De behandeling van PTSS bij Kindt Clinics

Onderzoek heeft uitgewezen dat de Memrec-methode ook geschikt is voor de behandeling van posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Op deze pagina lees je meer over PTSS en de behandeling ervan bij Kindt Clinics.

Symptomen van PTSS

PTSS kan ontstaan wanneer iemand een (vaak levensbedreigende) ervaring heeft meegemaakt, die hij/zij niet goed heeft kunnen verwerken. Iemand met PTSS heeft vaak herbelevingen van het trauma. In bepaalde situaties, tijdens het slapen, of op onverwachte momenten. Fysiek kan dit zich uiten in hartkloppingen, trillen, zweten, sneller ademen en een gevoel van paniek. Andere symptomen van PTSS kunnen zijn: concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, verminderde interesse in anderen of in bezigheden, agressie, schaamte en depressieve buien.

Kijk mee met de behandeling van PTSS

Video afspelen

De volmaakte mens (VPRO)

In deze aflevering van het wetenschapsprogramma De Volmaakte Mens wordt een gedeelte gewijd aan onze behandelmethode voor mensen met een trauma, in dit geval een vrouw met PTSS.

A cure for fear (documentaire)

Ook voor de Amerikaanse documentaire A cure for fear, over onze behandelmethode, is een behandeling van PTSS gefilmd. In deel 2 ziet u de behandeling van Zane, een man met een oorlogstrauma.

Memrec is geschikt voor bepaalde vormen van PTSS

Memrec is effectief gebleken voor de behandeling van PTSS. Dit geldt wel alleen wanneer de PTSS is ontstaan door een eenmalig (of kortdurend) trauma dat je je nog goed kunt herinneren.

Gaat het om PTSS na een langdurigere traumatische periode of anderszins complexe PTSS, dan is Memrec helaas niet geschikt, en ben je mogelijk meer gebaat bij andere vormen van cognitieve gedragstherapie. Dit geldt ook wanneer er geen (levendige) herinneringen zijn aan het trauma, of wanneer het niet lukt om de emotie behorend bij het trauma te voelen. 

Memrec is effectief voor PTSS na een eenmalig (of kortdurend) trauma dat je je nog goed kunt herinneren
In de behandeling activeren we de hersenverbindingen die de hevige emotie veroorzaken, waarna we deze proberen te verbreken

Aanpak van de behandeling bij PTSS

De behandeling is vergelijkbaar met de behandeling van een fobie. Het verschil is dat we je bij een fobiebehandeling daadwerkelijk confronteren met je angst, terwijl dit bij een PTSS-behandeling imaginair gebeurt (door er op een bepaalde manier met je over te praten). Afhankelijk van het trauma doen we dit soms in combinatie met technologie (zoals virtual reality).

In de behandeling activeren we op deze manier de hersenverbindingen die de irrationele angstgevoelens veroorzaken. Lukt dit, dan helpt de pil om dit keer te voorkomen dat de hevige emotie weer wordt opgeslagen, zoals normaal gesproken zou gebeuren.

Het effect is abrupt en daarom soms moeilijk te geloven. In de meeste gevallen zijn twee behandelsessies voldoende om de klachten weg te nemen. Je herinnering aan de traumatische ervaring is er nog, maar de hevige emotie die ermee gepaard ging, is er niet meer.

Geschikt voor jou?

Om te bepalen of de Memrec-methode geschikt is, willen we graag wat meer weten. Vul de zelftest in en krijg direct een voorlopige indicatie of de behandeling geschikt is voor je. Je kunt in het formulier ook aangeven of je wil dat we contact met je opnemen.

Test jezelf

Naam
Email (je ontvangt het resultaat per email)

Succesfactoren voor de behandeling

Om de behandeling van PTSS te laten slagen zijn er twee factoren van belang. Ten eerste: het moet lukken om tijdens de behandeling de emotie behorend bij het trauma op te roepen. En ten tweede: je bent bereid en in staat om tijdens de behandelsessie(s) die emotie ook te voelen, ‘erin te duiken’.

zane

Interview met oud-cliënt van Merel Kindt

Naar aanleiding van de documentaire A Cure for Fear zijn de mensen geïnterviewd die Merel Kindt in de documentaire behandelde. De Canadese Zane onderging een behandeling voor zijn oorlogstrauma. “Ik had alles al geprobeerd, van alcohol tot een reis naar Bali om Boeddhisme te leren tot rust zoeken in de bossen,” vertelt Zane, een Canadese veteraan die in het Duitse leger heeft gediend en was uitgezonden naar Afghanistan. Maar niks kon zijn nachtmerrie-achtige herinneringen onderdrukken aan zijn tijd in Kabul, waaronder een specifiek vuurgevecht dat hij niet van zijn netvlies kon krijgen. lees verder
Een maand nadat hij in 2004 het leger verliet en thuiskwam in Toronto, begon Zane herbelevingen te krijgen. Hij ging dan zweten, werd verward en begon zichzelf te los te zien van de wereld om hem heen. Hij kreeg ook last van pijn op de borst, en kreeg uiteindelijk de diagnose posttraumatische stress-stoornis. De kans van slagen van het behandelen van PTSS is laag, voor allerlei verschillende therapiervormen. Veel mensen die beginnen aan een behandelprogramma, stoppen er uiteindelijk mee. “Militaire trauma’s zijn anders dan andere trauma’s,” zegt Dr. Kindt in A cure for fear. “Soldaten wordt verteld hun emoties onder controle te houden en te onderdrukken, maar om deze behandeling te laten slagen, moeten cliënten zichzelf juist onderdompelen in de angst.” Voor Zanes eerste afspraak, gebruikte Dr. Kindt virtual reality om zijn PTSS op te wekken en hem terug te brengen naar zijn ervaring van het nachtelijk vuurgevecht in Kabul. Een dag na het toedienen van de Propranolol, vroeg Dr. Kindt Zane dezelfde confrontatie aan te gaan, op dezelfde manier als hij een dag eerder had gedaan. Hij beschreef het rustig: “Gisteren voelde ik mijn legeruitrusting, de geuren, de geluiden. Terwijl het vandaag… meer was van boem, en het was weg. Het verstikte me niet.” Ook drie maanden na zijn behandeling zijn de nachtmerries van Zane niet teruggekeerd. Toch heeft Zane niet het idee dat zijn PTSS is genezen. Hij vertelt dat zijn herinneringen aan de oorlog nog vaak naar boven komen, maar zijn fysieke respons op die herinneringen is afgezwakt; hij zweet niet meer, wordt niet meer onrustig of extreem alert. “Iedereen probeert PTSS te genezen – maar, nee, genees de emotionele respons,” zegt Zane. “Dat is wat Dr. Kindt gelukt lijkt te zijn.”

Meer weten over Memrec bij PTSS

Misschien heb je nog vragen of twijfel je of de Memrec-methode geschikt is voor jouw klachten. Neem daarom gerust contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen. Al onze medewerkers zijn psycholoog, dus je wordt meteen te woord gestaan door iemand die de je verder kan helpen.

Je kunt ons bereiken via het formulier aan de rechterkant, maar ook per mail, Whatsapp of bellen.