anticipatie-angst ook.

► Merel Kindt ging met ‘de Podcast Psycholoog’ in gesprek over paniek. Luister hier.

Lees de ervaring van Anna

"Na de behandeling was ik echt uitgeput, de confrontatie met mijn angst was als de Himalayas beklimmen maar absoluut waard! Ik heb een paar dagen later een feest op een boot gehad, met veel mensen in een relatief kleine ruimte, kleine wc etc.
Lees verder

Bizar, normaal zou ik een paar dagen daarvoor veel stress en paniek voelen maar deze keer niks. Ook rijden in een taxi naar het feest ging goed, waar ik normaal al bezwete handen en een droge mond zou krijgen. Deze keer was ik zo blij zonder al die stress. Op de boot ging het heel goed. Ik was wel bezig met checken of ik nog iets voelde maar de angst kwam niet naar boven. Ik kon relaxed mijn jas beneden in een kleine ruimte droppen, dansen op de vloer tussen veel mensen, zonder stress naar toilet gaan. Zo bijzonder de angst te missen omdat het altijd bij me was. Shoppen met mijn dochter ging ook goed, mijn dochter was ook verbaasd hoe relaxed ik was in een drukke ruimte, zonder haasten (vluchten), zonder angst en paniek."

We helpen je graag verder

Ik zie er tegenop…