De behandeling van paniekklachten bij Kindt Clinics

Bij mensen die een paniekaanval hebben gehad ontstaat soms angst voor de angst, angst voor nog een paniekaanval. De Memrec-methode kan paniekaanvallen effectief bestrijden. Op deze pagina lees je meer over paniekklachten en de behandeling ervan bij Kindt Clinics.
Alleen al de gedachte ‘straks krijg ik een paniekaanval’ kan een paniekaanval oproepen.

Symptomen van paniekaanvallen

Tijdens een paniekaanval heb je last van allerlei lichamelijke verschijnselen. Alleen al de gedachte ‘straks krijg ik een paniekaanval’ kan een paniekaanval oproepen. Het kan beginnen met een versnelde ademhaling, klamme handen en een licht verhoogde hartslag, maar in een mum van tijd kunnen de klachten zodanig verergeren dat je niet weet waar je het moet zoeken. Soms hebben mensen het idee dat ze een hartaanval krijgen, flauwvallen, gek worden of zelfs doodgaan; zo heftig is de lichamelijke reactie.

Nadat je een paniekaanval hebt gehad, mijd je vaak situaties die lijken op de situatie waarin het je overkwam. Ook vermijd je plekken die je het gevoel geven dat er geen uitweg is of waar eventuele hulp niet nabij is.

Memrec is geschikt voor bepaalde vormen van paniek

Een voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat we tijdens de behandeling een paniekaanval moeten kunnen opwekken. De paniekaanval moet dan binnen enkele minuten tot een piek komen en daarna weer afnemen.

Memrec is alleen geschikt als de paniekaanvallen voorkomen in specifieke situaties, bijvoorbeeld in grote menigten of in situaties waar je niet makkelijk weg kunt. 

Geldt dit voor jou? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Brede paniekstoornis?

Aan de Universiteit van Amsterdam wordt momenteel onderzoek gedaan naar de Memrec-methode bij bredere paniekklachten, dus mensen bij wie de paniek continu een rol speelt. De onderzoekers zoeken regelmatig onderzoeksdeelnemers.
Voor meer informatie, kijk op www.psypoli.nl

Is Memrec geschikt voor jou?

Omdat we bij Memrec gebruikmaken van een (eenmalige) betablokker, is de behandeling soms om medische redenen niet geschikt, bijvoorbeeld als je een hart- of vaatziekte hebt.. Vul de zelftest in en krijg direct een voorlopige indicatie of de behandeling geschikt is voor je. Je kunt in het formulier ook aangeven of je wil dat we contact met je opnemen.

Test jezelf

Naam
Email (je ontvangt het resultaat per email)
Zoals we mensen met angst voor honden met een hond confronteren, is het bij mensen met paniekklachten nodig om ze te confronteren met hun angst: een paniekaanval

Aanpak van de behandeling bij paniek

De behandeling van paniekklachten is vergelijkbaar met de behandeling van een fobie. Vaak draait het bij een paniekstoornis om de angst voor de paniek. Zoals we mensen met angst voor honden met een hond confronteren, is het bij mensen met paniekklachten nodig om ze te confronteren met hun angst: een paniekaanval.

Tijdens het intakegesprek onderzoeken we met je of en hoe we een paniekaanval kunnen opwekken. Soms is dat nog best uitdagend, bijvoorbeeld omdat de angst heviger is als je alleen bent, terwijl er tijdens de behandeling een behandelaar bij moet zijn. Als we denken dat het haalbaar is om een paniekaanval op te roepen (ergens in en om Amsterdam), en jij bent daartoe bereid, dan plannen we de behandeling in.

Door het opwekken van een paniekaanval activeren we de hersenverbindingen die de irrationele angstgevoelens veroorzaken. Lukt dit, dan helpt de pil om dit keer te voorkomen dat de hevige emotie weer wordt opgeslagen, zoals normaal gesproken zou gebeuren.

Eén of een paar dagen na de behandeling kom je terug. We testen dan of de behandeling geslaagd is. In de meeste gevallen is één behandelsessie voldoende om de paniek weg te nemen. In de eerste periode na de behandeling kun je nog wel anticipatie-angst voelen, oftewel: angst dat de angst terugkomt. Naarmate je vaker merkt dat die angst niet meer doorslaat naar paniek, verdwijnt de anticipatie-angst vanzelf.

Succesfactoren van de behandeling

Om de behandeling te laten slagen zijn er twee factoren van belang. Ten eerste: het lukt om tijdens de behandeling een situatie te creëren die de paniek opwekt. En ten tweede: je bent in staat om voor één keer die paniekaanval op te zoeken, ‘erin te duiken’.
“Zo bijzonder de angst te missen omdat het altijd bij me was”

Lees de ervaring van Anna

Behandeld bij Kindt Clinics voor paniek

“Na de behandeling was ik echt uitgeput, de confrontatie met mijn angst was als de Himalayas beklimmen maar absoluut waard! Ik heb een paar dagen later een feest op een boot gehad, met veel mensen in een relatief kleine ruimte, kleine wc etc.

Bizar, normaal zou ik een paar dagen daarvoor veel stress en paniek voelen maar deze keer niks. Ook rijden in een taxi naar het feest ging goed, waar ik normaal al bezwete handen en een droge mond zou krijgen. Deze keer was ik zo blij zonder al die stress.

Op de boot ging het heel goed. Ik was wel bezig met checken of ik nog iets voelde maar de angst kwam niet naar boven. Ik kon relaxed mijn jas beneden in een kleine ruimte droppen, dansen op de vloer tussen veel mensen, zonder stress naar toilet gaan.

Zo bijzonder de angst te missen omdat het altijd bij me was. Shoppen met mijn dochter ging ook goed, mijn dochter was ook verbaasd hoe relaxed ik was in een drukke ruimte, zonder haasten (vluchten), zonder angst & paniek.”

Meer weten over Memrec voor paniek

Misschien heb je nog vragen of twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen.

Je kunt ons bereiken via het formulier aan de rechterkant, maar ook per mail, Whatsapp of bellen.