Angst voor muizen of ratten

Veel mensen zijn bang voor muizen of ratten; het is tenslotte ongedierte. Is de angst om een rat of muis tegen te komen echter buitensporig, dan is er sprake van een muizenfobie of rattenfobie. 

De angst voor muizen en ratten is bij Kindt Clinics één van de meestbehandelde angsten. Het slagingspercentage is 90%. 

Op deze pagina lees je meer over de symptomen van muizen- en rattenfobie en de behandeling ervan. Ook delen mensen die behandeld zijn voor hun fobie voor muizen of ratten hun ervaring.

Symptomen van muizenfobie of rattenfobie

Van nature schrikt iedereen als ergens plotseling een muis of rat tevoorschijn komt. Normaal gesproken zakt de schrik snel weer weg zodra het dier verdwenen is. Bij mensen met een fobie voor ratten en muizen is dit niet zo. Bij hen reageert het lichaam bij het zien van een rat of muis alsof er groot gevaar dreigt. Ook nemen ze maatregelen om muizen en ratten zoveel mogelijk te vermijden.

Hoewel iemand rationeel wel weet dat een muis of rat niet levensbedreigend kan zijn, doet dat er niet meer toe op het moment dat de angst toeslaat. De dreiging overheerst. Vaak ontstaat een vluchtreactie: zo snel mogelijk weg van de rat of muis.

Een muizen- of rattenfobie betekent vaak dat je zó bang bent voor muizen en/of ratten dat je er bijna elke dag last van hebt, vooral in de herfst en winter wanneer deze dieren zich vaker laten zien. Ook kan het zijn dat je elke plaats mijdt waar je een muis of rat zou kunnen zien.

Omdat muizen en ratten in het dagelijks leven niet met 100% zekerheid te vermijden zijn, is een fobie voor deze dieren vaak erg belemmerend.

Wil je meer weten of een vrijblijvende intake?

Heb je last van je angst voor muizen or ratten, plan dan een vrijblijvend intakegesprek om meer te weten te komen over de behandeling.

Ratten als onderzoeksdeelnemers

Op dit moment is muizen- en rattenfobie één van de meestbehandelde angsten bij Kindt Clinics. Maar in de beginfase van het wetenschappelijk onderzoek naar de Memrec-methode hebben deze dieren ook een belangrijke rol gespeeld. 

In 2003 las Merel Kindt, toen nog hoogleraar aan de universiteit van Maastricht, het onderzoek van Karim Nader van de universiteit van New York. De heersende gedachte destijds was dat herinneringen in het langetermijngeheugen niet wijzigbaar zijn. Dit betekende dat een fobie, in feite deel van het langetermijngeheugen, nooit écht zou kunnen verdwijnen. Maar Naders onderzoek toonde aan dat deze aanname niet klopte: het langetermijngeheugen bleek wel wijzigbaar.

Bij ratten althans, want daar deed Nader zijn onderzoek mee. Hij leerde de ratten aan om bang te zijn voor een bepaald geluid. Een dag later liet hij het beangstigende geluid nogmaals horen, en gaf de ratten na hun angstreactie een middel waardoor hun hersenen niet in staat zouden zijn om zojuist gevoelde angst goed op te slaan in het langetermijngeheugen. Dit lukte. Een dag later waren de ratten niet meer bang voor het geluid.

Dit onderzoek inspireerde Merel Kindt om na te gaan of een vergelijkbare aanpak ook voor mensen zou kunnen werken. In 2007 ontving ze haar eerste onderzoekssubsidie, en uiteindelijk heeft dit geleid tot de huidige Memrec-methode.

Wetenschappers onder elkaar

Andere wetenschappers reageerden enthousiast op het onderzoek van prof. dr. Merel Kindt. Zo ook Prof. dr. Karim Nader, haar inspiratiebron. Nader zei: “Kindt en haar team lijken wel reconsolidatietovenaars” 

Hoe je aan een angst voor muizen of ratten komt is niet altijd duidelijk, maar belangrijker is: hoe kom je ervanaf?

Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 10% de tweede keer.

Behandeling van angst voor muizen en ratten

Bij Kindt Clinics behandelen we muizenfobie en rattenfobie met de Memrec-methode. De ontdekking van de methode zorgde destijds voor veel aandacht in de wetenschappelijke wereld, en gelukkig behalen we in de praktijk al jaren dezelfde resultaten. Ruim 80% van de behandelingen lukt in één keer, en nog eens 10% de tweede keer. En ook belangrijk: het effect is blijvend.

Hoewel de behandeling kort is (we confronteren je één keer met een muis of rat), is het geen gemakkelijke behandeling. De belangrijkste succesfactoren zijn: we moeten de angst goed kunnen opwekken, en het moet vervolgens lukken om die angst aan te gaan, en dus niet toe te geven aan de neiging om te vluchten. Daar helpen wij natuurlijk bij.

Omdat de motivatie om van de angst af te komen belangrijk is om de behandeling te laten slagen, is het intakegesprek bij Kindt Clinics vrijblijvend. Zo kan een bewuste keuze worden gemaakt voor de behandeling.

Belemmert de angst voor muizen of ratten je? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Intake

Na de aanmelding volgt het intakegesprek. Dit doen we via Skype of een ander videobelprogramma, of bij ons in de kliniek. De intake is vrijblijvend, en bedoeld om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, en of je de behandeling wil.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit één behandelsessie. Hierin confronteren we je met een muis of rat. Hoe die confrontatie er precies uitziet verschilt per behandeling en per persoon. Na de controntatie neem je de pil (een betablokker) en blijf je nog 2 uur bij ons.

Test

Eén of een paar dagen later kom je terug voor de test. We gaan de confrontatie opnieuw aan, en je merkt meteen of de behandeling effect heeft gehad. We nemen alle tijd om te oefenen, zodat je vertrouwen krijgt dat de angst niet meer terugkomt.

Kijk mee met de behandeling van een andere fobie

Als je angstig bent voor muizen of ratten, dan kijk je vaak liever ook niet naar beelden van deze dieren. Daarom staat op deze pagina een fragment uit het Canadese documentaireprogramma The Nature of Things. Vorig jaar waren zij bij Kindt Clinics om Merel Kindt te interviewen en een paar behandelingen te filmen.

In deze aflevering zie je fragmenten van de hoogtevreesbehandeling van Eva en de kippenfobiebehandeling van Mirjam.

De ervaring van Tineke met de behandeling bij Kindt Clinics

Tineke – Angst voor ratten

“Ik heb een zeer positieve ervaring gehad bij Kindt Clinics. Door naar Kindt Clinics te gaan ben ik van mijn (al 51 jaar) durende angst voor ratten afgekomen. Vriendelijkheid, betrokkenheid, deskundigheid en resultaat zijn woorden die mijn behandeling het beste samenvatten.”

Lees verder

Ik heb eigenlijk geen specifieke verbeterpunten. Maar als ik dan toch iets moet noemen, kan er mogelijk iets meer aandacht zijn voor de impact die de behandeling heeft gedurende de eerste weken daarna. Ik was bijvoorbeeld total-loss de eerste week na mijn behandeling en je vraagt jezelf dikwijls af: hoe zou het gaan als de eerst confrontatie “in het echt” daar zal zijn….. Daar ben je nog onzeker over. Maar nogmaals, dat zouden puntjes op de i zijn, het was perfect. Ook het traject voorafgaand aan de behandeling heb ik als heel positief ervaren. De email-correspondentie verliep prettig, de vragen die ik had werden snel en goed beantwoord en het intakegesprek was heel goed om te hebben. Ik had het intakegesprek in de kliniek in Amsterdam. Dat zou ik zelf aanraden boven een intakegesprek via face-time. Ik denk dat je “face to face” dichter bij je emoties kunt komen. “

Muizen of ratten of allebei?

Elke muizen- en rattenfobie is anders. Sommige mensen worden al angstig van een afbeelding van een muis, en bij de ander speelt de angst alleen op bij het zien van levende muizen of ratten. De één verafschuwt de staart, de ander vooral de snuit, en sommigen weten niet eens precies wat ze zo naar vinden aan muizen en ratten.

Bij een deel van de mensen beperkt de angst zich tot alleen muizen of alleen ratten, en bij anderen roepen beide dieren evenveel angst op. Sommige mensen hebben een concrete nare ervaring met een muis of rat, en anderen hebben geen idee hoe de angst is ontstaan.

Voor de behandeling bij Kindt Clinics maakt dit allemaal niet uit. Tijdens het intakegesprek stellen we veel vragen over de angst. Gebruiken we een muis tijdens de behandeling maar ben je ook bang voor ratten, of vice versa? Als het goed is breidt het effect van de behandeling zich uit naar alle beide soorten dieren. Dit testen we natuurlijk met je.

Overweeg je een Memrec-behandeling nu of in de toekomst? Neem contact op of plan vast een vrijblijvend intakegesprek

Is Memrec geschikt voor mijn angst voor muizen of ratten?

Misschien twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen. 

Of meld je direct aan voor een vrijblijvend intakegesprek. Op basis van dit gesprek weten wij of Memrec geschikt voor je is, en kun je besluiten om wel of niet voor de behandeling te kiezen.